Η Αντωνία Μοροπούλου τιμήθηκε για το έργο της στην αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου
Με το βραβείο Επιστήμης για την Αποκατάσταση Μνημείων βραβεύθηκε η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου, για τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Η κ. Μοροπούλου, η οποία εργάστηκε ως επικεφαλής 50 διακεκριμένων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων, με τους καθηγητές αρχιτεκτονικής Μανόλη Κορρέ, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέα Γεωργόπουλο και Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνο Σπυράκο, έχει αναφερθεί επανειλημμένως στο δέος και την ευθύνη με τα οποία αντιμετώπισαν όλοι οι συμμετέχοντες την αποκατάσταση του μεγαλύτερου μνημείου όλου του Χριστιανισμού.
Το μνημείο που είχε ορατά σημεία σοβαρής φθοράς έπρεπε όχι μόνο να αποκατασταθεί πλήρως αλλά να προβλεφθούν όλες οι πιθανές μετέπειτα φθορές, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτο στους αιώνες. Ο σχεδιασμός «προστασίας» του μνημείου από τους επισκέπτες και η προσεγμένη επιλογή των υλικών, αποτέλεσαν τη βάση του σχεδιασμού της αποκατάστασης. Το έργο, έπρεπε να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2017, προκειμένου να τελεστεί εκεί η λειτουργία της Ανάστασης, όπως και έγινε.
Η τελετή απονομής του βραβείου έγινε στην πόλη του Βατικανό, ενώ η κ. Μοροπούλου αναφέρθηκε στην «μοναδική» στιγμή κατά την οποία ανοίχθηκε ο Πανάγιος Τάφος, αλλά και στις σύγχρονες, ολοκληρωμένες δυνατότητες που διαθέτει σήμερα η ελληνική επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να διαχειριστεί με ακρίβεια χρόνου και κόστους τη δομική ακεραιότητα των μνημείων, αναδεικνύοντας την αξία τους.
http://premiosciacca.it/edizioni/vincitori-2019-winners-2019/