ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Δεκάδες οι προσφωνήσεις της Παναγίας και ακόμη περισσότερες οι εικόνες που απεικονίζουν την αγαπητή μορφή της, που συμβολίζει τη μητρότητα, την προστασία, τη φροντίδα, την οικογένεια, την καλοσύνη, την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αγάπη. Κάθε εικόνα της Παναγίας, από την πιο παλιά και σπάνια, έως και την πιο «ταπεινή» έχει τη δική της συναισθηματική αξία. Ωστόσο, ορισμένες εικόνες της Παναγίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την χριστιανική ορθόδοξη παράδοση. Κάποιες από αυτές, φυλάσσονται σε Μονές του Αγίου όρους και χαρακτηρίζονται «σπάνιες» για την τεχνική τους αλλά και για την ιστορία που φέρουν.

Στον Κεντρικό Ναό του Πρωτάτου βρίσκεται η περίφημη εικόνα «Άξιον Εστίν», όπου σύμφωνα με την παράδοση ένας «άγνωστος» μοναχός έψαλε μπροστά της έναν άγνωστο έως τότε ύμνο και τον χάραξε σε λίθινη πλάκα. Η εικόνα μεταφέρθηκε στο Πρωτάτο, στο Ιερό Βήμα, πίσω από την Αγία Τράπεζα, όπου φυλάσσεται έως σήμερα. Ο ψάλτης των ανακτόρων, ο γνωστός στην τότε επικράτεια Κωνσταντίνος Κουκουζέλης, την εποχή που μόνασε στο Άγιον Όρος, αποκοιμήθηκε μπροστά στην εικόνα που πήρε το όνομά του «Εικόνα της Παναγίας της Κουκουζέλισσας», και την είδε στον ύπνο του να τον παρακινεί να συνεχίζει να ψέλνει, ενώ εκείνη θα συνέχιζε να τον προστατεύει.

Η Παναγία η Εσφαγμένη, η οποία «τραυματίστηκε» από λάθος από διάκονο και έμεινε έτσι «χαραγμένη», η Παναγία η Βηματάρισσα ή Κτιτόρισσα που έμεινε σε πηγάδι για 70 χρόνια και εμφανίστηκε «μόνη» της θαυματουργά, η Παναγία η Αντιφωνήτρια, η οποία μίλησε και απαγόρευσε στην κόρη του Θεοδοσίου του Μεγάλου να περάσει στον ναό, η Ελαιοβρύτισσα που γέμιζε τα πιθάρια με λάδι, σιτάρι και κρασί, κοσμούν τη Μονή Βατοπεδίου. Η εικόνα που έγινε γνωστή ως «Ακάθιστος» ή Παναγία η Μυροβλύτισσα, έδινε θάρρος στον Πατριάρχη Σέργιο και σε αυτούς που φύλαγαν την Βασιλεύουσα κατά την επίθεση των Αβάρων και φυλάσσεται στη Μονή Διονυσίου.

Η Φοβερά Προστασία, στη Μονή Κουτλουμουσίου και η Παναγία της Γερόντισσας στη Μονή Παντοκράτορος ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους, Η Γοργοεπήκοος που τύφλωσε πρόσκαιρα τον τραπεζάρη της Μονής γιατί την κάπνιζε και φυλάσσεται στη Μονή Δοχειαρίου και η Γλυκοφιλούσα που βρέθηκε από θαύμα σε παραλία κοντά στη Μονή Φιλοθέου, η Παναγία Οδηγήτρια που πήγε μόνη της τρεις φορές από το Βατοπέδι στη Μονή Ξενοφώντος όπου και την άφησαν να παραμείνει και η Γαλακτοτροφούσα που θηλάζει και φυλάσσεται στη Μονή Γρηγορίου, συμπληρώνουν μερικές από τις σπάνιες εικόνες της Παναγίας που αναπαράγονται από τους τεχνίτες της Εικονοτεχνικής, θυμίζοντας την παράδοση και την ομορφιά που συνδέεται άρρηκτα με τη μορφή της Παναγίας.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση