Ποια είναι η μεγάλη «ιστορία» της Αγίας Ζώνης που έρχεται στον Πειραιά – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Ποια είναι η μεγάλη «ιστορία» της Αγίας Ζώνης που έρχεται στον Πειραιά από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου στις 5-13 Νοεμβρίου;

 

Την ημέρα που το πλοίο που θα μεταφέρει την Αγία Ζώνη στην προβλήτα του Αργοσαρωνικού, απέναντι ακριβώς από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στον Πειραιά, το ημερολόγιο θα γράφει 5 Νοεμβρίου 2022 και το μοναδικό ιερό κειμήλιο, θα γυρίζει άλλη μια σελίδα στη «βαριά» ιστορία Του που συγκλονίζει τους πιστούς της Ορθοδοξίας. Το κειμήλιο θα εκτεθεί στον  Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς που θα παραμένει ανοικτός όλο το 24ωρο και καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες.

 

Χειροποίητη εικόνα φιλοτεχνημένη με τον παραδοσιακό τρόπο της βυζαντινής αγιογραφίας σε καμβά πάνω σε ξύλο. Η εικόνα είναι επικαλυμμένη με καθαρό ασήμι και τοπικά επιχρυσώματα. Είναι διακοσμημένη με σμάλτο και Ευρωπαϊκά Κρύσταλλα.

 

Τι είναι όμως η Αγία Ζώνη, γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία για τους Χριστιανούς στον κόσμο και ποια ιστορία βρίσκεται πίσω Tης; Η Τιμία Ζώνη ή Τίμια Ζώνη ή Αγία Ζώνη (της Θεοτόκου) είναι ένα πανίερο χριστιανικό προσκύνημα που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος εντός ασημένιας (μεταγενέστερης) θήκης, αποτελούμενης από τρία τεμάχια.

 

Άποψη της Ι.Μ. Βατοπαιδίου

Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό αυτό ιερό κειμήλιο που αναφέρεται στην εν ζωή παρουσία της Θεοτόκου δεν σώζεται ατόφιο, παρά μέρος Του. Την Αγία Ζώνη ύφανε η ίδια η Θεοτόκος από τρίχες καμήλας και μετά την αποχώρησή Της, φυλάχθηκε με ευλάβεια από δύο γυναίκες, φτωχές και ευσεβείς, που Τη φρόντιζαν. 

Κατά την ιερή παράδοση, την Αγία Ζώνη παρέδωσε η Παναγία στον Απόστολο Θωμά αμέσως μετά την κοίμησή Της και στη συνέχειαμ την ανάληψή Της. Θεωρείται πλέον πανίερο προσκύνημα καθώς αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί.

 

Η ιστορία πίσω από την Αγία Ζώνη

Ο αυτοκράτορας Αρκάδιος (395-408) τη μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και την κατέθεσε σε λειψανοθήκη που ονόμασε «Αγίαν Σορόν». Η αυτοκράτειρα Πουλχερία, κόρη του Αρκάδιου, κατασκεύασε ναό για να φυλαχθεί η ζώνη, την οποία μάλιστα διακόσμησε η ίδια με χρυσή κλωστή. Στην πορεία των χρόνων, η ζώνη τεμαχίστηκε και μέρη της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Πόλης. Μετά την άλωση ένα μόνο τμήμα της ζώνης έφτασε στην Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου χωρίς να γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι την παρέδωσαν. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιωάννης Στ’ Κατακουζηνός την παρέδωσε το 1354, και αφού παραιτήθηκε από το αξίωμά του, έγινε Μοναχός. 

 

Αναρίθμητα θαύματα 

Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα οποία έγιναν ως σήμερα με την Αγία Ζώνη.  Η αξία της είναι ανεκτίμητη, και είναι απολύτως λογικό μιας και συνδέεται άμεσα με την Παναγία. Αυτή έχει τη χάρη και σ’αυτήν οφείλει τη θαυματουργική δύναμη, που ποικιλότροπα μεταδίδει στους πιστούς. Η Αγία Ζώνη έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει την στειρότητα των ατέκνων ζευγαριών και των καρκινοπαθών με κορδέλα η οποία έχει προηγουμένως ευλογηθεί πάνω σε αυτήν και ακολούθως την ζώνονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς.

 

Πότε θα γίνεται το προσκύνημα 

Στις 11:00 της 5ης Νοεμβρίου θα γίνει η επίσημη υποδοχή της από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Την Αγία Ζώνη θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ, συνοδεία Βατοπαιδινών πατέρων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως θα είναι η πρώτη φορά που η Αγία Ζώνη της Παναγίας εξέρχεται από το Άγιον Όρος μετά την πανδημία του κορονοϊού. Σε κάθε έξοδό Της, χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, προσέρχονται για να λάβουν τη χάρη της Κυρίας Θεοτόκου, να εναποθέσουν πάνω Της τους πόνους και τα βάσανα της ζωής τους και να αναζητήσουν την ελπίδα στις δύσκολες ημέρες που περνάει ολόκληρη η ανθρωπότητα.

 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πειραιώς, προκειμένου οι πιστοί να έχουν την δυνατότητα να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη της Παναγίας, θα παραμένει ανοικτός επί 24ώρου και καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες.

 

Εικόνα χειροποίητη, φιλοτεχνημένη σε καμβά πάνω σε ξύλο με τη μέθοδο της βυζαντινής αγιογραφίας, με φόντο στιλβωτού χρυσού 24K. Τα σκαλίσματα στην εικόνα είναι εξ ολοκλήρου στο χέρι.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση