Γιατί περνάει κρίση η ελληνική Οικογένεια; Και πως μπορεί να θεραπευθε – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Γιατί περνάει κρίση η ελληνική Οικογένεια; Και πως μπορεί να θεραπευθεί;

Ναι, η ελληνική οικογένεια είναι ακόμη σχετικά δυνατή αλλά όχι τόσο όσο στο παρελθόν. Έχει γερούς δεσμούς, τα μέλη της ακόμη στηρίζουν το ένα το άλλο, ωστόσο ποτέ δεν ήταν τόσο τρωτή, τόσο ευάλωτη και τόσο λιγότερο επιδραστική έναντι του μεγαλύτερου περιβάλλοντος, των ΜΜΕ και της Κοινωνίας.

Πράγματι η ελληνική οικογένεια παρά τον ισχυρό συνεκτικό ιστό που την κρατάει όρθια, παρουσιάζει ρωγμές, αφήνει παράθυρα στη μοναξιά, ανοίγει πόρτα στην απελπισία, δίνει χώρο στην κατάθλιψη, συχνά τροφοδοτεί την απόγνωση. Νοσεί, όπως νοσεί η Κοινωνία, όπως νοσεί η ανθρώπινη ψυχή σε έναν κόσμο που δεν είναι δυνατόν η οικογένεια να είναι ένα άβατο, ένα κάστρο απόρθητο, ένα απυρόβλητο.

Οι νέοι άνθρωποι θεωρούν την Οικογένεια κάτι συντηρητικό, έναν θεσμό παλιάς κοπής, συνηθίζουν όλο και περισσότερο να υποστηρίζουν ότι «οικογένεια είναι αυτό που δημιουργούν οι ίδιοι, ο νέος πυρήνας τους, οι φίλοι τους, οι σύντροφοί τους». Και οι παλαιότεροι, οι γονείς, δυστυχώς χάνονται στη δίνη της επιβίωσης έχοντας αμελήσει σημαντικές δραστηριότητες και δράσεις μαζί με τα παιδιά τους, έχοντας πάψει να συζητούν, έχοντας προτάξει ενδεχομένως το εγώ τους έναντι των παιδιών τους.

Κάπως έτσι λοιπόν αποσαθρώνεται η ελληνική οικογένεια με τα διαζύγια, την απροθυμία απόκτησης δεύτερου παιδιού, τις ατομικές φιλοδοξίες και τα προσωπικά θέλω να διαλύουν τον πυρήνα της Κοινωνίας καταφέρνοντας ένα δυνατό πλήγμα και στην ίδια την Κοινότητα. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Ο γονιός που πάρκαρε το παιδί στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση για να μπορεί να δουλέψει, ο μπαμπάς που αγόρασε ένα tablet στο 4χρονο πριν καν μάθει να διαβάζει, η μαμά που έπαιζε με το μωρό και το κινητό πριν καν συνειδητοποιήσει την ύπαρξή του.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και σαφέστατα μεγάλο ρόλο διαδραματίζει στο άνοιγμα της ρωγμής της οικογένειας, τόσο το σχολείο όσο και η Πολιτεία αλλά και η Κοινωνία και τα ΜΜΕ. Όμως στα δύσκολα και πάλι η οικογένεια έρχεται ως θεσμός, ως διαχρονική αξία, στο προσκήνιο. Ένας θάνατος, μια αρρώστια, ένα οικονομικό πρόβλημα, ένας χωρισμός, ένα ατύχημα ανακαλεί από τα αζήτητα την Οικογένεια και ενώνει ξανά τα πρόσωπα που μέχρι χθες έμοιαζαν ξένα ίσως και εχθρικά μεταξύ τους. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να αποδεχθούμε τη μεγάλη σημασία της Οικογένειας.

Ότι πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την Οικογένεια είτε έχει χωρίσει το ζευγάρι, είτε έχουν φύγει τα παιδιά στο εξωτερικό για σπουδές, είτε ο πατέρας πρέπει να ταξιδεύει συνέχεια για δουλειές είτε ή μητέρα συμμετέχει και αυτή στην επιβίωση. Και δεν είναι σωστό να επανενώνεται η οικογένεια, στις κηδείες, στα νοσοκομεία ή στα συμβολαιογραφικά γραφεία. 

 

Ποια είναι η λύση; 

✅ Ένα τηλέφωνο την ημέρα στον μπαμπά, τη μαμά, ή τους ευρύτερους συγγενείς, και το αντίστροφο προς τα παιδιά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ένα βαρετό μοτίβο όμως διατηρεί ζωντανή την επαφή. Και δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από αυτό. Κανείς δεν μας ξέρει, κανείς δεν μας καταλαβαίνει, κανείς δεν μας νοιάζεται περισσότερο από τα μέλη της οικογένειάς μας. 
✅ Μια σταθερή συνάντηση την εβδομάδα, το 15θήμερο, τον μήνα σε κάποιο σπίτι για φαγητό την Κυριακή ή ένα απόγευμα. Αυτό και αν κρατά ζωντανή την επαφή!
✅ Χρήση τεχνολογικών μέσων για online επαφή για τα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται μακριά. 
✅ Μικρές κινήσεις αγάπης, ένα δώρο στον μπαμπά, μια ανθοδέσμη στη μαμά την Ημέρα της Μητέρας, ένα σινεμά με τη μικρή αδελφή, μια συμβουλή στον αδελφό, και χρόνος, πολύς χρόνος, μόνο έτσι ζεσταίνεται η αγάπη και μόνο με τον χρόνο τρέφονται οι σχέσεις. 
✅ Συζήτηση με συγγενείς που είναι μόνοι τους, διοργάνωση γευμάτων ή δείπνων για τα μοναχικά μέλη της οικογένειας ή επίσκεψη στο σπίτι τους.
Ακόμη και σε ένα ίδρυμα, ένα γηροκομείο να βρίσκεται ένα μέλος της οικογένειας, αν έτσι τα έφερε η ζωή, δεν θα πρέπει να μένουμε εκτός της ζωής τους είτε επειδή αισθανόμαστε άβολα, είτε επειδή νιώθουμε ενοχικά είτε επειδή μας καταθλίβει αυτή η «εικόνα». Οι ηλικιωμένοι μας χρειάζονται όσο μας χρειάζονταν τα παιδιά μας στη μικρή τους ηλικία, άλλωστε αν μας αξιώσει και εμάς ο Θεός, θα βρεθούμε κάποτε στη θέση τους. Θα μας άρεσε να μας εγκατέλειπαν;

    Η οικογένεια είναι ιερή και προστατεύεται από την Αγία Οικογένεια

    Η Αγία Οικογένεια – ο Ιησούς, η Παναγία και ο Άγιος Ιωσήφ – άρχισε να λατρεύεται επίσημα τον 17ο αι. από τον όσιο Francois de Laval, πρώτο επίσκοπο της Νέας Γαλλίας. Γιορτάζεται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Εάν η μέρα εκείνη συμπέσει με την Πρωτοχρονιά, γιορτάζεται στις 30 Δεκεμβρίου.

     

    Ποιοι είναι οι Άγιοι Προστάτες του γάμου και της οικογένειας;

    Ο Άγιος Ιωσήφ ο Δίκαιος, εκτός από προστάτης των ξυλουργών – επιπλοποιών, προστατεύει και τους θετούς πατέρες και τα υιοθετημένα αγόρια, γι’ αυτό πολλές σχολές και ιδρύματα έχουν το όνομά του (εορτάζει 18 Δεκεμβρίου).


    Η Αγία Άννα, η μητέρα της Θεοτόκου, Η χείρα της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους. Υπενθυμίζουμε ότι και η μητέρα της Θεοτόκου, που άλλωστε ήταν και μεγάλης ηλικίας, είχε πρόβλημα γονιμότητας και τη μέρα αυτή γιορτάζεται και η σύλληψη της Παναγίας, που έγινε με υπέρβαση των νόμων της φύσης. Η Άννα έχει ταυτισθεί με την ελπίδα προς τα άτεκνα ζευγάρια. (Εορτάζει 25 Ιουλίου).

     

    Ο Άγιος Στέφανος ο πρωτομάρτυρας, προστάτης των στεφάνων του γάμου. Κάποιοι παντρεμένοι του χάριζαν τα στεφάνια τους, για να έχουν καλό γάμο. (Εορτάζει 27 Δεκεμβρίου).

     

    Ο Άγιος Μάμας,  γεννήθηκε το 260 μ.Χ. στη Παφλαγονία. Οι Χριστιανοί γονείς του πέθαναν στη φυλακή. Αυτός είχε την τύχη και υιοθετήθηκε από μια πλούσια Χριστιανή. Επειδή ο Άγιος τη φώναζε συνέχεια «μάμα – μάμα», τον ονόμασε Μάμα. Μπορεί αν θεωρείται προστάτης των υιοθετημένων παιδιών αλλά και των θετών γονέων. Πολλά ιδρύματα, που ασχολούνται με τα ορφανά παιδιά, έχουν το όνομά του. Στα 15 χρόνια του ο Άγιος συνελήφθη για την πίστη του και μαρτύρησε περνώντας πολλά βασανιστήρια (νερό, θεριά, τρίαινα κ.λ.π.). Μάλλον πρόκειται για τον Παιδομάρτυρα που εορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου.


    Ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα, οι Απόστολοι (εορτάζουν στις 13 Φεβρουαρίου). Προστατεύουν την οικογένεια.


    Η Αγία Γοργονία (Εορτάζει 23 Φεβρουαρίου). Υπόδειγμα Χριστιανής αδελφής. Αδελφή του Γρηγορίου του Θεολόγου και κόρη της Νόνας και του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Υπόδειγμα νοικοκυράς, συζύγου, μητέρας, μορφωμένη και πολύ καλή Χριστιανή. Θεραπεύει ανθρώπους.


    Η Αγία Εμμέλεια, η Αγία Νόνα και η Αγία Ανθούσα, Μητέρες των τριών Ιεραρχών (εορτάζουν την Κυριακή μετά την Υπαπαντή). Υπόδειγμα χριστιανών μητέρων.


    Ο Άγιος Θεόδωρος ο Συκεώτης, Καρπός αμαρτωλής σχέσης ενός βασιλικού ταχυδρόμου και μιας νεαρής κοπέλας, της Μαρίας. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την μητέρα του και ο Θεόδωρος μεγάλωσε σαν παιδί εκτός γάμου. Ευτυχώς η μητέρα του συνήλθε, συνειδητοποίησε την αμαρτία της, ανέλαβε την υποχρέωσή της και αφιερώθηκε αποκλειστικά στη σωστή ανατροφή του μικρού Θεοδώρου. Αξιώθηκε να δει τον υιό της μεγάλο πνευματικό άνδρα, στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Δικαίως ο Άγιος θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προστατεύει τις εγκαταλελειμμένες μητέρες και τα παιδιά εκτός γάμου.


    Η Αγία Μακρίνα, Υπόδειγμα χριστιανής αδελφής. Η μεγάλη αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης. Ανατράφηκε Χριστιανικά από την μητέρα της Εμμέλεια και πρόσφερε τον καλύτερο εαυτό της στην οικογένεια, τα αδέλφια της και τους φτωχούς. Αργότερα μόνασε μαζί με την μητέρα της σε γυναικεία μονή, κοντά στην μονή όπου μόναζε και ο αδελφός της Μ. Βασίλειος. (Εορτάζει 19 Ιουλίου).


    Σάρα, Ελισάβετ, για τις άτεκνες γυναίκες και ζευγάρια. Οι Αγίες ήταν άτεκνες. Ύστερα από πολλές παρακλήσεις, με τη χάρη του Θεού και με όλους τους φυσικούς νόμους, αξιώθηκαν τελικά να συλλάβουν και να γεννήσουν «καρπούς» αφιερωμένους στον Θεό. Η Σάρα γέννησε τον Ισαάκ και η Ελισάβετ τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. (Εορτάζουν: Ελισάβετ 5 Σεπτεμβρίου και 24 Ιουνίου, η δε Σάρα στις 18 Δεκεμβρίου).


    Άννα η Προφήτης, Η Άννα, μητέρα του Προφήτη Σαμουήλ, ήταν Προφήτης και η ίδια. Παντρεμένη με τον Ελακανά, δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και εκείνος πήρε δεύτερη γυναίκα, τη Φενάνα. Περιφρονημένη, η Άννα παρακάλεσε τον Θεό να την απαλλάξει από την στειρότητα και εκείνη θα του αφιέρωνε το παιδί που θα αποκτούσε. Εισακούσθηκε και απέκτησε τον Σαμουήλ και άλλα έξι παιδιά! Εξ ου και η ευχαριστία της: «Εστερεώθη η καρδιά μου εν Κυρίω, υψώθη κέρας μου εν Θεώ μου, ότι στείρα έτεκεν επτά και η πολλή εν τέκνοις ησθένησε». Η Άννα έχει ταυτιστεί με την ελπίδα προς τα άτεκνα ζευγάρια (Εορτάζει 9 Δεκεμβρίου).


    O Άγιος Ζαχαρίας, σύζυγος της Ελισάβετ, μητέρας του Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή. Ο Ζαχαρίας ήταν μεγαλόσχημος ιερέας του Υψίστου. Είχε μάλιστα το δικαίωμα να μπαίνει στα Άγια των Αγίων. Όταν σε μεγάλη ηλικία του ανακοινώθηκε ότι η Ελισάβετ θα αποκτήσει υιό και πρέπει να τον ονομάσει Ιωάννη, δεν το πίστεψε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει κωφάλαλος μέχρι την ημέρα που θα πρέπει να δώσει το όνομα του παιδιού, που πράγματι γεννήθηκε. Αυτός πήρε μια πινακίδα και έγραψε το όνομα «Ιωάννης» και αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και άνοιξαν τα αυτιά του. Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ μπορούν να θεωρούνται προστάτες των ηλικιωμένων γονέων ή όλων αυτών που είναι άτεκνοι και παρακαλούν για ένα παιδί. Ο Ζαχαρίας φυσικά σχετίζεται και με τους κωφαλάλους (εορτάζει 24 Ιουνίου).

    Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
    Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

    Προσθέστε συσκευασία δώρου

    Αναζήτηση