ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ NATIONAL GEOGRAPHIC ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Ένα μεγαλόπνοο έργο που χρειάστηκε τη συνένωση πολλών, διαφορετικών δυνάμεων της επιστήμης και της χριστιανικής πίστης, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και έγινε διαδραστική, ψηφιακή έκθεση, «ταξιδεύοντας» το μνημείο στον κόσμο. Το μνημείο είναι το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου και η συνένωση δυνάμεων αφορά στους χρηματοδότες, το επιστημονικό προσωπικό και τις χριστιανικές κοινότητες που συμφώνησαν και εργάστηκαν με θέρμη για την αποκατάσταση των εξελισσόμενων προβλημάτων του Ιερού Κουβουκλίου, κυρίως εξαιτίας της πληθώρας των επισκεπτών.

 

Η επιστημονική ομάδα της αποκατάστασης

Το έργο, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017, χρειάστηκε τεχνολογική πρωτοπορία και επιστημονική τεχνογνωσία, οργάνωση και συνεργασία. Η ελληνική διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) αποτελούνταν από την καθηγήτρια σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μοροπούλου, τον ομότιμο καθηγητή της σχολής Αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κορρέ, τον καθηγητή της σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Κωνσταντίνο Σπυράκο, τον επίκουρο καθηγητή της σχολής Πολιτικών Μηχανικών Χαράλαμπο Μουζάκη, ενώ κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών που διήρκησαν οι εργασίες αποκατάστασης ο χώρος παρέμεινε ανοιχτός για τους επισκέπτες.

 

Η αποκατάσταση του μνημείου

Το μεταλλικό πλαίσιο υποστήριξης του μνημείου, το οποίο είχε χτιστεί πριν από δύο περίπου αιώνες, στις αρχές του 19ου αιώνα, στο σημείο που θεωρήθηκε ότι είχε ταφεί ο Ιησούς, είχε χαλαρώσει εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ οι μαρμάρινες πλάκες του Πανάγιου Τάφου είχαν και αυτές υποστεί χαλάρωση ή βλάβες, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου όγκου των επισκεπτών και των προσκυνητών. Εργασίες αποκατάστασης είχαν γίνει και πριν από 70 περίπου χρόνια από βρετανούς επιστήμονες, όπου είχαν προσθέσει σιδερένια υποστήριξη για την παραμόρφωση που εξελίσσονταν στον Ιερό Κουβούκλιο και το «απειλούσε». Στη σύγχρονη αποκατάσταση αντικαταστάθηκαν ή συντηρήθηκαν οι μαρμάρινες πλάκες, ενώ ενισχύθηκε το πλαίσιο που τις στήριζε. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τις τρεις χριστιανικές κοινότητες που «συνυπάρχουν» στο μνημείο, την Ελληνική Ορθόδοξη, την Φραγκισκανική και την Αρμενική, από κρατικές και ιδιωτικές πηγές.

 

Η έκθεση

Η έκθεση «Tomb of Christ: The Holy Sepulchre Experience» που φιλοξενεί το μουσείο National Geographic στην Ουάσινγκτον από τις 15 Νοεμβρίου καταγράφει σε εικόνα (video) τις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, ενώ είναι διαδραστική και με τη χρήση των νέων τεχνολογικών προσπαθεί να μεταφέρει τον επισκέπτη «νοητά» στον χώρο, στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, για να διαπιστώσει τον όγκο των εργασιών και κυρίως για να νιώσει τη θρησκευτική δύναμη του χώρου και τη σημασία του μνημείου για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η έκθεση αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα και να φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με τίτλο «Πανάγιος Τάφος – Το μνημείο και το έργο Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου από το ΕΜΠ», την άνοιξη του 2018.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση