Οι ναοί της Ευρώπης που εντυπωσιάζουν – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Οι ναοί της Ευρώπης που εντυπωσιάζουν

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, τον εμβληματικό ναό του Παρισιού συντάραξε τους Γάλλους αλλά και όλο τον κόσμο, που μέσα από τους ναούς – μνημεία νιώθει τη συνέχεια της πολιτιστικής του κληρονομιάς, της ιστορίας του και εν τέλει της ίδιας του της συνέχειας. Καθώς οι εργασίες ανακαίνισης στον ναό του Παρισιού έχουν ξεκινήσει και ένα του κομμάτι είναι επισκέψιμο, ανατρέχουμε στους σημαντικότερους ναούς της Ευρώπης που αξίζουν την προσοχή μας και την επίσκεψή μας, έστω και για μία φορά.

Η Αγιά Σοφιά: Η εκκλησία που είναι συνώνυμο της Ορθόδοξης Πίστης και της Πόλης που τη δημιούργησε και τη φιλοξένησε, η Αγία Σοφιά, έχει γίνει πολύ συχνά σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων. Ωστόσο, αποτελεί και σημείο συνάντησής τους και τόπος ομόνοιας και περίσκεψης. Χτισμένη το 220μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο ανεγέρθηκε τελικά το 360 από τον γιο του, Κωνστάντιο. Θεωρήθηκε αρχιτεκτονική θαύμα, δημιουργία της βυζαντινής νομοδομίας, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου Τραλλιανού και Ισίδωρου του Μιλήσιου. Για την κατασκευή του δούλεψαν 10 χιλιάδες τεχνίτες και δαπανήθηκαν περίπου 300 χιλιάδες λίρες (100 εκ. ευρώ). Τελευταία φορά που ακούστηκε λειτουργία μέσα στην Αγιά Σοφιά ήταν στις 29 Μαίου 1453.

Το Αββαείο του Ουέστμινστερ: Έχει φιλοξενήσει τις στέψεις όλων των Βασιλέων της Μεγάλης Βρετανίας από το 1066 και τη στέψη του Γουλιέλμου του κατακτητή έως σήμερα και αποτελεί τελευταία κατοικία όλων αυτών καθώς και πολλών επιφανών πολιτικών. Γοτθικού ρυθμού, ανεγέρθηκε τον 10ο αι. και βρίσκεται στο Ουέστμινστερ όπως φανερώνει και το όνομά του.

Η Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης είναι φυσικά αφιερωμένος στον Άγιο Φραγκίσκο, τον προστάτη της Ιταλίας. Ανεγέρθηκε το 1228 στην πλαγιά ενός λόφου και αποτελείται ουσιαστικά από δύο εκκλησίες που υποδηλώνουν τη Γη και τον Ουρανό. Στην εκκλησία βρίσκεται κρύπτη με τα λείψανα του Αγίου.

Η Σαγράδα Φαμίλια που πρόσφατα αποφασίστηκε η αδειοδότηση της ολοκλήρωσής της, ξεκίνησε να χτίζεται το 1882 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030! Σε αρχιτεκτονική σχέδιο του Γκαουντί, η Σαγράδα Φαμίλια αποτελεί κόσμημα για τη Βαρκελώνη και από τα πρώτα μνημεία που επισκέπτεται κανείς στην πόλη.

Ο Άγιος Πέτρος στο Βατικανό είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Χωρά 60 χιλιάδες ανθρώπους, έχει μήκος 211,5 μέτρα και ύψος 132,5 μέτρα, με πλάτος εγκάρσιου κλίτους 138 μέτρα. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1506 και στα «σπλάχνα» της φυλά από τις ομορφότερες τοιχογραφίες του κόσμου, αυτή του Μιχαήλ Αγγέλου. Σίγουρα αξίζει να φτάσετε ως εκεί, μόνο για να θαυμάσετε το γεμάτο συμβολισμούς αριστούργημα του ανυπέρβλητου ζωγράφου.

Στον Άγιο Πέτρο αφιερωμένος και ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας, γοτθικού ρυθμού. Ο δεύτερος ψηλότερος ναός της Γερμανίας πήρε 600 χρόνια για να χτιστεί, ξεκινώντας το 1248, ολοκληρώθηκε το 1880 με τα αυθεντικά αρχικά γοτθικά σχέδια.

Ο Άγιος Βασίλειος της Μόσχας ξεχωρίζει από χαρακτηριστικούς χρυσούς και πολύχρωμους τρούλους του, κρεμμυδόσχημους και εξαιρετικά εντυπωσιακούς. Χτίστηκε με εντολή του Ιβάν του Τρομερού το 1555, ο οποίος στη συνέχεια διέταξε την τύφλωση του αρχιτέκτονα του ναού για να μην επαναλάβει ποτέ ανάλογο έργο. Ο ναός αποπερατώθηκε μόλις το 1561.

Το Ντουόμο του Μιλάνου ο ναός -αφιέρωμα στην Παναγία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, ένα κομψοτέχνημα, ένα αρχιτεκτονική αριστούργημα που ξεκίνησε το 1385 και αποπερατώθηκε έξι αιώνες μετά.

Η Παναγία των Παρισίων: Στη νησίδα ιλ ντε λα Σιτέ, του ποταμού Σηκουάνα, η Παναγία που βρίσκεται στην καρδιά όλων των Γάλλων, θεμελιώθηκε το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345 και αποτελεί αριστούργημα γοτθικού ρυθμού. Εκεί αγιοποιήθηκε η Ιωάννα της Λωραίνης, εκεί στέφθηκε ο Μέγας Ναπολέων. Χαρακτηριστικό του ναού, τα δύο υπέροχα κωδονοστάσια ύψους 68 μέτρων και η υπέροχη, ανυπέρβλητης ομορφιάς πύλη της με τον τεράστιο ρόδακα. Οι υαλογραφίες της, τα περίφημα βιτρώ παράθυρα και τα Γκάργοϊλς, οι άγρυπνοι φρουροί της, οι μεσαιωνικές της τοιχογραφίες, καθιστούν την «Παναγία» ένα από τα ομορφότερα κτίσματα που έφτιαξε ποτέ ανθρώπινο χέρι.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση