Γιατί η βάπτιση είναι μυστήριο, γιατί βάζουμε στην κολυμπήθρα το μωρό, – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Γιατί η βάπτιση είναι μυστήριο, γιατί βάζουμε στην κολυμπήθρα το μωρό, το λαδώνουμε και του φοράμε σταυρό;

 

Κάτι που ήρθε το Καλοκαίρι, κάτι που αποσύρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες και οι προσκλήσεις για βαπτίσεις που συνεχώς αναβάλλονταν, πέφτουν βροχή! Γιατί όμως βαπτίζεται το μωρό, γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η βάπτιση για έναν νέο Χριστιανή και μια νέα Χριστιανή στην Ορθόδοξη Εκκλησία; 

Αρχικά η μεγάλη σημασία και αξία της βάπτισης είναι ότι αποτελεί το μεγάλο μυστήριο που σηματοδοτεί την είσοδο του ανθρώπου στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Με το βάπτισμα το μωρό ή το παιδάκι καθαρίζει από το προπατορικό αμάρτημα μέσω του νερού, το οποίο συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού. Η βάπτιση είναι το ιερό μυστήριο που το μωρό εξανθρωπίζεται, παίρνει όνομα και ταυτότητα και γίνεται μόνο μια φορά στη ζωή του. 

 

Η βύθιση στο Νερό

Το νερό είναι ένα σύμβολο ζωής και έχει την ιδιότητα να καθαρίζει. Από την μια συμβολίζει τη ζωή γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή. Από την άλλη συμβολίζει τον θάνατο γιατί είναι σε θέση να σκοτώσει.

 

Η Τριπλή Κατάδυση

Η τριπλή κατάδυση και ανάδυση από την κολυμπήθρα σε συνδυασμό με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος συμβολίζει τις τρεις μέρες που έμεινε στον τάφο ο Ιησούς.

 

Η επίκληση της Αγίας Τριάδας

Η επίκληση της  Αγίας Τριάδας γίνεται γιατί σύμφωνα με το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο ο Κύριος είπε «πορευθέντες μαθητεύσατε… βαπτίζοντες … εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

 

Ο βαπτιστικός σταυρός

Ο βαπτιστικός σταυρός αποτελεί το σύμβολο της θυσίας, της οικουμενικής αγάπης και της αυταπάρνησης που ο Χριστός έδειξε και χάρισε με τη διδασκαλία και με όλη Του τη ζωή, με τη σταύρωση και την ανάστασή Του. Αυτές τις αρετές οφείλει να επιδείξει ο άνθρωπος που βαπτίζεται σε όλη τη χριστιανική ζωή του. Ο σταυρός, που είναι η «σφραγίδα» του Χριστού, συμβολίζει αυτή ακριβώς την ένταξή μας στη χριστιανική ζωή και στο σώμα του Χριστού. Ο βαπτιστικός σταυρός συντροφεύει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ζωή ενός ζευγαριού, τη βάπτιση του παιδιού τους. Φυσικά πρόκειται για ένα κόσμημα που κάνει δώρο ο νονός ή η νονά στο νεογέννητο, όμως, δεν παύει να αποτελεί ένα ιδιαίτερο σύμβολο για όλη την οικογένεια.

Όταν έρθει η στιγμή της βάπτισης, ο βαπτιστικός σταυρός θα φορεθεί στο λαιμό του μωρού και θα γίνει ένα κόσμημα ανεκτίμητης αξίας για εκείνο που θα το έχει σε όλη του τη ζωή. Το συγκεκριμένο κόσμημα αποτυπώνει την ύψιστη πράξη αγάπης του Χριστού: Την σταύρωσή Του για τη σωτηρία των ανθρώπων. Το γεγονός αυτό αποτελεί ίσως τη σπουδαιότερη στιγμή στην ιστορία της χριστιανικής θρησκείας γι’ αυτό αποτελεί και το πρώτο “μάθημα”  που δίνεται στο μωρό ως δώρο στα πρώτα του χρόνια. Ένα μάθημα αγάπης που θα συντροφεύει το παιδί για την υπόλοιπη ζωή του.

Η επιλογή του σταυρού από τον ανάδοχο πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Όχι μόνο γιατί πλέον υπάρχουν σταυροί που ταιριάζουν πιο πολύ σε αγόρια και άλλοι που είναι πιο κοριτσίστικοι. Αν πρόκειται να βαπτίσετε κάποιο μωρό, θα ήταν καλό να ρωτήσετε τους γονείς του αν έχει δείξει κάποια προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο χρώμα, ώστε ο σταυρός που θα του κάνετε δώρο να το περιλαμβάνει. 

Ελαιόλαδο

Στο βάπτισμα, λίγο πριν την τριπλή κατάδυση και ανάδυση από το νερό, ο βαπτιζόμενος αλείφεται με λάδι από τον ιερέα σε ορισμένα μέλη του σώματος και από το νονό ή τη νονά σε όλο το σώμα. Το λάδι, που συγκρατεί και μεταφέρει τη φώτιση στον βαπτιζόμενο, είναι και το βασικό υλικό για την παρασκευή του Άγιου Μύρου, με το οποίο ο ιερέας χρίζει το νεοφώτιστο, για να του μεταδώσει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η βαθύτερη σημασία του αλείμματος με λάδι κατά τη στιγμή της βάπτισης, είναι να τονιστεί η έννοια του αγώνα του βαπτιζόμενου μετά το βάπτισμα. Επιπλέον, σημαίνει το έλεος και τη χάρη του Θεού, καθώς και τη δύναμη που λαμβάνει ο νεοφώτιστος ενόψει των πνευματικών αγώνων για την τελείωσή του. Η επάλειψη ολόκληρου του σώματος συμβολίζει την ανάπλαση και την αναδημιουργία του ανθρώπου μέσω του βαπτίσματος.

 

Γιατί φοράμε λευκά ρούχα στο μωρό; 

Τα λευκά ρούχα, συμβολίζουν τη λαμπρότητα της ψυχής, τον εσωτερικό φωτισμό, το φως και το κάλλος του Χριστού. Το λευκό συμβόλιζε επίσης την καθαρότητα και τη φωτεινότητα της ψυχής του νεοφώτιστου.

 

Ο συμβολισμός των μαρτυρικών

Δίνονται σε κάθε καλεσμένο και με αυτό τον τρόπο δηλώνεται η επιθυμία του ανάδοχου να γίνουν όλοι οι καλεσμένοι μάρτυρες στο μυστήριο που τελέστηκε.

 

Κόψιμο μαλλιών

Το κούρεμα των μαλλιών γίνεται σαν προσφορά και θυσία στο Θεό, σαν τρόπος ευχαριστίας στο δημιουργό που έπλασε τον άνθρωπο.

 

Λαμπάδα

Είναι το σύμβολο του φωτισμού του Χριστού, μαρτυρία της αίγλης και της δόξας που δεχόμαστε από το Θεό. Είναι η λαμπάδα της πίστης με την οποία θα συναντήσουμε τον Νυμφίο Χριστό.

 

Μύρο – Χρίσμα

Είναι η ευωδιά που δίνεται στο παιδάκι και είναι η ευωδία του Χριστού και η «σφραγίδα» της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος μαρτυρώντας ότι είμαστε πλέον παιδιά του Θεού.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση