Ξενάγηση στις Μονές του Αγίου Όρους  – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840
parallax

Ξενάγηση

divider

Στις Μονές του Αγίου Όρους

Μοιάζουν οι μονές μεταξύ τους; Αν πάω σε μια είναι σαν να τις είδα όλες; 

Στο Άγιο Όρος κανείς δεν μπορεί να πει ότι βαριέται από μια επαναληπτικότητα των αρχιτεκτονικών ρυθμών των μοναστηριών. Καμία μονή, εξάλλου δεν μοιάζει με τις άλλες. Οι 20 μονές του Αγίου Όρους διαφέρουν αρχιτεκτονικά τόσο μεταξύ τους όσο και από τις άλλες μονές που συναντούμε στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Αν και η κάθε μια έχει το δικό της χαρακτήρα ωστόσο όλες μοιάζουν πολύ με μεσαιωνικές πολιτείες.

Οι περισσότερες είναι χτισμένες σε δύσβατες τοποθεσίες, περιβάλλονται από ισχυρά και συμπαγή τείχη, διαθέτουν μια κύρια είσοδο και έχουν μεγάλο αύλιο χώρο, στον οποίο είναι προσανατολισμένα όλα τα κτίρια της μονής. Το σημαντικότερο κτίσμα κάθε μονής είναι το Καθολικό, ο κύριος ναός. Βρίσκεται στο κέντρο του αύλιου χώρου. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός, που είναι ίδιος σε όλα τα καθολικά των μονών του Αγίου Όρους είναι μια εξέλιξη του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, στον οποίο έχουν προστεθεί δυο κόγχες στον κυρίως ναό, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ψαλτών.

Ακριβώς απέναντι από το καθολικό, συνήθως σε αυτόνομο κτίσμα βρίσκεται, η Τράπεζα, το σπουδαιότερο κτίσμα μετά το καθολικό. Οι τράπεζες έχουν μεγάλες διαστάσεις και οι τοίχοι τους είναι καλυμμένοι με τοιχογραφίες, στις οποίες κυριαρχούν θέματα όπως ο Μυστικός Δείπνος. Τα τραπέζια είναι κτιστά μαρμάρινα ή ξύλινοι πάγκοι. Ανάμεσα στο καθολικό και την Τράπεζα υπάρχει η φιάλη, που χρησιμεύει για τον αγιασμό των υδάτων. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και συνήθως θολοσκεπής. Τα κτίσματα γύρω από το καθολικό και την Τράπεζα έχουν συνήθως την μορφή της κόρδας. Δηλαδή έχουν διαδρόμους εξωτερικούς στεγασμένους με καμάρες, με τους οποίους έχει κανείς πρόσβαση σε όλους τους χώρους της μονής.

Οι μονές περιβάλλονται από ισχυρά τείχη και διαθέτουν μια πύλη, συνήθως διπλή, χοντρή, επενδυμένη με μέταλλο, η οποία κλείνει μετά την δύση του ηλίου. Πολλές μονές διαθέτουν πύργο, ο οποίος είναι κτισμένος είτε στο κέντρο είτε στο υψηλότερο σημείο της μονής. Σε παλαιότερες εποχές χρησίμευε ως παρατηρητήριο και ως τελευταίο σημείο άμυνας των επιδρομών των πειρατών. Έξω από την μονή μπορεί να δει κανείς το κιόσκι, συνήθως σε τοποθεσία με θέα. Διαθέτει ξύλινο σκεπαστό υπόστεγο. Επίσης κοντά στη θάλασσα υπάρχει ο αρσανάς, κτίσμα που περιλάμβανε τις αποθήκες και χώρους φύλαξης των πλεούμενων της μονής.

Θα προλάβω να δω 15.000 εικόνες και 13.000 άγια Κειμήλια; 

divider

Το Άγιον Όρος διαφυλάσσει έργα μνημειακής ζωγραφικής σε επιφάνεια 100 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, περισσότερες από 15.000 φορητές εικόνες, μεγάλη συλλογή εικονογραφημένων και μη χειρογράφων, 14.000 πολύτιμα μικροαντικείμενα, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, λιθογραφίες, φωτογραφίες, σφραγίδες, κεραμικά, ύμνους, έργα γραπτού λόγου και άλλα παλαίτυπα και έγγραφα. 

Έχει δική του «σχολή» Ζωγραφικής το Άγιο Όρος; 

divider

Στο Άγιον Όρος είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα δείγματα ζωγραφικής από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, σε ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες και μάλιστα απαράμιλλης ζωγραφικής τέχνης. Στο Όρος άκμασαν δυο ζωγραφικές σχολές, η μακεδονική (13ος-14ος αι.) και η κρητική σχολή (16ος αι.). Χαρακτηριστικά της μακεδονικής σχολής είναι ο ρεαλισμός των εξωτερικών μορφών και η απόδοση των συναισθημάτων των μορφών.Οι συνθέσεις είναι πολυπρόσωπες και οι συνθέσεις έχουν προοπτική. Ο κυριότερος εκπρόσωπος της μακεδονικής σχολής είναι ο Μανουήλ Πανσέληνος, ο οποίος ζωγράφισε τις τοιχογραφίες του ναού του Πρωτάτου στις Καρυές. Τον 16ο αι. κάνουν την εμφάνισή τους στο Άγιον Όρος οι εκπρόσωποι μιας άλλης ζωγραφικής σχολής, της κρητικής. Η εικονογραφία είναι πιο αυστηρή και οι μορφές είναι ασκητικές.

Μπορώ να αγοράσω άγιες εικόνες;

divider

Ναι φυσικά. Το Christianity Art δίνει καθολικά το "παρών" και στα εκθετήρια των μονών του Αγίου Όρους εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια που λειτουργεί στο χώρο της Βυζαντινής Αγιογραφίας. Το εκθετήριο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια που διατηρούνται έως σήμερα, αποτελεί από μόνο του, ένα μικρό "μουσείο εικόνων".Το εκθετήριο της μονής Ιβήρων στη ΒΑ πλευρά της αθωνικής χερσονήσου διαθέτει επίσης τη δική του μεγάλη ιστορία: Μια ιστορία που σέβεται και τιμά το Christianity Art προμηθεύοντας την εμβληματική μονή του 8ου αιώνα με μοναδικά έργα, πιστά αντίγραφα της Βυζαντινής Αγιογραφίας. Τέλος το Cristianity Art βρίσκεται και στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Σίμωνος Πέτρας, ονομαζόμενη και Σιμωνόπετρα.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση από τις Καρυές για τη μονή της Μεγίστης Λαύρας είναι περίπου 28 χλμ και χρειάζεται 7 με 7.30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 – 23754, 23770 -23758 / FAX: 23770 23766

ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΗΛ: 23770 23294
ΣΚΗΤΗ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ ΤΗΛ: 23770 23319
ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΤΗΛ: 23770 23320
ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΛ: 23770 23217
KATOYNAKIA ΤΗΛ: 23770 23368
ΜΙΚΡΑ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ: 23770 23321

Πληροφορίες: Βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της χερσονήσου. Ιδρύθηκε από τον μοναχό Αθανάσιο τον Αθωνίτη στα χρόνια των αυτοκρατόρων Ρωμανού Β΄ και Νικηφόρου Φωκά. Ο Αθανάσιος Αθωνίτης θεωρείται ο οργανωτής του Αθωνικού μοναχισμού και η Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας η μητρική μονή του Αγίου Όρους. Το μοναστήρι κατέχει την 1η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους και ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα διαβίωσης. Στη μονή και στις σκήτες, τα κελιά και τα ησυχαστήριά της διαμένουν 317 μοναχοί, οι περισσότεροι από όλες τις μονές. Έχει την μορφή μικρής μεσαιωνικής πολιτείας, περιβάλλεται από ισχυρό τείχος με 15 πύργους. Εντός και εκτός των τειχών υπάρχουν 37 παρεκκλήσια, πολλά αυτοτελή κελιά, τρεις σκήτες (Καυσοκαλύβια, Αγίας Άννας και Τιμίου Προδρόμου) και περιοχές καλυβών. Το καθολικό της Μεγίστης Λαύρας είναι το πρότυπο των καθολικών όλων των μονών του Αγίου Όρους. Κτίστηκε το 963 από τον Αθανάσιο. Η βιβλιοθήκη περιέχει 2.046 χειρόγραφα, 165 κώδικες και 30.000 έντυπα βιβλία. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται λείψανα Αγίων, λειτουργικά σκεύη, το στέμμα και ο σάκκος του Νικηφόρου Φωκά, πλήθος ιερών αμφίων κ.ά.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση από τις Καρυές είναι περίπου 15 χλμ και χρειάζεται 3 – 3:30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 – 41488 || 23770 - 23219

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ.: 23770 – 23283
ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΗΛ: 23770 – 23341
ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΗΛ: 23770 – 23303

Πληροφορίες: Βρίσκεται στα BA της χερσονήσου του Άθω. Χτίστηκε το 972 και κτήτορές της ήταν οι μοναχοί Αθανάσιος, Αντώνιος και Νικόλαος, όλοι μαθητές του Αγίου Αθανασίου Αθωνίτη. Η ανέγερση των σημερινών κτισμάτων έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Κομνηνού. Η μονή Βατοπαιδίου κατέχει τη 2η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και κατοικείται από 80 μοναχούς. Στο Βατοπαίδι υπάγονται οι σκήτες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ανδρέα (Σεράι). Έχει την μορφή μικρής μεσαιωνικής πολιτείας καθώς διαθέτει πολλές πτέρυγες, πύργους, τρούλους κλπ. Το καθολικό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε στα τέλη του 10ου αι. σύμφωνα με την Αθωνική αρχιτεκτονική. Το σκευοφυλάκιο της μονής είναι πλουσιότατο: Φυλάσσονται ένα τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, η Ζώνη της Παναγίας, μέρος του καλάμου, στο οποίο είχε στερεωθεί ο σπόγγος με το ξύδι κ.ά. Η βιβλιοθήκη διαθέτει ανεκτίμητους θησαυρούς. Μεταξύ άλλων 1.700 χειρόγραφα και περισσότερα από 10.000 έντυπα βιβλία.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΙΒΗΡΩΝ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Ιβήρων από τις Καρυές είναι περίπου 7 – 7 ½ χλμ και χρειάζεται 1:30 – 2 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 – 23643 / FAX: 23770 – 23248

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 23770 23644 – 6

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη BA πλευρά της Αθωνικής χερσονήσου. Η μονή ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 10ου αι. από τον Ιωάννη Τορνίκιο, αυλικό του ηγεμόνα της Ιβηρίας, Δαβίδ. Κατέχει την 3η θέση στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους, κατοικείται από 61 μοναχούς και ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα διαβίωσης. Στη μονή Ιβήρων υπάγεται και η σκήτη του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Το καθολικό της μονής χτίστηκε για πρώτη φορά το α’ μισό του 11ου αι. και ξαναχτίστηκε το 1513. Το εσωτερικό του ναού ιστορήθηκε κατά διαστήματα από τον 16ο έως τον 19ο αι. με πλούσιες τοιχογραφίες. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού χρονολογείται από τον 18ο αι. Στο σκευοφυλάκιο της μονής φυλάσσονται ιερά σκεύη, χρυσοκέντητα άμφια, ιερά σκεύη και έργα ρωσικής τέχνης. Η βιβλιοθήκη της μονής είναι από τις πιο πλούσιες στο Άγιο Όρος, περιέχει περισσότερους από 2.000 χειρόγραφους κώδικες και 15 λειτουργικά ειλητάρια, 100 χειρόγραφα και 15.000 έντυπα βιβλία. Επίσης στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται αυτοκρατορικά και πατριαρχικά έγγραφα.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Χιλανδραρίου από τις Καρυές είναι περίπου 30 χλμ και χρειάζεται περίπου 6 – 6:30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 2377023108 

Πληροφορίες: Η Μονή Χιλανδαρίου είναι ένα σερβικό μοναστήρι που βρίσκεται στο ΒΑ πλευρά του Αγίου Όρους και είναι 4ο στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών. Έχει εξωτερικά εμφάνιση μεσαιωνικού κάστρου, καθώς είναι οχυρωμένη με τείχη που έχουν ύψος 30 μέτρων, μήκος 140 μέτρων και περιβάλλουν μια περιοχή πλάτους 75 μέτρων. Το μοναστήρι πήρε αυτή την μορφή, εξαιτίας των συχνών πειρατικών επιδρομών κατά το παρελθόν. Θεωρείται το σημαντικότερο κέντρο του σερβικού πολιτισμού αφού η συμβολή του είναι τεράστια στην διαμόρφωση της παιδείας και της πνευματικότητας των Σέρβων μέσα στην ιστορία. Διατηρεί μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή από πρωτότυπα παλαιά χειρόγραφα, εικόνες, τοιχογραφίες, έτσι ώστε σήμερα να θεωρείται από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς του Σερβικού μεσαιωνικού πολιτισμού γενικότερα.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Διονυσίου από τις Καρυές είναι περίπου 20 χλμ και χρειάζεται περίπου 4 – 4:30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 – 23687, 23770 – 23237 / FAX: 23770 – 23686 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 23770 23687 – 9ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23272

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά της χερσονήσου του Άθω και είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο. Ιδρύθηκε τον 14ο αι. από τον όσιο Διονύσιο από τον Κορησό της Καστοριάς. Κατέχει την 5η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και κατοικείται από 59 μοναχούς. Το καθολικό της μονής χτίστηκε μεταξύ 1537-1547 και τοιχογραφήθηκε την ίδια περίοδο. Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και περιβεβλημένος με κόγχες. Η τοιχογράφηση του ναού έγινε από τον Κρητικό ζωγράφο Τζώρτζη. Εκτός από το καθολικό η μονή διαθέτει και πολλά παρεκκλήσια. Το θολωτό σκευοφυλάκιο της μονής είναι πολύ πλούσιο από κειμήλια διαφόρων εποχών, ενώ στο σκευοφυλάκιο της μονής φυλάσσονται πολλά χρυσόβουλα, σιγίλια, κ.α. Σε ιδιαίτερη κρύπτη του ναού φυλάσσονται τα οστά του αγίου Νήφωνος, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Η βιβλιοθήκη της μονής περιέχει 804 χειρόγραφους κώδικες και 3.500 έντυπα βιβλία, σπάνιες εκδόσεις της Αγίας Γραφής και εκκλησιαστικών και κλασσικών συγγραφέων.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου από τις Καρυές είναι 300 μέτρα και χρειάζεται 10 λεπτά πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 – 23226 / FAX: 23770 – 23731

ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ: 23770 – 23359

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη BA πλευρά του Αγίου Όρους, πολύ κοντά στις Καρυές. Από έγγραφο της μονής πιστοποιείται η ύπαρξη της μονής το 1169, ενώ η μονή με τη σημερινή μορφή της ιδρύθηκε τον 14ο αι. Βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και κατοικείται από 73 μοναχούς. Στη μονή Κουτλουμουσίου υπάγεται και η ιδιόρρυθμη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονα, που απέχει από τη μονή περίπου μισή ώρα. Το καθολικό της μονής χτίστηκε το 1540 και ακολουθεί το ρυθμό των υπολοίπων καθολικών των μονών του Αγίου Όρους, δηλαδή είναι ορθογώνιο, με τρούλλο και περιβάλλεται από κόγχες. Το τέμπλο του ναού χρονολογείται από τον 19ο αι. και θεωρείται από τα πιο αξιόλογα των ναών του Άθω. Εκτός του καθολικού η μονή διαθέτει πολλά παρεκκλήσια. Η βιβλιοθήκη της μονής περιέχει 662 χειρόγραφους κώδικες και 3.500 έντυπα βιβλία.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος από τις Καρυές είναι 7 ½ χλμ και χρειάζεται περίπου 1: 30 – 2 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23253 / FAX: 23770 23685

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 23770 23684 – 23770 23792
ΣΚΗΤΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΗΛ: 23770 23304

Πληροφορίες: Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, είναι αφιερωμένη στη μεταμόρφωση του Σωτήρος και ιδρύθηκε από τον μεγάλο στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον μεγάλο πριμικήριο Ιωάννη. Η λειτουργία της άρχισε πιθανότατα το 1363. Κατέχει την 7η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και κατοικείται από 26 μοναχούς. Στη μονή του Παντοκράτορος ανήκει και η κοινοβιακή σκήτη του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας από τη μονή. Το καθολικό της μονής είναι μικρό, λόγω έλλειψης χώρου. Είναι τρίκογχος ναός με τρούλο με την ιδιορρυθμία, ότι είναι ασυνήθιστα μεγάλο το διάστημα μεταξύ του βήματος και των χορών. Ο ναός διαθέτει τοιχογραφίες από καλλιτέχνες της μακεδονικής σχολής και κάποια σημεία του επιζωγραφίσθηκαν το 1854. Εκτός από το καθολικό η μονή διαθέτει άλλα οκτώ παρεκκλήσια. Η βιβλιοθήκη της μονής περιλαμβάνει 350 χειρόγραφους κώδικες, 2 ειλητάρια και 3.500 έντυπα βιβλία. Από τα κειμήλια της μονής το σημαντικότερο είναι ένα μέρος του Τιμίου Ξύλου και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου από τις Καρυές είναι περίπου 10 χλμ και χρειάζεται περίπου 2 – 2: 30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23251 / FAX:23770 23733

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23280
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 725362

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά της χερσονήσου του Άθω και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα. Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 10ου αι. ίσως από τον μοναχό Παύλο Ξηροποταμινό. Κατέχει την 8η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και κατοικείται από 40 μοναχούς. Στη μονή ανήκει ένα μεγάλο μέρος των κτισμάτων και της περιοχής της Δάφνης, του μόνου λιμένα του Αγίου Όρους. Το καθολικό της μονής χτίστηκε από τον Καισάριο Δαπόντε μεταξύ 1761-1763 και είναι αθωνικού ρυθμού. Η τοιχογράφηση του ναού χρονολογείται από την εποχή της κτίσης του και διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση. Η βιβλιοθήκη της μονής περιλαμβάνει 409 χειρόγραφους κώδικες και 4.000 τόμους εντύπων βιβλίων. Επίσης η μονή διαθέτει ανεκτίμητα κειμήλια, όπως ένα τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και λείψανα πολλών αγίων.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Ζωγράφου από τις Καρυές είναι περίπου 17 ½ χλμ και χρειάζεται περίπου 3 – 3: 30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23247 / FAX:23770 23247

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23273
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 222995

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη ΝΔ ακτή της Αθωνικής χερσονήσου. Χτίστηκε τον 10ο αι. από τους μοναχούς Μωυσή, Ααρών, και Ιωάννη από την Αχρίδα. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Κατέχει την 9η θέση στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και κατοικείται από 15 μοναχούς. Οι μοναχοί της μονής Ζωγράφου από το 1845 είναι μόνον Βούλγαροι και οι ακολουθίες τελούνται στα βουλγαρικά. Το σημερινό καθολικό της μονής είναι κτίσμα του 19ου αι. Τοιχογραφήθηκε το 1817. Η μονή διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια, ένα εσωκκλήσιο και οκτώ εξωκκλήσια. Στην αυλή της μονής υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στους ενωτικούς μοναχούς που προτίμησαν να καούν ζωντανοί τον 14ο αι., παρά να αποδεχθούν την ένωση των δυο Εκκλησιών (Ορθοδοξίας και Καθολικής). Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στον πύργο της μονής. Διαθέτει σπάνια χειρόγραφα, ελληνικούς και βουλγαρικούς κώδικες και 10.000 έντυπα βιβλία στα ελληνικά και σε σλαβικές γλώσσες. Σημαντικότερο κειμήλιο της μονής είναι ο κώδικας 1, που περιέχει την πρώτη ιστορία της Βουλγαρίας γραμμένη από τον μοναχό Παΐσιο το 1745.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου από τις Καρυές είναι 15 χλμ και χρειάζεται περίπου 3 – 3: 30 ώρες πεζοπορία. Είναι παραθαλάσσια και μπορεί να έχει πρόσβαση και από θάλασσα με το ferry – boat από Ουρανούπολη για Δάφνη.

Τηλέφωνα: 23770 23245

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23271
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 828046

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αθωνικής χερσονήσου. Είναι το πρώτο μοναστήρι που αντικρίζει ο επισκέπτης όταν πηγαίνει από την Ουρανούπολη προς τη Δάφνη, το λιμάνι του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε μεταξύ 1030-1032 από τον μοναχό Δανιήλ του Δοχειαρίου. Κατέχει την 10η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και διαμένουν σε αυτήν 32 μοναχοί. Το καθολικό της μονής χτίστηκε με δωρεά του Ιωάννη Λαπουσνεάνου το 1568. Είναι ο μεγαλύτερος ναός από τα καθολικά των μοναστηριών του Αγίου Όρους με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την υπερύψωση της οικοδομής. Τοιχογραφήθηκε το 1568 από τον Κρητικό ζωγράφο Τζώρτζη, αλλά επανατοιχογραφήθηκε το 1855. Η μονή διαθέτει 10 παρεκκλήσια, σε ένα από τα οποία -αυτό που βρίσκεται μεταξύ του καθολικού και της τράπεζας- φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου. Επίσης σε άλλα τμήματα της μονής φυλάσσονται μέρη του Τιμίου Ξύλου και τεμάχια από λείψανα αγίων. Η μονή διαθέτει βιβλιοθήκη με 395 χειρόγραφα καταγραμμένα, ενώ υπάρχουν και 46 ακαταλογογράφητα και 1.500 έντυπα βιβλία.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Καρακάλλου από τις Καρυές είναι 17 1/2 χλμ και χρειάζεται περίπου 3:30 – 4 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23225 / FAX: 23770 23746

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23279
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 421248

Πληροφορίες: Αφιερωμένη στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο, η μονή είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του Αγίου Όρους. Η μονή αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1018. Κατέχει την 11η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, και σε αυτήν διαμένουν 40 μοναχοί. Στη δικαιοδοσία της μονής ανήκουν επίσης 18 κελιά. Το καθολικό της μονής κτίσθηκε στο διάστημα 1548-1563, είναι Αγιορείτικου τύπου. Εκτός από το καθολικό η μονή διαθέτει 7 παρεκκλήσια και ένα μεγάλο πύργο. Επίσης ο αρσανάς της μονής προστατεύεται από μεγάλο μεσαιωνικό πύργο. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 279 χειρόγραφους κώδικες, χρυσόβουλα, άλλα επίσημα έγγραφα και 2.500 έντυπα βιβλία. Επίσης στη μονή φυλάσσεται τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, και λείψανα αγίων.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας από τις Καρυές είναι 17,5 χλμ και χρειάζεται περίπου 3: 30 – 4:00 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23254 / FAX:23770 23707

ΤΗΛΕΦΩΝIKO ΚΕΝΤΡΟ: 23770 23700
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23204
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 227715

Πληροφορίες: Η μονή βρίσκεται στη ΝΔ ακτή της χερσονήσου του Άθω. Χτίστηκε από τον ερημίτη όσιο Σίμωνα σε απόκρημνο βράχο, σε ύψος 230 μ. από την θάλασσα στις αρχές του 14ου αι. Κατέχει τη 12η θέση μεταξύ των 20 μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και κατοικείται από 80 μοναχούς. Η μεγαλοπρεπής οικοδομή της μονής είναι επταώροφη. Καταστράφηκε τρεις φορές από πυρκαγιά, τον 14ο αι., τον 17ο αι. και το 1891. Στην πρώτη πυρκαγιά κάηκαν τα περισσότερα έγγραφα, βιβλία χρυσόβουλα και τα ιερά σκεύη, ενώ στην τελευταία πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς το καθολικό και η βιβλιοθήκη της μονής. Η μονή άρχισε να ξανακτίζεται μετά το 1891 με δωρεές των τσάρων της Ρωσίας. Το καθολικό διατηρεί την Αθωνική αρχιτεκτονική των καθολικών του Αγίου Όρους και έχει ενσωματωμένα κάποια τμήματα του παλαιού κτίσματος. Σε αντίθεση με τα άλλα καθολικά δεν είναι τοιχογραφημένη. Η μονή διαθέτει 4 παρεκκλήσια εντός των τειχών και 8 παρεκκλήσια εκτός των τειχών. Το σκευοφυλάκιο και η βιβλιοθήκη δεν διαθέτουν αξιόλογα κειμήλια του παρελθόντος λόγω των αλλεπάλληλων καταστροφών, αλλά η σημερινή βιβλιοθήκη είναι πολύ καλά οργανωμένη και εμπλουτίζεται με όλα τα σύγχρονα βιβλία και περιοδικά για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΦΙΛΟΘΕΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιερά ς Μονής Φιλοθέου από τις Καρυές είναι 12,5 χιλιόμετρα και χρειάζεται περίπου 2 – 2:30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23256 / FAX:23770 23674

Πληροφορίες: Η μονή Φιλοθέου είναι χτισμένη στην ανατολική ακτή του Αγίου Όρους σε υψόμετρο 500 μ. μέσα σε δασωμένη έκταση. Σύμφωνα με την παράδοση η μονή ιδρύθηκε από το μοναχό Φιλόθεο τον 10ο αι. Η μονή κατέχει τη 13η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους και κατοικείται από 79 μοναχούς. Ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα οργάνωσης και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο καλά οργανωμένων μονών του Αγίου Όρους. Το σημερινό καθολικό της μονής χτίστηκε το 1746 στη θέση προηγούμενου και τοιχογραφήθηκε 30 χρόνια αργότερα. Μέσα στο καθολικό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσσας. Επίσης υπάρχουν 10 παρεκκλήσια μέσα στα όρια της μονής. Στα μέσα του 18ου αι. μεταξύ των μοναχών της μονής συγκαταλεγόταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος από εκεί ξεκίνησε τη μνημειώδη πορεία του για το φωτισμό του Γένους.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

divider

Απόσταση: H χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου από τις Καρυές είναι 25 χλμ περίπου και χρειάζεται 5 – 5.30 ώρες πεζοπορίας.

Τηλέφωνα: 23770 23741, 23770 23250 / FAX: 23770 23355
ΤΗΛΕΦΩΝIKO ΚΕΝΤΡΟ: 23770 23609, 23770 23714
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23208
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 261837
ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΤΗΛ: 23770 23251
ΛΑΚΚΟΣΚΗΤΗ ΤΗΛ: 23770 23636

Πληροφορίες: Αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους. Η ύπαρξή της μαρτυρείται από έγγραφα για πρώτη φορά το 972. Η μονή κατέχει τη 14η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και διαμένουν σε αυτήν 91 μοναχοί. Το σημερινό καθολικό χτίστηκε μεταξύ των ετών 1839-1844. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού η μαρμάρινη δομή και η συμμετρία των παραθύρων. Εκτός του καθολικού η μονή διαθέτει 17 παρεκκλήσια και έναν μεγάλο πύργο κατασκευασμένο το 1522. Η βιβλιοθήκη της μονής περιλαμβάνει 495 χειρόγραφα και 12.500 έντυπα βιβλία. Τα σημαντικότερα κειμήλια της μονής είναι η φορητή εικόνα της Παναγίας της Μυροβλύτισσας, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, και μέρος των δώρων των μάγων προς τον Ιησού. Στη μονή Αγίου Παύλου υπάγεται η Νέα Σκήτη, που απέχει 20 λεπτά, με 25 καλύβες και 40 μοναχούς. Στο κεντρικό κτίσμα της Νέας Σκήτης φυλάσσονται 200 χειρόγραφα. Επίσης στη μονή Αγίου Παύλου υπάγεται και σκήτη του Αγίου Δημητρίου ή Λακκοσκήτη σε αρκετή απόσταση από την κυρίαρχη μονή. Στη σκήτη αυτή διαβιούν 6 μοναχοί ρουμανικής καταγωγής.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

divider

Απόσταση: H χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα από τις Καρυές είναι 5 χλμ και χρειάζεται περίπου 1 – 1: 15 ώρα πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23255 / FAX: 23770 23908
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23270
KONAKI ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 235826

Πληροφορίες: Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Αγίου Όρους σε υψόμετρο 50 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι η τελευταία από τις μονές που χτίστηκαν στο Άγιο Όρος και έχει την μορφή οχυρού. Η μονή Σταυρονικήτα κατέχει τη 15η θέση στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους, είναι κοινοβιακή και κατοικείται από 20 μοναχούς. Η μονή έχει καταστραφεί επανειλημμένα από πυρκαγιά τα έτη 1607, 1817, 1864 και 1879. Το καθολικό της μονής χτίστηκε στο διάστημα 1527-1536. Τοιχογραφήθηκε το 1546 από τον Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη. Διατηρεί την αρχιτεκτονική των καθολικών των μονών του Άθω. Το τέμπλο του καθολικού έχει ως θέμα το Δωδεκάορτο. Εκτός του καθολικού υπάρχουν άλλα έξι παρεκκλήσια εντός και εκτός της μονής. Σπαράγματα από τις τοιχογραφίες του Θεοφάνη μπορεί να δει κανείς και στην κόγχη της Τράπεζας της μονής. Η βιβλιοθήκη διαθέτει 170 χειρόγραφα και μερικές χιλιάδες έντυπων βιβλίων. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται πολύτιμοι θησαυροί όπως ιερά λείψανα, λειτουργικά σκεύη, σταυροί.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος από τις Καρυές είναι 15 χλμ και χρειάζεται περίπου 3 – 3: 30 ώρες πεζοπορίας. Είναι παραθαλάσσια και μπορείτε να έχετε πρόσβαση από τη θάλασσα με το ferry – boat από Ουρανούπολη – Δάφνη.

Τηλέφωνα: 23770 23633, 23770 23249 / FAX: 23770 23660, 23770 23631
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 23770 23630 -3
ΣΚΗΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΛ: 23770 23301
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23205

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη ΝΔ ακτή της χερσονήσου του Άθω, μεταξύ των μονών Δοχειαρίου και Αγίου Παντελεήμονος, δίπλα στη θάλασσα. Χτίστηκε το 1010 από τον μοναχό Ξενοφώντα. Κατέχει τη 16η θέση στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους και κατοικείται από 78 μοναχούς. Στη μονή Ξενοφώντος υπάγεται η σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε απόσταση μισής ώρας από την κυρίαρχη μονή. Η μονή Ξενοφώντος διαθέτει δύο καθολικά: Το παλαιό, αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 16ου αι. με τοιχογραφίες της κρητικής σχολής και το νέο που ανοικοδομήθηκε μεταξύ 1817-1837 και είναι το μεγαλύτερο από τα καθολικά των μονών του Αγίου Όρους. H μονή διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια και έξι εξωκκλήσια. Στη βιβλιοθήκη της μονής στεγάζονται 300 χειρόγραφα και 4.000 έντυπα βιβλία.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Γρηγορίου από τις Καρυές είναι 20 χλμ και χρειάζεται περίπου 4 – 4: 30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23668, 23770 23218 / FAX: 23770 23671
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 23770 23669 -70
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23274
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 209663

Πληροφορίες: Είναι χτισμένη σε μια ωραία τοποθεσία στη ΝΔ πλευρά του Αγίου Όρους και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Η μονή ιδρύθηκε τον 14ο αι. Βρίσκεται στη 17η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους και θεωρείται από τις καλύτερα οργανωμένες και αυστηρές κοινοβιακές μονές. Κατοικείται από 70 μοναχούς. Το καθολικό της μονής χτίστηκε το 1768 σύμφωνα με τον Αγιορείτικο ρυθμό. Ο ναός τοιχογραφήθηκε το 1779 από τους ιερομονάχους ζωγράφους Γαβριήλ και Γρηγόριο από την Καστοριά. Ο νάρθηκας του ναού προστέθηκε αργότερα. Εκτός από το καθολικό η μονή διαθέτει πολλά παρεκκλήσια. Η βιβλιοθήκη είναι σχετικά φτωχή διότι καταστράφηκε κατά την επανάσταση του 1821 από πυρκαγιά και από λεηλασίες. Σήμερα διαθέτει 297 χειρόγραφα και 4.500 έντυπα βιβλία. Η μονή διαθέτει επίσης τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και λείψανα αγίων.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου από τις Καρυές είναι 25 χλμ και χρειάζεται περίπου 5 -5.30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23796, 23770 23653 / FAX: 23770 23937
ΤΗΛΕΦΩΝIKO ΚΕΝΤΡΟ: 23770 23282
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23282
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ: 2310 271785

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά του Αγίου Όρους, χτισμένο σε τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, σε ξέφωτο που περικλείεται από δασωμένα βουνά. Σε αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα και η ονομασία της μονής, όπως επίσης και η κατ΄ επανάληψη άλωσή της από τους πειρατές. Η μονή υπέφερε επίσης πολύ από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Κατέχει τη 18η θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, κατοικείται από 42 μοναχούς και ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα διαβίωσης. Θεωρείται η πιο αυστηρή μονή του Αγίου Όρους. Το καθολικό της μονής χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 19ου αι. και τοιχογραφήθηκε μερικά χρόνια αργότερα. Στη μονή υπάρχουν 15 παρεκκλήσια. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 372 χειρόγραφοι κώδικες και 8.000 έντυπα βιβλία.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος από τις Καρυές είναι 15 χλμ και χρειάζεται 3 – 3:30 ώρες πεζοπορίας. Είναι παραθαλάσσια μονή και μπορείτε να έχετε πρόσβαση και με το ferry – boat Ουρανούπολης – Δάφνης.

Τηλέφωνα: ΤΗΛ.: 23770 23880, 23770 23252 / FAX: 23770 23685
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ: 23770 23201
ΚΟΝΑΚΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 321978

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του Αγίου Όρους. Η μονή, γνωστή και ως ρωσικό μοναστήρι, χτίστηκε στη σημερινή της θέση το 1765, ενώ το αρχικό χτίσμα χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αι. Η αποπεράτωση της σημερινής μονής έγινε τις δυο πρώτες δεκαετίες του 19ου αι. με τη συνδρομή του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Σκαρλάτου Καλλιμάχη. Οι -Ρώσοι- μοναχοί το 1895 ανέρχονταν σε 1.000 άτομα και το 1903 σε 1.446. Σήμερα στη μονή διαμένουν 40 μοναχοί. Κατέχει τη 19η θέση στη σειρά των ιερών μονών του Αγίου Όρους και λειτουργεί με κοινοβιακό καθεστώς. Στη μονή υπάγονται κάποια κελιά και η βουλγαρική σκήτη της Μπογκορόντιτσας. Η μονή είναι χτισμένη με την αρχιτεκτονική μικρής πολιτείας με πολυώροφες οικοδομές και πολλούς τρούλους. Η τράπεζα της μονής έχει χωρητικότητα 1.000 μοναχών, ενώ μέχρι το 1968 λειτουργούσε ένας μεγάλος ξενώνας, που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το καθολικό της μονής χτίστηκε στο διάστημα 1812-1821, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα και έχει παρόμοια αρχιτεκτονική με τα καθολικά των υπόλοιπων μονών του Άγιου Όρους. Εκτός από το καθολικό υπάρχουν στη μονή και πολλά παρεκκλήσια. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε ανεξάρτητο οικοδόμημα, περιλαμβάνει 1.320 ελληνικούς χειρόγραφους κώδικες και 600 σλαβικούς και 25.000 έντυπα βιβλία.

parallax

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ

divider

Απόσταση: Η χιλιομετρική απόσταση της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου από τις Καρυές είναι 15 χλμ και χρειάζεται περίπου 3 – 3: 30 ώρες πεζοπορία.

Τηλέφωνα: 23770 23228 / FAX: 23770 23901
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΚΑΡΥΩΝ ΤΗΛ: 23770 23278

Πληροφορίες: Βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά της χερσονήσου του Άθω, σε υψόμετρο 200 μ. μέσα σε δασωμένη περιοχή. Η μονή ιδρύθηκε το 10ο αι. από το μοναχό Κωνσταμονίτη. Στην ανάπτυξη της μονής βοήθησαν Βυζαντινοί αυτοκράτορες και Σέρβοι βασιλείς, όπως και η Βασιλική Κονταξή η γυναίκα του Αλή Πασά. Κατέχει την 20ή θέση μεταξύ των μονών του Αγίου Όρους, κατοικείται από 30 μοναχούς και ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα διαβίωσης. Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στον πρωτομάρτυρα Στέφανο, ενώ υπάρχουν και άλλα οκτώ παρεκκλήσια. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 100 κώδικες, ενώ στο εικονοφυλάκιο της μονής η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας Αντιφωνήτριας και η εικόνα του Αγίου Στεφάνου.

Section
Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση