Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης αλλά και της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, η κοίμηση της Θεοτόκου, γιορτάζεται χρονικά περίπου από τον 6ο αι. μ.Χ., όπου απλώνεται ο χριστιανισμός, στις 15 Αυγούστου στις περισσότερες εκκλησίες αλλά και σε διαφορετικές ημερομηνίες σε κάποιες εκκλησίες άλλων χωρών. Στην Ελλάδα γιορτάζεται πανηγυρικά στις 15 Αυγούστου και αποτελεί επίσημη αργία του κράτους.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η Παναγία ενημερώθηκε για το επικείμενο τέλος της επίγειας ζωής της 3 ημέρες πριν αυτό συμβεί. Προετοιμασμένη από καιρό και γεμάτη αγαλλίαση για το νέο που θα την έφερνε πιο «κοντά» στον Υιό της, η Παναγία προσευχήθηκε και περίμενε τους Αποστόλους, τους μαθητές του Υιού της για να τους αποχαιρετίσει. Αυτοί, σύμφωνα με την παράδοση, ήρθαν όλοι κοντά της όπου και αν βρίσκονταν για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο, τυλιγμένοι θαυμαστά μέσα σε σύννεφο. Όλοι, εκτός από τον Θωμά, που «έπρεπε» να φτάσει καθυστερημένος στον τάφο της, στη Γεσθημανή, κατά τρεις ημέρες, για να αποδειχθεί κενός όταν ανοίχθηκε για να τον προσκυνήσει.
Για τον εορτασμό της κοίμησης της Θεοτόκου που «μετέβηκε» στον ουρανό, αλλά και αυτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, οι πιστοί νηστεύουν για 14 ημέρες ξεκινώντας από την 1η Αυγούστου, ενώ κάθε εσπερινό ψάλλονται με κατάνυξη οι Παρακλήσεις προς την Παναγία.