Γιατί οι έγκυες είναι ταυτόχρονα πανίσχυρες και αδύναμες; Ποιος Άγιος– Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Γιατί οι έγκυες είναι ταυτόχρονα πανίσχυρες και αδύναμες; Ποιος Άγιος προστατεύει την Εγκυμοσύνη;

Μια έγκυος αισθάνεται αντιφατικά συναισθήματα. Καθώς φέρει μέσα της μια νέα ζωή, έχει την ευθύνη ενός καινούργιου ανθρώπου, νιώθει πανίσχυρη, δυνατή, ολοκληρωμένη, μια μικρή «δημιουργός», ευλογημένη και άτρωτη. Από την άλλη πλευρά, ταυτόχρονα αισθάνεται ευάλωτη, μόνη, πολύ ευαίσθητη, τρωτή. Φοβάται για τη ζωή του εμβρύου, για την ανάπτυξή του, την ακεραιότητά του, προσέχει τις κινήσεις της, τη διατροφή της, τη συμπεριφορά της, καθώς κάθε τι που σκέφτεται, κάνει ή δεν κάνει, έχει άμεσες επιπτώσεις στο μωράκι μέσα της.

Με αυτή το διπλό, αντιφατικό συναίσθημα οι έγκυες περνούν 9 μήνες της ζωής τους και στην ουσία προετοιμάζονται για να μεγαλώσουν έναν νέο άνθρωπο. Στην πορεία αυτή πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση, στήριξη, παρηγοριά και προστασία σε Αγίους που έχουν ταχθεί να υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τα παιδιά: Η Αγία Μαρίνα, η Αγία Βαρβάρα, οι Άγιοι Σαράντα, ο Όσιος Στυλιανός, ο Άγιος Συμεών, ο Άγιος Τρύφων και πολλοί άλλοι και πάνω από όλα η Παναγία Θεοτόκος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο Άγιο τις ανάγκες της κάθε μητέρας. 

 

Η Παναγία Βρεφοκρατούσα

Η Παναγία Βρεφοκρατούσα παριστάνει τη Μητέρα του Θεού να κρατά στην αγκαλιά της από τη δεξιά μεριά τον μικρό Χριστό και να κλίνει ελαφρά το κεφάλι της προς αυτόν, σε ένδειξη προστασίας και τρυφερότητας. Η Θεοτόκος σφίγγει με τα δύο της χέρια τον γιό Της και κοιτάζει με γλυκύτητα, τόσο αυτή όσο και ο μικρός Ιησούς, ευθεία μπροστά. Αποτελεί ένα τεράστιο σημείο αναφοράς για τις έγκυες με δύσκολη εγκυμοσύνη. 


Ο άγιος Ελευθέριος, ο προστάτης των εγκύων που χαρίζει «καλή λευτεριά» στον τοκετό

Ο Άγιος Ελευθέριος (εορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου) είναι προστάτης κάθε έννοιας ελευθερίας, αλλά ιδιαιτέρως των εγκύων γυναικών καθώς πιστεύεται ότι δίνει «καλή λευτεριά!» Θεωρείται ο προστάτης του τοκετού και ο ευεργέτης για τις επίτοκες γυναίκες, τις εγκύους, οι οποίες πάντοτε τον επικαλούνταν, προκειμένου να φτάσουν να «ελευθερωθούν» με τον καλύτερο τρόπο.

Την παραπάνω αλήθεια επισημαίνει και ο υμνογράφος της Εκκλησίας: «Των επιτόκων γυναίων, Πάτερ, κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως τω Ναώ σου φοιτώσαις∙ εύπλοιαν δε πάλιν άλλοις θερμώς εξαιτούσιν επέδωκας∙ και τοις νοσούσιν υγείαν συ χορηγείς, διαλάμπων εν τοις θαύμασιν». Δηλαδή: «Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σ’ αυτές, που έρχονται προσκυνήτριες στον Ναό σου. Και έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και στους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα».

 

Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Εορτάζει στις  28 Ιουλίου

Με την Οσία συνδέονται πολλά θαύματα κυρίως σε προβλήματα γονιμότητας. Η Αγία Ειρήνη υπήρξε Ηγουμένη της Μονής Χρυσοβαλάντου στο δεύτερο μισό του 9ου αι. και στις αρχές του 10ου αι. Στα νεανικά της χρόνια η 100χρονη περίοδος της Εικονομαχίας έφτανε στην τελευταία της φάση. Πατέρας της ήταν ο πατρίκιος Φιλάρετος ο Καππαδόκης, ευνοούμενος του αυτοκράτορα Θεόφιλου και έμπιστος της συζύγου του Θεοδώρας. Το χειμώνα του 843μ.Χ., η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, χήρα και επίτροπος του γιου της Μιχαήλ Γ΄ κάλεσε τον Φιλάρετο στην Κωνσταντινούπολη και του ζήτησε την κόρη του για να την παντρέψει με το γιο της Μιχαήλ.

Η 15χρονη Ειρήνη δε συγκινήθηκε από την προσφορά γιατί από μικρή είχε ποθήσει το μοναχικό βίο. Παρά την εναντίωση του πατέρα της, αρνούμενη να παντρευτεί και δεύτερη φορά και έπειτα από σοβαρή ασθένεια, οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν και την οδήγησε στη μονή της Χρυσοβαλάντου, όπου έμεινε ως μοναχή και Ηγουμένη έως την ηλικία των 104 χρόνων. Η φήμη της για τον άγιο τρόπο που δίαγε το βίο της, οδήγησε πλήθος κόσμου στο προσκύνημα του ιερού της σκηνώματος. Η πρωτότυπη εικόνα, πηγή έμπνευσης του αγιογράφου, βρίσκεται στην Ιερά Μονή των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης, στη Μυτιλήνη.

 

Άγιος Στυλιανός: Εορτάζει στις  26 Νοεμβρίου. Ο Άγιος είναι προστάτης ανίατων ασθενειών, άρρωστων και νόθων παιδιών. Επίσης βοηθά τις γυναίκες να αποκτήσουν άλλο παιδί, όταν πεθάνει το παιδί τους.

Με το θάνατο των γονιών Του διαμοίρασε την περιουσία Του και ασκήτεψε. Είχε μεγάλη αγάπη στα παιδιά και πίστευε πως η αγνή ψυχή τους δεν μπορούσε να αναμετρηθεί ούτε με των μεγαλύτερων φιλοσόφων. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να γιατρεύει τα παιδιά και να προσφέρει στις άτεκνες γυναίκες το δώρο της ευτεκνίας.


Η Αγία Βαρβάρα: Εορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου. Προστάτιδα των εγκύων, τις κάνει δυνατές για να είναι γερές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Γεώργιος ο Κουδουνάς: Εορτάζει στις  23 Απριλίου. Προστάτης των άρρωστων παιδιών.

 

Δομέτιος: Εορτάζει στις  23 Μαρτίου και στις 30 Οκτωβρίου. Βοηθά τα άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.

 

Δόμνα: Εορτάζει στις 28 Δεκεμβρίου. Προστάτιδα των ετοιμόγεννων και των μαιών. Η Αγία συνδέεται με την απόκτηση παιδιών αλλά και με τον χωρίς επιπλοκές τοκετό.

 

Δομνίκη: Εορτάζει στις  8 Ιανουαρίου. Η Αγία συνδέεται με την απόκτηση παιδιών αλλά και με τον χωρίς επιπλοκές τοκετό.

 

Ευθύμιος ο Μέγας: Εορτάζει στις  20 Ιανουαρίου. Προστατεύει τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην τεκνοποίηση, καθιστώντας εύτεκνες τις άτεκνες γυναίκες. Ο Άγιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια, αλλά οι γονείς του δεν μπορούσαν να συλλάβουν παιδί. Προσεύχονταν αληθινά στο Θεό για να τους χαρίσει ένα παιδί. Ο Θεός εισάκουσε στις προσευχές τους και τους αξίωσε να αποκτήσουν ένα γιο, αρκεί να τον ονόμαζαν Ευθύμιο.

 

Ευστράτιος: Εορτάζει στις  9 Ιανουαρίου. Προστάτης για να βοηθήσει στο έγκαιρο και σωστό περπάτημα των μωρών.

 

Μαρίνα: Εορτάζει στις  17 Ιουλίου. Διευκολύνει τη γέννα και βοηθά στο να κοιμούνται τα μωρά.

 

Συμεών: Εορτάζει στις  18 Δεκεμβρίου και στις 3 Φεβρουαρίου. Προστάτης των παιδιών και των σημαδιών. Οι έγκυες δεν πιάνουν αιχμηρά αντικείμενα στα χέρια τους, για να μη βγει το παιδί σημαδεμένο.

 

Τρύφωνας: Εορτάζει στις  29 Σεπτεμβρίου. Προστάτης για την ευμορφία των βρεφών.

 

Φανούριος: Εορτάζει στις  27 Αυγούστου

Ο Άγιος Φανούριος, που έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια, συγκρούσθηκε τότε με τον κόσμο της ειδωλολατρίας, γιατί το χριστιανικό πνεύμα του θεανθρώπου, δεν του επέτρεπε ν’ αρνηθεί τις  ενάρετες αρχές του. Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι Χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο, έγινε αιτία να δημιουργηθεί στο λαό το παραδοσιακό έθιμο της πίτας του Αγίου ή καλύτερα της φανουρόπιτας. Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κάποια δουλειά αν ένας είναι άνεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγεία σε κάποιο άρρωστο και φανερώνει το μωρό σε όσους επιθυμούν μια εγκυμοσύνη.

Από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην ελληνική επικράτεια. Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου φανερώθηκε τυχαία από άγνωστο, τον 14ο αι. μ.Χ. στη Ρόδο. Η εικόνα ήταν ανάμεσα σε πλήθος άλλων κάτω από τα ερείπια ναού. Σε αυτή απεικονίζεται ο Άγιος Φανούριος νέος σε ηλικία, ντυμένος στρατιωτικά, να κρατάει Σταυρό και μια λαμπάδα αναμμένη. Ολόγυρα από την εικόνα έχουν φιλοτεχνηθεί, κατά το συνήθειο των αγιογράφων, παραστάσεις από τη ζωή του Αγίου.

Στην προκείμενη εικόνα αναπαριστώνται εικόνες από τα σκληρά μαρτύρια του Αγίου, που αποκαλύπτουν το μέγεθος της πίστης του. Στη θέση που βρέθηκε οικοδομήθηκε ναός προς τιμήν του Αγίου. Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, τηρείται το έθιμο της «πίττας του Αγίου Φανουρίου», η οποία μοιράζεται ανάμεσα στους πιστούς για υγεία, ευτυχία, αγαπημένα πρόσωπα, ακόμη και αντικείμενα.

 

Ελέσα η Οσιομάρτυς: Εορτάζει στις  1 Αυγούστου. Βοηθά τις γυναίκες να ευλογηθούν από τον Κύριο, για να συλλάβουν παιδί. Η ίδια πήρε το όνομά της, γιατί η γέννησή της ήταν αποτέλεσμα του ελέους και της ευλογίας του Κυρίου.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση