Οι απεικονίσεις της βιογραφίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Οι απεικονίσεις της βιογραφίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

 

Οι απεικονίσεις των βίων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σε ναούς στον Ελλαδικό χώρο είναι ελάχιστες και επικεντρώνονται κυρίως στην Κρήτη, σε ναούς του 13ου και του 15ου αιώνα, κυρίως χάρη στους δεσμούς αιώνων μεταξύ της μεγαλονήσου και του Βυζαντίου.


Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση της γέννησης του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου διακρίνεται βρέφος με την Αγία Ελένη στα δεξιά του. Η τοιχογραφία βρίσκεται στον βόρειο τοίχο, κοντά στο Ιερό Βήμα, στον ναό του Αγίου Γεωργίου και Κωνσταντίνου, στο χωριό Πύργος, της επαρχίας Μονοφατσίου, στον νομό Ηρακλείου. Στον ίδιο ναό βρίσκονται τρεις ακόμη παραστάσεις: Η Αγία Ελένη καθισμένη σε άλογο, όπου ακολουθεί έναν έφιππο άνδρα που κρατά αγκαλιά τον νεαρό Κωνσταντίνο και το Όραμα του Αγίου Κωνσταντίνου για τον Σταυρό και η είσοδος του στη Ρώμη και τέλος η σκηνή της Ευλογίας του Χριστού προς τους δύο Αγίους.


Σκηνές με απεικονίσεις των δύο Αγίων βρίσκονται ακόμη στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στην Κριτσά Μυραμπέλλου Κρήτης του 14ου αιώνα, με τοιχογραφίες που περιγράφουν τρεις σκηνές από το βίο του, την είσοδο του στη Ρώμη, τη Βάπτιση του και την εύρεση του Τιμίου Σταυρού.


Στο παρεκκλήσι του ναού της Θεοτόκου του 14ου αιώνα, στη Σπίνα Καντάνου στον νομό Χανίων διατηρούνται δύο σκηνές από τον κύκλο της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Στον παλαιολόγειο ναό της Κρήτης του 15ου αιώνα, στην Αγία Παρασκευή Μυλοποτάμου απεικονίζεται σε τοιχογραφία η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, ενώ το ίδιο θέμα απεικονίζεται και σε τοιχογραφία ενός ακόμη ναού, του Αγίου Γεωργίου Άνω Βιάννου, στη Ηράκλειο.

 

Δείτε εδώ τις εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση