Γιατί σήμερα φαίνεται ότι κανείς δεν αγαπάει κανέναν; – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Γιατί σήμερα φαίνεται ότι κανείς δεν αγαπάει κανέναν;

Τι σημαίνει αγάπα τον Πλησίον σου όπως τον εαυτό σου;

Υπάρχουν φορές που κολυμπάτε στο απόλυτο σκοτάδι. Χωρίς ίχνος από φως αγάπης και αναρωτιέστε: Μα τι επιτέλους έκανα λάθος; Δεν έδωσα, δεν πρόσφερα, δεν αγάπησα; Δεν μοίρασα ό,τι είχα; Γιατί δεν με αγαπάει κανείς; Γιατί συμπεριφέρονται όλοι τόσο εγωιστικά, γιατί οδηγούν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου, γιατί δεν μου κάνει ένας ένα τηλέφωνο όταν ξέρουν ότι είμαι άρρωστος, γιατί με πληγώνουν με την αδιαφορία τους, γιατί με «καρφώνουν» στη δουλειά, γιατί «αποκαλύπτουν» και κουτσομπολεύουν τα μυστικά μου; Γιατί δεν εφαρμόζουν ούτε για τους τύπους, για τα μάτια του κόσμου το «Αγάπα τον Πλησίον σου όπως τον εαυτό σου;». 

Σκεφτείτε όμως τι θα πει «αγάπα τον πλησίον σου ως ή όπως τον εαυτό σου». Ο Χριστός δεν ζήτησε να βάλουμε τους άλλους πάνω από τον εαυτό μας. Ζήτησε να δώσουμε την ίδια ποσότητα και ποιότητα αγάπης στους άλλους όπως φροντίζουμε και αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας. Επίσης ο Χριστός δεν μίλησε για δωρεές στη μακρινή πεινασμένη Αφρική (αν και πρέπει να σκεφτόμαστε όλους τους ταλαιπωρημένους αυτής της Γης) αλλά έκανε λόγο για τον δύσκολο, τον απροσπέλαστο, τον εγωιστή, τον δυνητικά προδότη Πλησίον, αυτόν που αν και μας πληγώνει ή αδιαφορεί για εμάς, εμείς πρέπει να συνεχίζουμε να αγαπάμε. 

Η απάντηση είναι απλή. Πρέπει να αντιστρέψουμε, να δούμε το θέμα αλλιώς. Πράγματι αγαπάμε τον Πλησίον μας όπως τον εαυτό μας επειδή πολύ απλά αγαπάμε τόσο λίγο τον εαυτό μας. Δεν είμαστε σήμερα λιγότερο Χριστιανοί από ό,τι στο παρελθόν, απλά ξεχάσαμε να αγαπάμε τον εαυτό μας. 

Σκεφτείτε τις οδηγίες της αεροσυνοδού στις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών. Όταν περιγράφουν τον τρόπο χρήσης της μάσκας οξυγόνου δίνουν έμφαση ότι προηγείται η μητέρα ή ο πατέρας στη διάσωση καθώς μόνο αν διασωθούν οι γονείς θα σώσουν και το μωρό ή το παιδί τους. 

Πρέπει πρώτα να αγαπάτε τον εαυτό σας αλλά μην μπερδεύεστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον βάζετε πάνω από όλα. Σχηματικά η πρωτιά αυτή είναι χρονική όχι ιεραρχική. Όχι πάνω από όλους αλλά πριν από όλους.

 

Το παράδειγμα του Χριστού

Οι περισσότεροι έχουν ακούσει για τις 10 εντολές στη Βίβλο στην Παλαιά Διαθήκη. Έπειτα, υπάρχει η νέα εντολή του Ιησού. 

«Αγαπάτε ο ένας τον άλλον», αυτό είπε ο Ιησούς. Όλοι οι χριστιανοί το πιστεύουν, αλλά υπάρχει συχνά μια αποσύνδεση μεταξύ αυτού που πιστεύουν οι άνθρωποι και αυτού που ασκούν. 

Ο Ιησούς λέει, «Μια νέα εντολή σας δίνω: Αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Όπως σε αγάπησα ... Με αυτό όλοι οι άνθρωποι θα ξέρουν ότι είστε μαθητές μου.» Ιω. 13:34-35. Ο Ιησούς είπε ότι ήταν μια νέα εντολή, αλλά γιατί ήταν αυτή η νέα; Ο Θεός μας είπε στην Παλαιά Διαθήκη να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

Ο Λόγος του για την αγάπη ήταν πολύ πρακτικός. Δίδαξε τους Ιουδαίους να βοηθούν τους φτωχούς. Είπε ότι όταν μαζεύετε τη συγκομιδή, αφήστε τις γωνίες του χωραφιού, το δεύτερο μάζεμα, αλλά και ό, τι πέφτει στο έδαφος για να μαζέψουν οι φτωχοί. Τους είπε να μην κλέβουν, να μην λένε ψέματα, να μην κουτσομπολεύουν ή να κρατούν πίσω χρήματα από έναν υπάλληλο. Τους έδωσε εντολή να συμπεριφέρονται στους φτωχούς, τη χήρα, το ορφανό και τον μετανάστη με γενναιοδωρία και καλοσύνη. Συνοψίζοντας είπε: «Μην μισείς τον αδελφό σου στην καρδιά σου... Μην αναζητάτε εκδίκηση και μην υποφέρετε μνησικακία ... αλλά αγάπα τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου.» Λεβ 19:9-18

 

Ο Ιησούς μας δίδαξε να αγαπάμε

Ο Ιησούς, ωστόσο, πήγε αυτά τα λόγια της Παλαιάς Διαθήκης σε ένα νέο επίπεδο, είπε, «Αγαπήστε ο ένας τον άλλον, όπως σας αγάπησα».

Ένας ειδικός του νόμου ρώτησε τον Ιησού πώς θα μπορούσε κανείς να έχει αιώνια ζωή. Ο Ιησούς απάντησε: «Τι λέει ο Νόμος;»

Ο άνδρας είπε: «Αγάπα τον Κύριο τον Θεό σου, με όλη την καρδιά σου και τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου». 

Τότε ο Ιησούς είπε, «Πήγαινε και κάνε το».

Υπάρχουν δύο βασικά δόγματα στην Αγία Γραφή. Να αγαπάμε τον Θεό και να αγαπάμε τους ανθρώπους. Σε αυτές τις δύο εντολές κρέμονται όλα τα λόγια του Νόμου και των προφητών. Με άλλα λόγια, ολόκληρη η Αγία Γραφή μας έχει δοθεί για να μας διδάξει να αγαπάμε τον Θεό και να αγαπάμε τους ανθρώπους. Αν κάνουμε λάθος σε άλλα δόγματα, αλλά αγαπάμε τον Θεό και αγαπάμε τους ανθρώπους, θα εξακολουθούμε να είμαστε σε καλή κατάσταση με τον Κύριο. Ο ειδικός του Νόμου είχε ρωτήσει τον Ιησού πώς θα μπορούσε να έχει αιώνια ζωή. Η απάντηση βρίσκεται σε αυτά τα εδάφια: «αγαπάτε τον Θεό και αγαπάτε τους ανθρώπους».

 

Πώς να αγαπήσετε έναν ξένο

Ο ειδικός του Νόμου γνώριζε την αλήθεια, αλλά δεν το έκανε. Καθώς συνέχιζαν να μιλούν, ο Ιησούς ξεκαθάρισε το θέμα της αγάπης με την ιστορία του «Καλός Σαμαρείτης». Στην ιστορία, ένας άνδρας έπεσε ανάμεσα σε κλέφτες, αλλά ένας ιερέας και ένας Λευίτης πέρασαν χωρίς να βοηθήσουν τον άνδρα. Τότε ένας Σαμαρείτης ήρθε και έσωσε τον πεσμένο άνδρα. Στην ουσία, έλεγε ο Ιησούς, αυτός ήταν ο τρόπος να αγαπάς τον πλησίον σου. Αυτό είναι το είδος της αγάπης που χρειάζεται κανείς για να επεκτείνει σε έναν ξένο. Πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν, αλλά λίγοι άνθρωποι το κάνουν. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Θεού.

 

Πώς να αγαπήσετε έναν συγγενή

Ο Ιησούς όχι μόνο μας δίδαξε πώς να αγαπάμε τους ξένους, μας δίδαξε επίσης πώς να αγαπάμε τους στενότερους συγγενείς μας. Μας έδωσε την ιστορία του ασώτου υιού. Στην ιστορία ένας πατέρας είχε δύο γιους. Ένας από τους γιους ζήτησε το μερίδιό του από την κληρονομιά. Δεν ήθελε να περιμένει να πεθάνει ο πατέρας, το ήθελε αμέσως. Αν και αυτό ήταν πολύ οδυνηρό για τον πατέρα, έδωσε στον γιο του την κληρονομιά του πριν από την κατάλληλη στιγμή.

Στη συνέχεια, ο γιος πήρε τα χρήματα και έφυγε για μια μακρινή χώρα. Ενώ ήταν εκεί, ξόδεψε όλη την κληρονομιά του για ταραχώδη διαβίωση. Τα «μεθυσμένα» πάρτι και ο τζόγος σύντομα δεν του άφησαν τίποτα. Ήταν ντροπή για τον πατέρα του, για την οικογένειά του και για τον λαό του.

Σύντομα ένας λιμός σκέπασε τη γη και ο γιος λιμοκτονούσε. Το μόνο φαγητό που έπρεπε να φάει ήταν η τροφή του χοίρου και μόνο αν περίσσευε. Τελικά, ταπείνωσε τον εαυτό του και πήγε στο σπίτι του πατέρα του. Σκόπευε να ικετεύσει τον πατέρα του να τον δεχτεί, όχι ως γιο, αλλά ως μισθωμένο υπηρέτη.

Από μακριά, ο πατέρας του τον είδε να πλησιάζει. Μάζεψε κάποια πράγματα και έσπευσε να τον συναντήσει. Του έδωσε νέα παπούτσια, νέα ρούχα και έβαλε ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλό του. Διέταξε τους υπηρέτες του να ψήσουν ένα μοσχάρι και να κάνουν ένα μεγάλο πάρτι. ο γιος του επέστρεψε. Η αγάπη του για τον γιο του ήταν γενναιόδωρη σε ένα σφάλμα. ήταν πάντα ελπιδοφόρο και πάντα συγχωρητικό. Η αγάπη του εργαζόταν πάντα προς την αποκατάσταση και μόλις ο γιος ήταν έτοιμος να αλλάξει τη ζωή του, η εκπληκτική αγάπη του πατέρα δόθηκε και ελήφθη.

Δεν είναι εύκολο να αγαπάς έναν στενό συγγενή όταν προδίδει την οικογένεια και πληγώνει πολλούς ανθρώπους που είναι κοντά του. Ο Ιησούς μας έδειξε τον ήρωα της ιστορίας. Ήταν ένας πατέρας που είχε μια εξωφρενική αγάπη για τον γιο του. Η ιστορία ειπώθηκε για να μας δείξει πώς μας αγαπά ο Θεός και επίσης να μας δείξει πώς να αγαπάμε τις οικογένειές μας. 

 

Η Εκκλησία διδάσκεται να αγαπά

Διαβάζουμε: «Αν μιλάω με τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, είμαι μόνο ένα ηχηρό γκονγκ ή ένα κύμβαλο που χτυπάει. Αν έχω το χάρισμα της προφητείας και μπορώ να κατανοήσω όλα τα μυστήρια και κάθε γνώση, και αν έχω μια πίστη που μπορεί να μετακινήσει βουνά, αλλά δεν έχει αγάπη, δεν είμαι τίποτα. Αν δώσω ό,τι έχω στους φτωχούς και παραδώσω το σώμα μου στις φλόγες, αλλά δεν έχω αγάπη, δεν κερδίζω τίποτα.» Α ́Κορ.

«Η αγάπη είναι υπομονετική, η αγάπη είναι ευγενική. Δεν ζηλεύει, δεν καυχιέται, δεν είναι περήφανη. Δεν είναι αγενής, δεν είναι ιδιοτελής, δεν θυμώνει εύκολα, δεν καταγράφει τα κακώς κείμενα. Η αγάπη δεν χαίρεται με το κακό, αλλά χαίρεται με την αλήθεια. Πάντα προστατεύει, πάντα εμπιστεύεται, πάντα ελπίζει, πάντα επιμένει. Η αγάπη δεν αποτυγχάνει ποτέ. ... Και τώρα αυτά τα τρία παραμένουν: πίστη, ελπίδα και αγάπη. Αλλά το μεγαλύτερο από αυτά είναι η αγάπη.» Α ́Κορ.13:4-13

Το δόγμα της αγάπης είναι μνημειώδες με τον Θεό και θα πρέπει να είναι μαζί μας. Ο Ιησούς μας πρόσταξε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, αλλά όχι μόνο στη διδαχή. Πρέπει να το κάνουμε όπως εκείνος μας αγάπησε. 

Αλλάζουμε κάθε μέρα. Μαθαίνουμε να αγαπάμε όπως αγαπούσε ο Ιησούς. Αυτό το είδος αγάπης είναι δυνατό αν ζούμε μια αφιερωμένη ζωή στον Κύριο και έχουμε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος μέσα μας.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση