Γιατί το Πάσχα είναι η ύψιστη γιορτή της Χριστιανοσύνης; – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Γιατί το Πάσχα είναι η ύψιστη γιορτή της Χριστιανοσύνης;

 

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι το Άγιο Πάσχα της Ορθοδοξίας, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Μια γιορτή με την οποία τιμάται η ένδοξη Ανάσταση του Θεανθρώπου με τον Πιστό Χριστιανό να περνάει από την πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας στο συναίσθημα της χαράς, της ανάτασης και της λύτρωσης.

Αρχικά το Πάσχα αποτελούσε τη μεγαλύτερη εβραϊκή γιορτή, που γιορταζόταν προς τιμήν της απελευθέρωσης των Ισραηλιτών από την Αιγυπτιακή αιχμαλωσία.

Η ονομασία του προέρχεται από το εβραϊκό Πεσάχ που σημαίνει «διάβαση», προς ανάμνηση της διάβασης του περιούσιου λαού από τη σκλαβιά στην ελευθερία.

Μετά το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, το νόημα της εορτής μετασχηματίστηκε και πήρε νέα σωτηριολογική διάσταση για να αποτελεί τελικά την κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, την ύψιστη γιορτή του εορτολογίου της.

Το χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και ο  εορτασμός του, για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς γίνεται την Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου. Έτσι οι Χριστιανοί, ξεχωριστά και αντίθετα από τους Εβραίους, γιορτάζουν τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Στην ουσία, το Άγιο  Πάσχα δεν είναι μια ημέρα, μια Κυριακή που ακολουθεί το Σάββατο της Ανάστασης, αλλά ένα διάστημα δύο εβδομάδων με σημαντικούς σταθμούς μέσα σε αυτό: Από την Κυριακή των Βαΐων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά.

Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και κορυφώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι περίοδος νηστείας και συμμετοχής στις εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπροβδομάδα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και αγαλλίασης.

Το βαθύ νόημα της γιορτής του Πάσχα

Η Σταυρική θυσία του Ιησού καταδεικνύει περίτρανα ότι ο Θεός αισθάνεται βαθύ πόνο για τον άνθρωπο και συμμερίζεται τα βάσανα και τις δοκιμασίες του. Ανεβαίνοντας στον Γολγοθά ο Κύριος προσφέρει την αγάπη Του στους ανθρώπους και ο Θεός ό,τι πιο πολύτιμο έχει, τον Υιό του τον Μονογενή.

Με τη θυσία Του αυτή ο Κύριος θέλησε να διδάξει την αντίσταση και την πάλη στο κακό, αλλά και την έννοια της αγάπης και μέσω της Σταύρωσης, τη διάθεση της προσφοράς του εαυτού μας υπέρ των πολλών.

Είναι η γιορτή της αγάπης, γιατί ο ίδιος ο Χριστός θυσιάστηκε για τη σωτηρία μας και η σταύρωσή Του συνιστά την πιο έκδηλη μορφή της αγάπης Του.

Πανσπερμία συναισθημάτων

Το Πάσχα, η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι ίσως η μοναδική γιορτή που περικλείει και συγκεντρώνει μέσα της όλα τα συναισθήματα. Από την αγωνία, τον πόνο τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, έως την αγαλλίαση, την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση και την υπέρτατη Αγάπη.

Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον πασίγνωστο ύμνο:

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών

θανάτω θάνατον πατήσας και

τους εν τοις μνήμασι ζωήν

χαρισάμενος!

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση