Γιατί νιώθω τόσο μεγάλο κενό; Φταίω εγώ ή οι άλλοι; Και πως θα το καλύ – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Γιατί νιώθω τόσο μεγάλο κενό; Φταίω εγώ ή οι άλλοι; Και πως θα το καλύψω;

Τρέχεις όλη την ημέρα. Στη δουλειά, σε υποχρεώσεις, σε φίλους, σε προσωπικές σχέσεις. Όλη σου η ζωή είναι γεμάτη, ανυπόφορα γ-ε-μ-ά-τ-η, όμως εσύ νιώθεις αυτό το μεγάλο κενό, ένα άδειο παγωμένο δωμάτιο στην ψυχή σου που δεν γεμίζει ούτε με ρούχα, ούτε με διασκέδαση, ούτε με συναναστροφές. 

Ένα μεγάλο κενό, σκοτεινό, χωρίς απαντήσεις γιατί δεν γεμίζει, γιατί δεν φέρνει αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης. 

Γιατί; Ποιος φταίει; Ποιος έχει την ευθύνη για αυτήν την ανεξήγητη απουσία συναισθημάτων, χαράς, στόχων και ευτυχίας; Φταίει η Οικογένεια και το περιβάλλον; Είναι ένα εύκολο άλλοθι να τα ρίχνουμε όλα εκεί για μακρύ χρονικό διάστημα. Έως πότε θα φταίνε πάντα τα παιδικά μας χρόνια και η εφηβεία; Φταίνε η Κοινωνία και οι δυσκολίες της Ζωής; Πάντα ήταν εκεί, όσο και αν ευημερούσε η Οικονομία.

Μήπως φταίμε κι εμείς λίγο; Μήπως στηρίξαμε τη ζωή μας στην ύλη, στο χρήμα, στα αποκτήματα, στις ευκολίες και πολυτέλειες, μήπως συνδέσαμε την ευτυχία μας με την ευημερία και την ευμάρεια, μήπως τοποθετήσαμε πρώτα από όλα το εγώ μας και αφήσαμε τα μεγάλα αισθήματα, την αγάπη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και την προσφορά, για τους ρομαντικούς, τους ιδεαλιστές, τους Χριστιανούς και τους ευαίσθητους; Μήπως κάτι ξέρουν και αυτοί που παρά το γεγονός ότι τους λείπουν συχνά τα βασικά, νιώθουν πλήρεις, ικανοποιημένοι, γαλήνιοι και γεμάτοι; 


Και πως καλύπτω το αίσθημα κενού;

Αυτό που αποκαλύπτεται πίσω από αυτό το αίσθημα κενού μπορεί να μην είναι μια απλή διαδικασία, αλλά να αποτελεί το πρώτο βήμα προς την επίλυσή του.

Το αίσθημα του κενού μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες και στη συνέχεια να επιλυθεί από μόνο του. Άλλες φορές, μπορεί να παραμείνει για δύο εβδομάδες ή περισσότερο. 

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε απευθείας το πρόβλημα. Γιατί νιώθουμε μοναξιά όταν έχουμε ανθρώπους δίπλα μας; Γιατί δεν μας ικανοποιεί τίποτα, γιατί δεν ξέρουμε τι θέλουμε; Δεν είναι δυνατόν να αισθανθούμε γεμάτοι αν δεν ξέρουμε όχι μόνο με τι «γεμίζει» αυτό το κενό αλλά κυρίως γιατί άδειασε η ψυχή μας. 

Το αίσθημα κενού θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή διαταραχή μετατραυματικού στρες. Εδώ ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει την πάθηση με ακρίβεια. Αλλά ας μείνουμε στις πιο απλές περιπτώσεις. 

Πρώτα πρέπει να διαπιστώσουμε μήπως χάσαμε την επαφή με τον εαυτό μας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν ζούμε με σκοπό, με νόημα, ζούμε άστοχα και άσκοπα και ανόητα. Δεν έχουμε βάλει μεγάλους στόχους ή και μικρά επιτεύγματα και έτσι οδηγούμαστε σε αυτό το παρατεταμένο αίσθημα κενού. Πως θα το καλύψουμε αυτό; Χαρτί και μολύβι! Θέτουμε 3 σκοπούς για συγκεκριμένα καθήκοντα, υποχρεώσεις, στόχους, ακόμη και τους πιο περίεργους και ασυνήθιστους: Να κάνω μια καλή πράξη κάθε μέρα. Να βλέπω 10 φίλους την εβδομάδα. Να βρίσκομαι σε ένα μοναστήρι μια φορά το μήνα, να διαβάζω κάτι «βαθύ» πριν κοιμηθώ, να βάλω ποιότητα στο μετρητή της ποσότητας που μετράει τι έχει ο λογαριασμός, πόσους συντρόφους είχα, σε πόσα πάρτι με κάλεσαν…

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε κενό είναι τα μεγάλα και άλυτα θέματα με το παρελθόν. Το παρελθόν είναι ένα «τέρας» που αν του παραδώσουμε σημασία, θα δει τον φόβο μας και θα μας κατασπαράξει. Αν νιώσαμε μελαγχολία στα 10 μας χρόνια και δεν το συνειδητοποίησε κανείς, δεν έσκυψε κανείς πάνω μας, τι να κάνουμε, δεν μπορεί να γυρίσει ο χρόνος πίσω! Και αν είχαμε εμπειρία απόρριψης, εγκατάλειψης, αν δεχθήκαμε bullying στην εφηβεία μας, αυτό το κενό μένει πάντα εκεί και τίποτα δεν μπορεί να το καλύψει. Κανένα ταξίδι στο εξωτερικό, κανένα καινούργιο αυτοκίνητο, κανένα ποσόν στην τράπεζα, καμία «λαμπερή» δουλειά, καμία επιτυχία κοινωνική, κανένας σύντροφος, κανένας έρωτας. Πρέπει να κάνουμε δουλειά με τον εαυτό μας να μιλήσουμε με όσους μας πλήγωσαν, να ανοιχτούμε και να παλέψουμε με το «θηρίο».

Το κενό μεγαλώνει επίσης όταν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας. Ναι, φυσικά η φροντίδα των φίλων και της οικογένειάς μας είναι ένας καλός τρόπος για να γεμίσουμε το κενό, τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά αλλά προηγείται η φροντίδα του εαυτού μας. Θα έχετε δει το video κατά την απογείωση των αεροπλάνων που οι αεροσυνοδοί συνιστούν σε περίπτωση αναταράξεων να βάλουν πρώτα οι γονείς τη μάσκα και μετά να τη φορέσουν στο βρέφος ή το παιδί; Τι μας λέει αυτό; Ότι με κενό και ανικανοποίητο εαυτό δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιήσουμε κανέναν. Επίσης δεν μπορούμε να τους έχουμε όλους και όλες ευχαριστημένους.

Και επίσης το σημαντικότερο: Ας πάψουμε να ευχαριστούμε τους άλλους για να έχουμε την αποδοχή και την αγάπη τους.  

Μεγάλο κενό προκαλεί η σπατάλη δυνάμεων και χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχετε ποτέ ανεβάσει post που να περιγράφουν την αρνητική σας πλευρά ή κατάσταση; Ούτε και οι άλλοι. Συνεπώς όταν είστε μελαγχολικοί και μπείτε στα social και έρθετε σε επαφή με τόσο πλασματική ευτυχία και επιτυχία σε χρυσόσκονη, σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει. Μείνετε συντονισμένοι με την πραγματική ζωή.

Το κενό συνδέεται επίσης με την έλλειψη σημαντικών ή ειλικρινών σχέσεων. 

Η Μελέτη ανάπτυξης ενηλίκων του Χάρβαρντ, μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για την ενήλικη ζωή, διαπίστωσε ότι η διατήρηση στενών και καλών σχέσεων είναι η πιο σημαντική πτυχή της ανθρώπινης εμπειρίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει να κάνει με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα αυτών των σχέσεων.

Το κενό μεγαλώνει όταν επίσης του δίνουμε βαρύγδουπους τίτλους όπως «κατάθλιψη». 

Είναι το αίσθημα κενού το ίδιο με την κατάθλιψη; Σε καμία περίπτωση και δεν είναι σωστό να τρέχουμε σε ψυχίατρο για κάθε κενό που νιώθουμε. Αυτό είναι ένα υπαρξιακό θέμα ενώ η κατάθλιψη είναι μια πάθηση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα, όπως: έλλειψη ενέργειας και κινήτρων, επίμονο αίσθημα λύπης, αίσθηση απελπισίας, υπερβολικά πολύς ή λίγος ύπνος, αδυναμία συγκέντρωσης, αδυναμία απόλαυσης δραστηριοτήτων ή παρέας, αίσθημα ενοχής ή αναξιότητας. Αυτό το είδος άδειου συναισθήματος παρουσιάζεται όταν κάποιος δε νοιάζεται ιδιαίτερα για το περιβάλλον του, δεν ενδιαφέρεται για τους γύρω του, δεν δείχνει ενδιαφέρον για τίποτα.

 

Όμως αυτό δεν είναι πάντα ένα σημάδι κατάθλιψης. 

Και τι να κάνουμε;

  • Ας εξοικονομούμε χρόνο για τον εαυτό μας κάθε μέρα
  • Ας εξερευνούμε τα τρέχοντα συναισθήματά μας
  • Ας εξερευνούμε τους λόγους του κενού μας

Προτείνεται να διερευνηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα ως σημεία εκκίνησης:

  • Έχω κρίνει τον εαυτό μου αντικειμενικά ή συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους;
  • Λέω στον εαυτό μου θετικά πράγματα; Ή έχω την τάση να παρατηρώ τις αποτυχίες ή και να βάζω ταμπέλες;
  • Τα συναισθήματά μου λαμβάνονται υπόψη στις σχέσεις μου ή υποτιμώ αυτό που αισθάνομαι;
  • Φροντίζω ενεργά τις σωματικές και ιατρικές μου ανάγκες;
  • Έχω στραφεί σε συμπεριφορές ή εθισμούς για να αποφύγω τα συναισθήματά μου;
  • Εστιάζω αποκλειστικά στις ανάγκες ενός άλλου ατόμου ή άλλων ανθρώπων;
  • Τι προσπαθώ να αποδείξω ή να κερδίσω;
  • Κατηγορώ τον εαυτό μου ή αισθάνομαι ένοχος για πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου μου;
  • Δείχνω στον εαυτό μου συμπόνια όπως θα έκανα με έναν στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας;
  • Υπερασπίζομαι στις αποφάσεις μου και σέβομαι τις προσωπικές μου απόψεις;
  • Συνδεόμαστε με άλλους;

Και ένα τελευταίο αλλά πιο σημαντικό από όλα: Έχω επαφή με τον Θεό; Έχω τον Χριστό μέσα μου; Eχω αγάπη μέσα μου;

Στον Ιωάννη 10:10, αναφέρει ο Ιησούς, «Ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά μόνο για να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρέψει· εγώ όμως ήρθα για να έχουν τα πρόβατά μου ζωή, και μάλιστα ζωή περίσσια.» Ο Κύριος Ιησούς δεν έρχεται για προσωπικούς λόγους όπως ο κλέφτης. Έρχεται να δώσει, όχι να πάρει. Έρχεται για ν' αποκτήσουν οι άνθρωποι ζωή με νόημα, σκοπό, χαρά, ζωή αιώνια. Λαμβάνουμε αυτήν τη ζωή όταν δεχόμαστε τον Χριστό ως Σωτήρα μας. Ξέρετε γιατί λοιπόν ο Χριστός θεωρείται «ντεπασέ», ενώ δεν είναι καθόλου! Γιατί λέει όχι στον υπέρμετρο εγωϊσμό, στο ναρκισσισμό, στην εγωπάθεια και λέει ναι στο νιάξιμο, στην ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και την αγάπη.

Ο Απόστολος Παύλος μας λέει ότι ο Θεός είναι δυνατός να κάνει περισσότερο από άφθονα όλα όσα του ζητάμε ή έχουμε κατά νου, και τα κάνει αυτά με τη δύναμή Του, μια δύναμη που εργάζεται μέσα μας, αν Του ανήκουμε (Εφεσίους 3:20).

Πριν αρχίσουμε να οραματιζόμαστε πολυτελή σπίτια, πανάκριβα αυτοκίνητα, ταξίδια σε όλον τον κόσμο και περισσότερα χρήματα που δεν μας χρειάζονται, πρέπει  να σταματήσουμε για να σκεφτούμε τι δίδαξε ο Ιησούς σχετικά με την άφθονη ζωή. Η Γραφή μας λέει ότι ο πλούτος, η αίγλη, η θέση και η δύναμη σ' αυτόν τον κόσμο δεν αποτελούν τις προτεραιότητες του Θεού για μας (Α΄ Κορινθίους 1:26-29). Με όρους οικονομικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικής κατάστασης, οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν προέρχονται από τις προνομιούχες τάξεις. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η άφθονη ζωή δεν συνίσταται στην αφθονία των υλικών αγαθών. Αν αυτό συνέβαινε, τότε ο Χριστός θα ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος. Αλλά η αλήθεια είναι το αντίθετο (Ματθαίος 8:20).

Ποια είναι η άφθονη ζωή; Πρώτον, αφθονία είναι η πνευματική αφθονία και όχι η υλική. Πραγματικά, ο Θεός δεν ενδιαφέρεται υπερβολικά για τις φυσικές καταστάσεις της ζωής μας. Μας διαβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να στενοχωριόμαστε για το τι θα φάμε ή τι θα ντυθούμε (Ματθαίος 6:25-32, Φιλιππησίους 4:19). Ο Σολομών είχε όλες τις υλικές ευλογίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και τις θεώρησε ανώφελες (Εκκλησιαστής 5:10-15). Ο Παύλος, από την άλλη πλευρά, ήταν ικανοποιημένος σε οποιεσδήποτε φυσικές περιστάσεις βρισκόταν (Φιλιππησίους 4:11-12).

Αν και είναι στη φύση μας να επιθυμούμε υλικά πράγματα, η προοπτική μας στη ζωή ως Χριστιανοί πρέπει να αλλάξει (Ρωμαίους 12:2). Όπως γινόμαστε καινούρια δημιουργήματα όταν ερχόμαστε στον Χριστό (Β΄ Κορινθίους 5:17), έτσι και η αντίληψή μας περί «αφθονίας» πρέπει ν' ανακαινιστεί. Η αληθινή άφθονη ζωή συνίσταται σε αφθονία αγάπης, χαράς, ειρήνης και του υπόλοιπου καρπού του Πνεύματος (Γαλάτας 5:22-23), και όχι σε αφθονία «πραγμάτων». Συνίσταται σε ζωή που είναι αιώνια, και συνεπώς, σε ενδιαφέρον για το αιώνιο και όχι το προσωρινό. 

Ο Άγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης έλεγε ότι από την κοσμική καλοπέραση, από την κοσμική ευτυχία, βγαίνει το κοσμικό άγχος.

«Πάνε να ηρεμήσουν οι άνθρωποι είτε με ηρεμιστικά είτε με θεωρίες γιόγκα, και την πραγματική ηρεμία, που έρχεται, όταν ταπεινωθεί ο άνθρωπος, δεν την επιδιώκουν, για να έρθει η θεία παρηγοριά μέσα τους. Όταν δούμε άνθρωπο με μεγάλο άγχος, στενοχώρια και λύπη, ενώ τα έχει όλα – τίποτε δεν του λείπει, πρέπει να γνωρίζουμε ότι του λείπει ο Θεός» έλεγε ο μεγάλος και σπουδαίος αυτός Άγιος και είχε δίκιο. «Στην πνευματική ζωή θέλει προσοχή. Όταν οι πνευματικοί άνθρωποι κινούνται από κενοδοξία, μένουν με ένα κενό στην ψυχή τους. Δεν υπάρχει το πλήρωμα, το φτερούγισμα της καρδιάς και, όσο μεγαλώνουν την κενοδοξία τους, μεγαλώνει και το κενό μέσα τους και περισσότερο υποφέρουν. Όπου άγχος και απελπισία, εκεί ταγκαλίστικη πνευματική ζωή. Για τίποτε να μην έχετε άγχος. Το άγχος είναι του διαβόλου. Όταν βλέπετε άγχος, να ξέρετε ότι εκεί έχει βάλει την ουρά του το ταγκαλάκι (διάβολος).

Όταν νιώθουμε στον αγώνα μας άγχος, να ξέρουμε ότι δεν κινούμαστε στον χώρο του Θεού. Ο Θεός δεν είναι τύραννος να μας πνίγει. […] Ο Χριστός όλο αγάπη, καλοσύνη και παρηγοριά είναι και ποτέ δεν πνίγει, αλλά έχει άφθονο πνευματικό οξυγόνο, θεία παρηγοριά.

Οι κοσμικοί λένε: «Καλότυχοι αυτοί που ζουν στα παλάτια και έχουν όλες τις ευκολίες». Αλλ’ όμως μακάριοι είναι αυτοί που κατόρθωσαν να απλοποιήσουν την ζωή τους και ελευθερώθηκαν από τη θηλειά της κοσμικής αυτής εξελίξεως των πολλών ευκολιών, ίσον των πολλών δυσκολιών, και απαλλάχθηκαν από το φοβερό άγχος της σημερινής εποχής μας. Αν δεν απλοποιήσει την ζωή του ο άνθρωπος, βασανίζεται. Ενώ, αν την απλοποιήσει, δεν θα έχει αυτό το άγχος.

Ο κυριευμένος από υλικά πράγματα είναι κυριευμένος πάντα από στενοχώρια και άγχος, γιατί πότε τρέμει μην του τα πάρουν και πότε μην του πάρουν την ψυχή.

Τον ρώτησαν κάποτε -Γέροντα, τι βοηθάει περισσότερο, για να καταλάβει κανείς αυτήν τη χαρά της λιτότητας;

-Να συλλάβει κανείς το βαθύτερο νόημα της ζωής. «Ζητείτε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και όλα τα άλλα θέλουσι προστεθεί (Ματθ. στ’ 33)». Από εκεί ξεκινά η απλότητα και κάθε σωστή αντιμετώπιση.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση