Άγιοι Προστάτες επαγγελμάτων
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στη Χριστιανοσύνη υπάρχουν Άγιοι που προστατεύουν κάθε επάγγελμα ακόμη και το πιο πρόσφατο, το πιο σύγχρονο - και φυσικά τους ανθρώπους τους. Οι επαγγελματικές ομάδες που προστατεύονται κάθε μια από τον δικό της Άγιο το γνωρίζουν και την ημέρα που γιορτάζει ο Προστάτης τους, του αποδίδουν ιδιαίτερες τιμές: Αγρότες, Ιατροί, Δικηγόροι, Βοσκοί, Ηθοποιοί, Αστυνομικοί, Υδραυλικοί, επαγγέλματα κάθε είδους και κατηγορίας απευθύνονται σε συγκεκριμένο Άγιο ζητώντας προστασία και μεσολάβηση στον Θεό και την Παναγία μας.
Ο Απόστολος Παύλος κάνει λόγο για "σύννεφο από μάρτυρες" και μια πλειάδα Αγίων που μεσολαβούν και μεριμνούν για τις ψυχές και τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Η αναζήτηση Αγίων από τους Ορθόδοξους επαγγελματίες ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οπότε οι «συντεχνίες», επαγγελματίες και βιοτέχνες της εποχής, έθεταν Αγίους ομοτέχνους τους ως Προστάτες, τους τιμούσαν την ημέρα της μνήμης τους και έφεραν στη σφραγίδα και τη σημαία τους την Αγία Εικόνα τους.
Μια από τις πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες που θέλησαν να αναζητήσουν τον δικό τους Προστάτη, ήταν οι Ορθόδοξοι Γεωργοί και οι Αμπελουργοί με προστάτη τον Άγιο Τρύφωνα. Ακολούθησαν οι Κτηνοτρόφοι, έχοντας το δικό τους κάλεσμα από τον Άγιο Μάμα, οι ξυλουργοί τον Άγιο Ιωσήφ το Μνήστορα, οι γιατροί τους Αγίους Αναργύρους, οι οδοντίατροι τον Αγιο Αντύπα, οι Κτηνίατροι τον Άγιο Μόδεστο (προστάτη επίσης των ζώων), οι Αεροπόροι τους Αρχαγγέλους, οι εκπαιδευτικοί τους Τρεις Ιεράρχες, οι αθλητές τον άγιο Νέστορα, οι ασχολούμενοι με τον Τουρισμό τον Άγιο Σαμψών τον Ξενοδόχο, οι μάγειροι και οι εστιάτορες τον Άγιο Ευφρόσυνο, οι ναυτικοί τη Θεοτόκο και τον Άγιο Νικόλαο, οι αρωματοποιοί την Αγία Λυδία τη Φιλιππησία, οι αστυνομικοί τον Άγιο Αρτέμιο, οι πυροσβέστες τους Αγίους Τρεις Παίδες τους εν καμίνω (που διασώθηκαν θαυματουργικά από τη φωτιά την εποχή της Βαβυλώνιας Αιχμαλωσίας και η περίπτωσή τους προτυπώνει την ανάσταση του Χριστού), οι ηθοποιοί τον Άγιο Πορφύριο τον από μίμων κ.ο.κ.
Η πνευματική και κοινωνική ωφέλεια
Η πρακτική αυτή της ανακήρυξης Αγίων ως Προστατών επαγγελματικών κλάδων, εκτός από την πνευματική ωφέλεια της σύνδεσης των ανθρώπων με το Θεό, έχει και ορισμένες θετικές ηθικές και κοινωνικές συνέπειες.
⦿ Συνενώνει, εμψυχώνει και αναπαύει εκείνους που συνεορτάζουν τον ίδιο Άγιο.
⦿ Παρακινεί σε μια ιδιότυπη, πολύ ουσιαστική, «ηθικοποίηση» των επαγγελμάτων.
⦿ Δίνει αφορμές και ευκαιρίες να προσευχόμαστε προς αυτούς και μέσω αυτών προς τον Ιησού Χριστό και εξίσου σημαντικό
⦿ Συνδέει τους επαγγελματίες με τη Θρησκεία μας, την Ορθοδοξία και τον Θεό μέσω των Αγίων Εικόνων των Προστατών τους, των ιερών λειψάνων, του κομποσκοινιού και γενικά όλων των ιερών αντικειμένων της πνευματικής μας Παράδοσης.
Ποιοι Άγιοι προστατεύουν κάθε επάγγελμα
Αγιογράφοι (Ζωγράφων): Απόστολος Λουκάς ο Ευαγγελιστής (18 Οκτωβρίου). Κατά την παράδοση έχει ιστορήσει πολλές εικόνες.
Αγρότες:
Ο Άγιος Βαρνάβας ο Απόστολος. Τιμάται ιδιαίτερα από την Εκκλησία της Κύπρου, όπου και θεωρείται ιδρυτής της. Οι αγρότες σε πολλά μέρη της Ελλάδος τον συνδυάζουν με το σβάρνισμα των χωραφιών (εορτάζει 11 Ιουνίου).
Ο Άγιος Γεώργιος ο Σποριός και Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, οι γεωργοί. Υπάρχουν πάνω από 45 Άγιοι, Μάρτυρες και Όσιοι με αυτό το όνομα. Γι’ αυτό και το όνομα είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα σημαντικοί είναι ο Γεώργιος ο Σποριός ή ο Σποριάρης ή ο Μεθυστής, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Γεώργιος τον Τροπαιοφόρο. Αυτός ο «φτωχός» και άγνωστος σε πολλούς Άγιος, τιμάται ιδιαίτερα από τους γεωργούς, γιατί την ημέρα της εορτής του (εορτάζει 3 Νοεμβρίου) γίνεται η προετοιμασία του σπόρου για να αρχίσει η σπορά.
Ο Άγιος Διονύσιος εκ Ζακύνθου. Ο Άγιος που λατρεύεται ιδιαίτερα στην Ζάκυνθο (εορτάζει 17 Δεκεμβρίου).
Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας ο Μυροβλύτης. Ο Άγιος, εκτός του ότι θεωρείται υπερασπιστής και προστάτης της Θεσσαλονίκης, συνδέεται και με τη Γεωργία, τη σπορά και τα δημητριακά. Η γιορτή του σηματοδοτούσε την αρχή του Χειμώνα (26 Οκτωβρίου).
Τα Εισόδια της Θεοτόκου, για την αφθονία των καρπών. Οι Γεωργοί βράζουν πολυσπόρια, τα πηγαίνουν στην Εκκλησία ως προσφορά των πρώτων σπόρων και αφού "διαβαστούν", τα μοιράζονται μεταξύ τους και τα τρώνε (21 Νοεμβρίου).
Ο Προφήτης Ελισσαίος. Ο μαθητής του Προφήτη Ηλία και διάδοχός του, συνδέεται με το λάδι, τους εμπόρους λαδιού και τους ελαιοπαραγωγούς (14 Ιουνίου).
Ο Προφήτης Ηλίας, της βροχής και των μετεωρολογικών φαινομένων (20 Ιουλίου).
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής και τα ιερά ύδατα του ουράνιου Ιορδάνη. Πάνω από100 Άγιοι φέρουν αυτό το όνομα. Εδώ όμως μιλάμε για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ο Ιωάννης συνδέεται με τον Ιορδάνη τον ποταμό, που με τα νερά του κάνει πλούσια τη γη. Οι αγρότες συχνά επικαλούνται τα γονιμοποιά ύδατα του ουρανού για τις σοδειές τους (εορτάζει 7 Ιανουαρίου, 24 Ιουνίου, 29 Αυγούστου).
Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ο Ευαγγελιστής, ο «τριανταφυλλάς». Τον Άγιο Απόστολο, στη Θράκη, τον λένε και «Τριανταφυλλά» γιατί προστατεύει τις καλλιέργειες μετριαντάφυλλα και ρόδα. Από αυτά οι αγρότες παίρνουν το πολύτιμο ροδέλαιο (8 Μαΐου).
Ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Τριμυθούντος, για τη σπορά και τα σπόρια. Τιμάται ιδιαίτερα στην Κέρκυρα και θεωρείται από τους πιο θαυματουργούς (12 Δεκεμβρίου).
Ο Άγιος Τρύφων ο Μάρτυς ο αμπελουργός. Προστατεύει αγροκτήματα, κήπους, αμπέλια, θεραπεύει νόσους και διώχνει τα δαιμόνια (1 Φεβρουαρίου).
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Η εορτή του Σωτήρος, έχει κάποια σχέση με τα αμπέλια. Η Εκκλησία διαβάζει δύο συγκεκριμένες ευχές που αφορούν τα σταφύλια και τον τρύγο (6 Αυγούστου).
Ο Προφήτης Ααρών ο Δίκαιος. Ο αδελφός του Μωυσή, ο Ααρών ο Δίκαιος Προφήτης, θεωρείται προστάτης της βλάστησης, λόγω του ότι άνθησε θαυματουργά το ξεραμένο του ραβδί που έμπηξε στο χώμα (εορτάζει την Κυριακή μεταξύ 18 και 24 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος. Παραδοσιακά έχει σχέση με το νερό και τις νεροποντές (Ανδρέας=Ανυδρέας) (30 Νοεμβρίου)
Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς. Η Αγία είναι αγαπητή και στους αγρότες, που την επικαλούνται σε περίπτωση ανομβρίας, μιας και στην εορτή της συνήθως βρέχει (25 Νοεμβρίου).
Ο Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού. Προστατεύει τα αμπέλια και τις σοδειές από διάφορα βλαβερά έντομα (17 Μαρτίου).
Ο Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής. Το όνομά του σχετίζεται παρετυμολογικά με το μαργώνω=ναρκώνω. Οι αγρότες πιστεύουν ότι ο Άγιος ναρκώνει τα φίδια (25 Απριλίου).
Η Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς. Στη Θράκη της αφιερώνουν τα πρώτα σύκα και τα πρώτα σταφύλια για να έχουν καλές σοδειές (17 Ιουλίου).
Αεροπόρων (πιλότων): Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου).
Αθλητών (Γυμναστών): Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Νέστωρ (26 και 27 Οκτωβρίου).
Αλιέων: Άγιοι Απόστολοι (30 Ιουνίου).
Ανθοπωλών: Άγιος Μιχαήλ (Πακνανάς), ο Αθηναίος νεομάρτυρας, ο και κηπουρός (9 Ιουλίου).
Αρτοποιών: Άγιος Παντελεήμων (27 Ιουλίου). Ήταν εξαιρετικά ευσπλαχνικός δίδοντας «ψωμί» στο λαό με τη διάθεση της περιουσίας του και τις πολλές αγαθοεργίες του.
Αρωματοπωλών: Αγία Μυροφόρος Μαρία η Μαγδαληνή (22 Ιουλίου).
Αυτοκινητιστών (Οδηγών & Μεταφορέων): Άγιος Χριστόφορος (9 Μαΐου).
Βοσκών: Άγιος Σώζων (7 Σεπτεμβρίου). Ήταν στο επάγγελμα βοσκός.
Βουλευτών: Άγιος Ιωσήφ, ο από Αριμαθαίας, ο ευσχήμων βουλευτής (Γ’ Κυριακή του Πάσχα).
Γουναράδων: Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου).
Δημοσιογράφων: Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος Αθηναίος στην καταγωγή, ήταν λόγιος με εξαιρετική ευγλωττία (10 Δεκεμβρίου).
Δικαστών: Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (3 Οκτωβρίου).
Δικηγόρων: Άγιος Φιλογόνιος, γενόμενος από Δικολόγος Επίσκοπος Αντιοχείας (20 Δεκεμβρίου).
Ηθοποιών: Άγιος Πορφύριος ο από μίμων (15 Σεπτεμβρίου).
Ιατρών: Άγιοι Ανάργυροι (1 Νοεμβρίου). Σημειώνουμε ότι ως προστάτες γενικώς της Ιατρικής (νοσολογίας, παθολογίας) θεωρούνται οι Λουκάς, Κοσμάς και Δαμιανός, Παντελεήμων και οι Ζηναΐς, Φιλονίλλα και Ερμιόνη ως ιδρύτριες των πρώτων νοσοκομειακών σχηματισμών.
Κεραμοποιών: Άγιος Σπυρίδων (12 Δεκεμβρίου). Στην Α’ Οικ. Σύνοδο (εν Νικαία) κατά την παράδοση μίλησε για το δόγμα της Αγίας Τριάδος με θαυμαστό τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα κεραμίδι.
Κηπουρών: Άγιος Κόνων ο κηπουρός (5 Μαρτίου).
Κουρέων (Κομμωτών): Άγιος Ηλίας ο Αρδούνης, νεομάρτυρας, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του κουρέα (31 Ιανουαρίου).
Ξυλογλυπτών: Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης, νεομάρτυρας (26 Νοεμβρίου).
Μαγείρων (και Εστιατόρων): Άγιος Ευφρόσυνος ο μάγειρας (11 Σεπτεμβρίου).
Ναυτικών:
Η Παναγιά πάνω από όλους τους Αγίους : Πολλά είναι τα θαύματα που αναφέρονται σε Αυτήν.
Άγιος Νικόλαος για κάθε τρικυμία : Από τους πιο ονομαστούς Αγίους στη θαλασσινή Ελλάδα. Ο Νικόλαος αναφέρεται ως ο Άγιος Επίσκοπος Μύρων της Μ. Ασίας. Ο Άγιος Νικόλαος είναι Προστάτης του πολεμικού ναυτικού (6 Δεκεμβρίου).
Ξενοφών ο Όσιος : για ναυαγούς και αγνοούμενους στη θάλασσα. Ο Ξενοφών ήταν πολύ πλούσιος και έζησε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ιουστινιανού (26 Ιανουαρίου).
Παντοπωλών (Super market): Άγιος Νικόλαος ο παντοπώλης, νεομάρτυρας (23 Σεπτεμβρίου).
Ποιητών: Αγία Κασσιανή η ποιήτρια (7 Σεπτεμβρίου).
Πυροσβεστών: Οι τρεις Παίδες (17 Δεκεμβρίου).
Ραπτών: Άγιος Δούκας ο ράπτης (24 Απριλίου).
Σιδηροδρομικών: Απόστολος και Διάκονος Φίλιππος (11 Οκτωβρίου).
Συμβολαιογράφων: Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος, οι νοτάριοι (25 Οκτωβρίου).
Ταχυδρομικών: Άγιος Ζήνων ο ταχυδρόμος (10 Φεβρουαρίου).
Υδραυλικών: Ο δίκαιος Εζεκίας ο οποίος κατασκεύασε σύστημα υδραγωγείου και έφερε νερό στα Ιεροσόλυμα (28 Αυγούστου).
Υφασματοπωλών: Αγία Λυδία η Φιλιππησία, η πορφυροπώλις (20 Μαΐου).
Φιλοσόφων: Άγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος και μάρτυς (1 Ιουνίου).
Χημικών: Άγιος Μένιγνος ο κναφεύς (22 Νοεμβρίου).
Χρυσοχόων: Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος, ο νεομάρτυρας (14 Αυγούστου).
Επίσης η Ορθοδοξία έχει προστάτες :
Των Μητέρων των Κληρικών: Οι Αγίες Εμμέλεια, Νόνα και Ανθούσα (μητέρες των Τριών Ιεραρχών), Τις οποίες εορτάζουμε την Κυριακή μετά την Υπαπαντή του Κυρίου.
Των Ιεροκηρύκων: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (13 Νοεμβρίου).
Των Κατηχητών: Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων (18 Μαρτίου).
Των Ομαδαρχών: Άγιος Δημήτριος (26 Οκτωβρίου).
Των Ιεροπαίδων: Άγιος Ταρσίζιος, ο δωδεκάχρονος μάρτυρας του 3ου αι. στη Ρώμη.
Της Οικογένειας: Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα (13 Φεβρουαρίου).
Των Πολυτέκνων: Άγιοι Τερέντιος καί Νεονίλλα με τα επτά τέκνα τους (28 Οκτωβρίου).
Των Κωφαλάλων: Προφήτης Ζαχαρίας (5 Σεπτεμβρίου).
Των Κρατουμένων: Απόστολος Ονήσιμος (15 Φεβρουαρίου).
Του Στρατού Ξηράς (Πεζικοί): Άγιος Γεώργιος (23 Απριλίου).
Του Πυροβολικού: Αγία Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου).
Του Ναυτικού (και Λιμενικοί): Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου).
Της Αεροπορίας: Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου).
Της Αστυνομίας: Άγιος Αρτέμιος (20 Οκτωβρίου).