Ήξερες ότι κάθε ζώο έχει τον άγιο Προστάτη του; Μάθε ποιος είναι ο προ – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Ήξερες ότι κάθε ζώο έχει τον άγιο Προστάτη του; Μάθε ποιος είναι ο προστάτης των σκύλων και ποιος των κτηνιάτρων

Αρκετές φορές στην Αγία Γραφή ο Ιησούς Χριστός αναφέρεται ως «Καλός Ποιμήν» και οι πιστοί Του, οι φίλοι και μαθητές Του ως «ποίμνιο» ενώ είναι συχνή η απεικόνιση του Ιησού -Ποιμένα με ένα πρόβατο στην αγκαλιά του, μια εικόνα που αποπνέει αγάπη, φροντίδα και προστασία. Είναι προφανές ότι ο Ιησούς Χριστός αγαπάει τα ζώα…

Σε περικοπή του ευαγγελιστή Ιωάννη (10:1-21) κατά την αναφορά του Χριστού ως Καλού Ποιμένα, ο Ιησούς παρουσιάζεται να καθορίζει τη ζωή Του σύμφωνα με τις ανάγκες των «προβάτων» Του. Η ίδια παρομοίωση χρησιμοποιείται και στα τέσσερα ευαγγέλια με τον «Καλό Ποιμένα», τον Ιησού, να μην επιτρέπει στον εαυτό Του να χάσει κανένα από τα πρόβατά Του. Η αλληγορική ιστορία, όπως αναφέρεται στα κείμενα του Ιωάννη δείχνει ότι οι άνθρωποι γύρω από τον Χριστό είχαν αντιληφθεί την ξεκάθαρη θέση του ως Υιός του Θεού.

Γιατί ο Ιησούς επιλέγει να δώσει στον εαυτό του και Υιό του Θεού αυτόν τον χαρακτηρισμό; Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Ως Καλός Ποιμένας, ο Ιησούς Χριστός εμφανίζεται ως οδηγός, προστάτης, θεραπευτής και βοσκός των προβάτων Του που χρειάζονται πνευματική τροφή, θεραπεία, φροντίδα και έλεος. Αυτός ο ποιμένας, ο Καλός Ποιμένας, βρίσκει χαρά βλέποντας τα ασθενή πρόβατά Του να προοδεύουν προς τη θεραπεία.

 

Άγιος Σώζων ο ταπεινός βοσκός

Βοσκός στο επάγγελμα, ο Άγιος έλεγε σε όσους τον πείραζαν ότι ήθελε να γίνει πιο ταπεινός ακόμα και από τα πρόβατα που έβοσκε. Ο Άγιος επισκέφθηκε την πόλη του Πομπήιου στην Κιλικία και παρά την πραότητά Του εξοργίσθηκε όταν είδε σε έναν ναό ένα χρυσό είδωλο. Δεν μπορούσε να ανεχθεί τόσο άχρηστο πλούτο όταν έξω υπήρχαν άνθρωποι που υπέφεραν και πεινούσαν.

Έσπασε το χρυσό χέρι του αγάλματος και το πήγε στην αγορά για να το πουλήσει. Φυσικά εκεί συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο με μαρτύρια. Ο Άγιος Σώζων θεωρείται σήμερα ότι σώζει αδιακρίτως από κάθε κίνδυνο. Θεωρείται βουκολικός Άγιος και εμφανίζεται να βόσκει πρόβατα ή να κρατά στην αγκαλιά του κάποιο ζώο. (Υπάρχουν δύο Άγιοι Μάρτυρες με το όνομα Σώζων. Εορτάζουν 7 Αυγούστου και 7 Σεπτεμβρίου).

 

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας ο «κυνοπρόσωπος»

Λέγεται πως ο Άγιος ήταν άσχημος και σωματώδης, γι’ αυτό και μπορεί να θεωρηθεί προστάτης των «άσχημων» αλλά και των σκύλων, γιατί σε πολλές λαϊκές εικόνες παρουσιάζεται ως κυνοπρόσωπος (εορτάζει στις 9 Μαΐου).

 

Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ο προστάτης των ζώων

Ο Άγιος φέρεται να προστατεύει τα ζώα, ιδιαίτερα αυτά που σέρνουν άροτρο. Στην εορτή Του δεν «εορτάζουν» μόνο τα βόδια, αλλά κατά επέκταση όλα τα οικόσιτα ζωντανά. Σε πολλά μέρη γίνονται συλλείτουργα, αγιασμοί και αφού «ευλογηθούν– διαβαστούν» από τον παπά τα ζώα, φτιάχνονται κόλλυβα και «υψώνουν το ύψωμα». Τελικά το δίνουν στα ζώα να το φάνε.

Στην Λέσβο του Αγίου Μόδεστου, παίρνουν αγιασμό και ραντίζουν με αυτόν τα χωράφια τους, για να γλυτώσουν από τις ακρίδες και όλα τα άλλα κακά. Αναφέρονται δύο Άγιοι με αυτό το όνομα. Ο ένας έζησε γύρω στο 614 , όταν ο Πέρσης Χοσρόης πήρε τον Τίμιο Σταυρό από τα Ιεροσόλυμα και ο άλλος έζησε ανάμεσα στο 300 με 400 μ.Χ. Και οι δύο αναφέρονται ως Επίσκοποι Ιεροσολύμων.

Αυτός, ο δεύτερος Μόδεστος, αναφέρεται ότι ανέστησε ζώα που είχαν πεθάνει πίνοντας νερό με δηλητήριο φιδιού. Υπάρχει δέηση προς τον Άγιο Μόδεστο που τον επικαλούνται για τα άρρωστα ζώα αλλά και στο λεγόμενο «μικρό Ευχολόγιο» υπάρχουν δύο ευχές του Αγίου Μόδεστου που ονομάζονται «εις κτήνη». Φυσικά θα μπορούσε να θεωρηθεί και προστάτης των κτηνιάτρων (εορτάζει 16 Δεκεμβρίου).

 

Άγιος Αθηνογένης επίσκοπος Πηδαχθόης

Ήταν από την Σεβάστεια της Καππαδοκίας. Ανέθρεψε μια ελαφίνα και παρακάλεσε τον Θεό ποτέ να μην πιαστεί από κυνηγούς, ούτε αυτή ούτε τα παιδιά της, ούτε τα εγγόνια της. Έτσι κι έγινε (εορτάζει 16 Ιουλίου).

 

Όσιος Αντώνιος ο νέος

Ασκήτεψε για 50 χρόνια σε μια σπηλιά. Εκεί πέθανε. Αναφέρεται πως τα σκυλιά ενός κυνηγού βρήκαν το λείψανό του, ενώ βόδια έσυραν το λείψανο μέχρι το πατρικό Του σπίτι (εορτάζει 1 Δεκεμβρίου).

 

Άγγιος Αρτέμωνας για τα ελάφια 

Συνάντησε τους διώκτες Του στον δρόμο για την Καισάρεια. Τον Άγιο ακολούθησαν δύο ελάφια και έξι άγριοι όνοι (εορτάζει στις 9 Νοεμβρίου).

 

Όσιος Άτταλος ο Θαυματουργός για τα πουλιά

Αναφέρεται ότι ο Όσιος ήταν τόσο πράος και αγαθός, που τα πουλιά έρχονταν άφοβα κάθε πρωί κοντά του (εορτάζει 6 Ιουνίου).

 

Άγιος Βλάσιος, προστάτης από λύκους, τσακάλια και αρκούδες

Ο Άγιος θεραπεύει ανθρώπους και ζώα. Ζούσε σε σπηλιά ανάμεσα σε άγρια ζώα που δεν τον πείραζαν, γι’ αυτό και προστατεύει από τον λύκο, το τσακάλι και την αρκούδα (εορτάζει 11 Φεβρουαρίου).

 

Άγιοι Γεώργιος, Δημήτριος, Μηνάς και Θεόδωρος

Σαν καβαλάρηδες προστατεύουν τα άλογα και τους ιππείς. Ιδιαίτερα ο Θεόδωρος προστατεύει τα άλογα από τον βαρύ Χειμώνα. Κάποτε λένε, έπεσε βαρύς Χειμώνας και τα άλογα απελπισμένα κίνησαν να πάνε στο ποτάμι να πνιγούνε. Στον δρόμο τους βρέθηκε ο Άγιος Θεόδωρος και τα γύρισε πίσω. Έτσι τα έσωσε γιατί σε λίγο πέρασε η βαρυχειμωνιά και ήρθε πάλι η Άνοιξη.

 

Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Ιλλυρικού για τα άγρια θηρία

Προστατεύει από επιθέσεις άγριων θεριών. Κατά το μαρτύριό Του, όταν ρίχθηκε στα άγρια θηρία για να τον κατασπαράξουν, αυτά τον σεβάστηκαν, δεν τον πείραξαν καθόλου, απεναντίας κάθισαν ήσυχα δίπλα στα πόδια Του (εορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου).

 

Προφήτης Ελισσαίος… για τη λύσσα 

Μαθητής του Προφήτη Ηλία και Προφήτης ο ίδιος. Καθαρά από παρετυμολογία του ονόματός του ο Άγιος θεωρείται προστάτης ανθρώπων και ζώων από τη λύσσα (εορτάζει 14 Ιουνίου).

 

Όσιος Μάρκος ο ασκητής και Θαυματουργός

Γιάτρεψε τον τυφλό σκύμνο (κουτάβι) μιας ύαινας. Αυτή του έφερε ως πληρωμή ένα δέρμα κριαριού μαζί με το μαλλί του. Ο Άγιος σχετίζεται με τους κτηνιάτρους (εορτάζει 5 Μαρτίου).

 

Άγιος Μάμας

Ο «Ηρακλής του χριστιανισμού». Εκτός από προστάτης των Βυζαντινών Απελατών, των φρουρών των συνόρων, των παλικαριών, των κλεφτών και των γενναίων, θεωρείται και προστάτης των τσοπάνηδων και των κοπαδιών (Υπάρχουν επτά Άγιοι με αυτό το όνομα).

 

Άγιος Παρθένιος επίσκοπος Ραδοβυσδίου

Του άρεσε να κοιτά τα κοπάδια και να τα ευλογεί. Τα αποκαλούσε «τα ευλογημένα». Απεβίωσε ειρηνικά το 1777 (εορτάζει 21 Ιουλίου).

 

Όσιος Παύλος ο Θηβαίος

Ο Άγιος Αντώνιος βρήκε τον Άγιο νεκρό μέσα σε ένα τάφο που είχαν σκάψει με τα νύχια τους δύο άγρια λιοντάρια. Τα θηρία παρέστεκαν το νεκρό που πέθανε σε μεγάλη ηλικία, 113 ετών (εορτάζει 15 Ιανουαρίου).

 

Άγιοι Πεύσιππος, Ελάσιππος, Μέσιππος οι αυτάδελφοι

Τα τρίδυμα αδέλφια από την Καππαδοκία ημέρωναν και ίππευαν άγρια άλογα (εορτάζουν 16 Ιανουαρίου).

 

Άγιος Χαράλαμπος

Τα άλογα του Άι-Χαραλάμπη. Θεωρείται ακόμα προστάτης των κοπαδιών και των βοσκών (Υπάρχουν 4 Άγιοι με το ίδιο όνομα. Εορτάζουν 17 Σεπτεμβρίου, 10 Φεβρουαρίου, 23 Αυγούστου, 30 Μαΐου).

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση