Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840
parallax

Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος

divider

Το ταξίδι στο Άγιον Όρος αξίζει όλες τις εποχές

To ταξίδι τον Χειμώνα είναι μοναδικό

Το Άγιον Όρος είναι πολλά περισσότερα από ένα συγκλονιστικό κομμάτι γης με τις 20 ιστορικές και εμβληματικές μονές της Ορθοδοξίας. Είναι ένα όνειρο ζωής, μια πρωτόγνωρη ταξιδιωτική εμπειρία, ένας μοναδικός προορισμός για προσκυνητές, Έλληνες και ξένους, μια εσωτερική πνευματική περιπέτεια για …λιγότερο πιστούς, μια ανεπανάληπτη διαδρομή για να βρει κανείς τον ανώτερο, σωματικά και ψυχικά, εαυτό του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κάθε επισκέπτης, όσο διάστημα και αν παρέμεινε στη χερσόνησο του Άθω, δίνει πάντα μια υπόσχεση στον εαυτό του: Να επιστρέψει. Να ξαναγυρίσει σε έναν κόσμο με διαφορετική φιλοσοφία, ήθη, διαφορετική ζωή, ώρα και ημερομηνία, έναν κόσμο που ζει ουσιαστικά σε άλλη εποχή, κάπου στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Δεν είναι μόνο για προσκυνητές;

divider

Κατά βάση είναι για προσκυνητές αλλά κανείς δεν αποκλείει τους φυσιολάτρες, τους ανθρώπους που αναζητούν ανώτερες πνευματικές εμπειρίες και τους περιπατητές και ορειβάτες. Είναι προφανές ότι η αθωνική γη έχει μείνει παρθένα, ανεπηρέαστη από τις αρνητικές επιπτώσεις του Πολιτισμού. Ο επισκέπτης του Αγίου Όρους δεν θα θαυμάσει μόνο την πολιτιστική κληρονομιά, δεν θα μείνει έκθαμβος μόνο από τα θαυμάσια αρχιτεκτονήματα και τα μοναδικά κειμήλια των ιερών μονών, σκητών και κελιών, αλλά θα θαμπωθεί στην κυριολεξία από τη μοναδική Φύση που «περιβάλλει» τα εμβληματικά μοναστήρια.

Άρα ζούνε ζώα στο Άγιον Όρος;

divider

Φυσικά και ζούνε και ορισμένα χρησιμεύουν ως μεταφορικά μέσα. Στο Άγιο Όρος ζουν 131 είδη πουλιών, 37 διαφορετικά θηλαστικά, 14 είδη ερπετών και 8 αμφιβίων. Μοναδική είναι η ορνιθοπανίδα του δάσους της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

parallax

Μέχρι πόσες μέρες μπορείς να μείνεις στο Άγιον Όρος;

divider

Μπορείς να μείνεις από 3 έως 5 ημέρες - ανάλογα τη Μονή.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τοπίου;

divider

Κυριότερο χαρακτηριστικό είναι τα οικοσυστήματα με τη μεγάλη ποικιλία φυτών -ένα «μωσαϊκό» βλάστησης ημιερημικού, ευρομεσογειακού, υποηπειρωτικού, ηπειρωτικού μεσοερωπαϊκού, υπαλπικού και αλπικού τύπου- και ζώων σε ένα αρχέγονο περιβάλλον. Η γεωγραφική απομόνωση και η επί αιώνες έλλειψη βοσκής σε συνδυασμό με το ποικιλόμορφο ανάγλυφο, την υψομετρική διαφορά από την επιφάνεια της θάλασσας έως τα 2.033 μ. του Άθω και η μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων εξηγούν την πλούσια χλωρίδα της περιοχής: Περιλαμβάνει 1.453 είδη και υποείδη που αντιπροσωπεύουν 539 γένη φυτών και 109 οικογένειες. Η χλωρίδα του Αγίου Όρους αποτελείται από Μεσογειακά στοιχεία (70%), στοιχεία ΒΑ προέλευσης (15%), Βαλκανικά (9%), Μεσευρωπαϊκά (4%) και τοπικά ενδημικά (2%). Ο χλωριδικός πλούτος της Χερσονήσου και ειδικά ο αριθμός των ενδημικών και των σπάνιων ειδών κατατάσσει την περιοχή ως μια από τις πλουσιότερες της Ελλάδας.

Μπορεί ο επισκέπτης να τα δει όλα σε ένα ταξίδι;

divider

Λίγο δύσκολο έως και απίθανο. Χρειάζονται πολλά ταξίδια για να πει κανείς ότι έχει «εμπεδώσει» το «μάθημα - Άγιον Όρος» τόσο από πλευράς εμπειριών και επισκέψεων σε αξιοθέατα, όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι το Άγιον Όρος είναι η ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Έχει μήκος περίπου 60 χλμ., πλάτος 8 μέχρι 12 χλμ. και καλύπτει μια έκταση περίπου 360 τ.χλμ.Tο οδοιπορικό στο «Περιβόλι της Παναγίας» - όπως αποκαλείται το Άγιον Όρος - αρχίζει από την αποβάθρα της Ουρανούπολης ή από όποιο λιμάνι πάρει κανείς το καραβάκι για το λιμανάκι της Δάφνης. Ο επισκέπτης βλέπει πρώτα τη Γιοβάνιτσα, τον αρσανά της σέρβικης Μονής Χιλανδαρίου και μετά τον αρσανά της βουλγάρικης Μονής Ζωγράφου. Πολύ νωρίτερα θα πρέπει να έχει αποφασίσει που θα καταλήξει. 

Τελικά πόσοι χωράνε στο Άγιο Όρος;

divider

Στο Άγιον Όρος μένουν μόνιμα 1.800 – 2.000 μοναχοί, ενώ διαβιούν άλλοι τόσοι εργάτες και τεχνίτες. Σύνολο; 3.600-4.000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια και πάντως προ πανδημίας, προκειμένου να περιοριστεί σε λογικά επίπεδα ο αριθμός των επισκεπτών, έχουν τεθεί από την Ιερά Επιστασία κάποια όρια στο αριθμό των επισκεπτών (επιτρέπεται να εισέλθουν μέχρι 120 άτομα ημερησίως, 100 Ορθόδοξοι και 20 μη Ορθόδοξοι), όσο και στη διάρκεια της παραμονής (μέχρι 4 διανυκτερεύσεις). 

Επιτρέπεται η είσοδος σε όλους τους άνδρες; 

divider

Ναι και ανεξαρτήτως θρησκευτικής τοποθέτησης ή εθνικότητας αν και προκρίνονται αριθμητικά οι Ορθόδοξοι (προ πανδημίας 100 την ημέρα έναντι 10-20 άλλων δογμάτων). Νεαροί άνδρες κάτω των 18 ετών επιτρέπονται εάν συνοδεύονται από τον πατέρα τους. Νεαροί άνδρες που συνοδεύονται από έναν ενήλικα αρχηγό ομάδας που επισκέπτονται το Άγιον Όρος για εκπαιδευτικούς λόγους, χρειάζονται τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων τους, η οποία επαληθεύεται από επίσημη αρχή της χώρας τους.

Γιατί δεν μπορούν να μπουν γυναίκες;

divider

Οι Γυναίκες που συνοδεύουν συζύγους, γιους, φίλους και συντρόφους σταματούν στην Ουρανούπολη. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία ή ξενώνες και αρκετά αξιοθέατα και δραστηριότητες και για τον Χειμώνα. Η είσοδος των Γυναικών απαγορεύεται εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια και έτσι είναι αναγκασμένες να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές.Η απαγόρευση εισόδου ισχύει για να διασφαλιστεί η αγαμία σε μια περιοχή που θεωρείται ολόκληρη ένα μοναστήρι. Ένας ακόμα λόγος για τον οποία απαγορεύεται η παρουσία των Γυναικών είναι μια Παράδοση που αναφέρει ότι Παρθένος Μαρία ξέφυγε από την πορεία της όταν προσπαθούσε να πλεύσει προς την Κύπρο και έφτασε στο βουνό Άθως. Και της άρεσε τόσο πολύ που προσευχήθηκε στο γιο της, τον Χριστό, ότι θα πρέπει να της ανήκει. Και εκείνος συμφώνησε. Για αυτό το Άγιον Όρος αποκαλείται και «κήπος της Μητέρας του Θεού» και Εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο στο Άγιο Όρος.

Ποιοι περιορισμοί υπάρχουν εξαιτίας της πανδημίας; 

divider

Φυσικά και η θέση που παίρνουν οι μονές απέναντι στο εμβόλιο δεν έχει καμία σχέση με την υποχρέωση των επισκεπτών να έχουν κάνει rapid test ή και μοριακό πριν εισέλθουν στο Άγιον Όρος. Τώρα αν εσείς θέλετε έναν χώρο με πιο θετικό εμβολιαστικό πρόσημο προτιμήστε να κάνετε αίτηση διαμονής στις μονές Εσφιγμένου, Παντοκράτορος, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου και Σίμωνος Πέτρας. Εξαιτίας της πανδημίας το «120 άτομα την ημέρα» έχει περιοριστεί.
1. Χρειάζεται οπωσδήποτε πρόσκληση από τη Μονή μετά από κατάθεση αίτησης για άδεια πολύ πριν την ημερομηνία του ταξιδιού.
2. Αν προ πανδημίας επιτρεπόταν η είσοδος σε 120 άτομα ημερησίως γενικώς στις 20 μονές, σήμερα επιτρέπονται έως 10 άτομα ανά μονή.
3. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται στον επισκέπτη να επισκεφτεί άλλο μοναστήρι απ' αυτό που τον δέχτηκε, ενώ στην είσοδο της Αθωνικής Πολιτείας, στην Ουρανούπολη, θα πρέπει να υποβληθείτε σε rapid test.
4. Κάθε ένας πρέπει να παρουσιάσει το διαβατήριο του πριν εισέλθει στην περιοχή όπου δεν του επιτρέπεται να παραμείνει για περισσότερες από 3-4 ημέρες, ανάλογα τη μονή.

parallax

Πρέπει να νηστεύω όταν πάω στο Άγιον Όρος;

divider

Στο Άγιον Όρος οι επισκέπτες τρώνε ό,τι και οι μοναχοί, εκτός εξαιρέσεων κάποιες ημέρες του χρόνου 

Πως κάνουμε ρεζερβέ στις μονές; 

Για να επισκεφθεί κανείς το Άγιον Όρος πρέπει πλέον να τηλεφωνήσει αρκετές ημέρες πριν (στον αριθμό +30 2310 833733 ώρες 08:30-10:00 εργάσιμες ημέρες) και να δηλώσει την επιθυμία του στην αρμόδια Υπηρεσία, το Γραφείο Προσκυνητών της Θεσσαλονίκης. Την άδεια εισόδου, το Διαμονητήριο όπως ονομάζεται, θα το παραλάβει από το Γραφείο Προσκυνητών της Ουρανούπολης, το χωριό από όπου ξεκινούν τα καράβια για το Άγιον Όρος. Το ποσόν που θα πληρώσετε για το διαμονητήριο σας είναι 25,00 €.

Αρχικά λοιπόν Τηλεφωνείτε:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ: Θεσσαλονίκη, τηλ.: +30 2310 252575. (Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ: Ουρανούπολη: τηλ.: +30 23770 71421

Τι Θα Χρειαστεί:

Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις Ιερές Μονές πρόκειται να επισκεφτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε κάνει μια επικοινωνία με τις Ιερές Μονές (παρακάτω θα βρείτε τα τηλέφωνα), για το που θα μπορούσατε να μείνετε. Πριν αναχωρήσετε για το Άγιον Όρος πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτείτε τα Διαμονητήριά σας. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Άγιου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εδώ πρέπει να βρίσκεστε τουλάχιστον μια ώρα πριν από την αναχώρηση (τηλ.: +30 23770 71421).

Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:
1. Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
2. Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το (υφ)Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).

ΔιαβατήριοΠάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Μονή που φιλοξενείται.

Πως θα φτάσω στο Άγιο Όρος

Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου;
Στο Άγιο Όρος οι περισσότεροι δρόμοι είναι χωμάτινοι και σε όχι και τόσο καλή κατάσταση. Η είσοδος αυτοκινήτου στο Άγιον Όρος απαιτεί ειδική άδεια και αφορά κυρίως σε επαγγελματικά που εκτελούν εργασίες ή μεταφορές εμπορευμάτων.

Πως συνδέονται λεωφορεία με πλοία; Τα μεγάλα λεωφορεία που εκτελούν το δρομολόγιο Δάφνη - Καρυές και αντίστροφα (κόστος περίπου 3 €). Εδώ τα δρομολόγια γίνονται με ανταπόκριση με το μεγάλο καράβι, οπότε πρέπει να προσέξετε τις ώρες αναχώρησης. Για παράδειγμα όταν φτάσετε στη Δάφνη πρέπει να επιβιβαστείτε σχεδόν αμέσως γιατί μετά από λίγο αναχωρούν για τις Καρυές και πιθανόν να μην υπάρχει και θέση.

Τα ενοικιαζόμενα πουλμανάκια - ταξί που εκτελούν τα δρομολόγια από την πρωτεύουσα από και προς τα μοναστήρια ή και μεταξύ μοναστηριών. Οδηγοί τους μπορεί να είναι λαϊκοί ή μοναχοί αφού συνήθως ανήκουν σε κάποια από τις μονές του ΄Όρους. Εδώ η τιμή του εισιτηρίου καθορίζεται σε συνεννόηση με τον οδηγό και εξαρτάτε από την απόσταση και τα άτομα που πηγαίνουν στον ίδιο προορισμό με εσάς.

Και εδώ κάντε γρήγορα τις συνεννοήσεις με τους οδηγούς και βρείτε και άλλους προσκυνητές που πιθανόν πηγαίνουν στα ίδια μοναστήρια. Επίσης ρωτήστε - κανονίστε και για την επιστροφή. Υπάρχουν και τα βοηθητικά οχήματα που χρησιμοποιούν οι μονές για τη διαδρομή από τον αρσανά μέχρι την πύλη τους . Αυτά μπορεί να παίρνουν μόνο τις αποσκευές ή να είναι και επιβατικά (π.χ. πουλμανάκι μονής Αγ. Παύλου) και είναι δωρεάν.

parallax

Πως θα μπω στο Άγιο Όρος;

divider

Είσοδος στο Άγιο Όρος

Μπορείτε να φτάσετε στη χερσόνησο του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική με αυτοκίνητο (το αφήνετε σε parking στην Ουρανούπολη ή την Ιερισσό) ή λεωφορείο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη:

Σταθμός ΚΤΕΛ Αθήνας: Τηλ. 210 515-4800
Σταθμός ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 924-4444
Σταθμός ΚΤΕΛ Πολύγυρου: Τηλ. 23710 22309

Μπορείτε επίσης να έρθετε με αεροπλάνο, πλοίο ή τραίνο έως τη Θεσσαλονίκη κι έπειτα να επιβιβαστείτε σε λεωφορείο με προορισμό το Άγιο Όρος (Ουρανούπολη/Ιερισσός).

Από την Ουρανούπολη εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για τα μοναστήρια της δυτικής ακτής του Αγίου Όρους, ενώ από την Ιερισσό εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για τα μοναστήρια της βορειοανατολικής και της βορειοδυτικής ακτής του Αγίου Όρους.

Λιμάνι Ουρανούπολης: Τηλ. 23770 71248
Λιμάνι Ιερισσού: Τηλ. 23770 22576

Από την Ιερισσό με το πλοίο που σας πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους και η παραλαβή του Διαμονητηρίου γίνεται στο λιμάνι από τον εκεί πράκτορα του Γραφείου Προσκυνητών. Καλό είναι να δηλώνετε κατά τη στιγμή της έκδοσης του Διαμονητηρίου και από ποιο λιμάνι θα γίνει η αναχώρησή σας.

► Από την Ιερισσό:

Μπορείτε να επισκεφθείτε με ταχύπλοο σκάφος τις Μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων και Μορφωνού. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβετε στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το ταχύπλοο), από εκεί να πάτε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμείτε.

► Είσοδος από την Ουρανούπολη:

Από την Ουρανούπολη τα πλοία και ταχύπλοα σας πηγαίνουν στη δεξιά πλευρά και κάνουν στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου και στης Σκήτες: Νέα Σκήτη, Αγία Άννα, Κατουνάκια και Καυσοκαλύβια.

☑ Για τις άλλες μονές θα πρέπει να αποβιβαστείτε στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και 45 λεπτά με ταχύπλοο.
Από το λιμάνι της Δάφνης με λεωφορείο και mini bus μεταβαίνετε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο), την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.Χρήσιμα τηλέφωνα:

Αεροδρόμιο "Μακεδονία": Τηλ. 2310 985-000 ή 2310 473-212
Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 531-505
Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 517-517 έως 18
Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος": Τηλ. 210 353-0000
Λιμάνι Πειραιά: Τηλ. 210 422-6000 έως 03
Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας: Τηλ. 210 529-7777Τηλέφωνα για κρατήσεις στις μονές:

Μονή Αγίου Διονυσίου: Τηλ. 23770 23686
Μονή Αγίου Παντελεήμονα: Τηλ. 23770 23201
Μονή Αγίου Παύλου: Τηλ. 23770 23208
Μονή Βατοπεδίου: Τηλ. 2377023219
Μονή Γρηγορίου: Τηλ. 23770 23218
Μονή Δοχειαρίου: Τηλ. 23770 23245
Μονή Εσφιγμένου: Τηλ. 23770 23796
Μονή Ζωγράφου: Τηλ. 23770 23247
Μονή Ιβήρων: Τηλ. 23770 23248
Μονή Καρακάλλου: Τηλ. 23770 23225
Μονή Κασταμονίτου: Τηλ. 23770 23901
Μονή Κουτλουμουσίου: Τηλ. 23770 23226
Μονή Μεγίστης Λαύρας: Τηλ. 23770 23761
Μονή Ξενοφώντος: Τηλ. 23770 23249
Μονή Ξηροποτάμου: Τηλ. 23770 23251
Μονή Παντοκράτορος: Τηλ. 23770 23253
Μονή Σίμωνος Πέτρας: Τηλ. 23770 23254
Μονή Σταυρονικήτα: Τηλ. 23770 23255
Μονή Φιλοθέου: Τηλ. 23770 23674
Μονή Χελανδαρίου: Τηλ. 23770 23281

Πρέπει να εκδώσω Διαμονητήριο;
Πρόκειται για το "διαβατήριο" του Αγίου Όρους;

Ακριβώς. Είναι πολύ απλό! Προκειμένου να εξασφαλίσετε μια άδεια εισόδου και να εκδοθεί ένα "Διαμονητήριο" στο όνομά σας (εκδίδεται για 4 ημέρες το πολύ), θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 8:30 π.μ. ως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12 το μεσημέρι. Καλό είναι να κλείσετε έγκαιρα την άδεια εισόδου, (ακόμα και ένα ή δύο μήνες νωρίτερα αν μπορείτε να το προγραμματίσετε) γιατί ο αριθμός των προσκυνητών είναι περιορισμένος κάθε μέρα. Το ποσόν που θα πληρώσετε για το διαμονητήριο σας είναι 25 ευρώ.

Αρχικά τηλεφωνείτε στο Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη στο τηλέφωνο 2310 252575 το οποίο βρίσκεται στην οδό Εγνατίας 109 ή στο Γραφείο Προσκυνητών Ουρανούπολης στο τηλέφωνο 23770 71421. Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής.

Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που θέλετε να μείνετε περισσότερο χρόνο, μπορείτε να ζητήσετε παράταση από την Ιερά Μονή στην οποία φιλοξενείστε. 

Τι θα χρειαστώ για να εκδώσω το διαμονητήριο; 

Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις Ιερές Μονές πρόκειται να επισκεφτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε ενημερωθεί για το που σας ενδιαφέρει πραγματικά να πάτε (δείτε παρακάτω) και φυσικά να έχετε κάνει μια επικοινωνία με τις Ιερές Μονές (βρείτε τα τηλέφωνα παρακάτω), για το που θα μπορούσατε να μείνετε.

Section
Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση