Πως θα αποφύγουμε έναν χωρισμό; Και πως θα τον ξεπεράσουμε αν δεν τον– Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Πως θα αποφύγουμε έναν χωρισμό; Και πως θα τον ξεπεράσουμε αν δεν τον αποφύγουμε;

Οι άνθρωποι χωρίζουν για διάφορους λόγους. Στο γάμο επειδή έχει χαθεί το πρώτο, το ιερό νόημά του ως μυστηρίου και έχει μετατραπεί ως μια ακόμη σοβαρή σχέση στη ζωή μας που μπορεί να συμβεί πολλές φορές. Στις σχέσεις ο χωρισμός έρχεται συνήθως επειδή χάθηκε η αγάπη ή και δεν ήρθε και ποτέ, εξαντλήθηκε η υπομονή, αλώθηκε ο σεβασμός ή μπήκαν τρίτοι στη μέση. Γενικά όταν η αγάπη έχει υποχωρήσει για να δώσει της θέση της στον εγωισμό, τον ναρκισσισμό και τελικά στο υπερεγώ. 

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος χωρισμού αρχίζει να γράφεται ήδη από την αρχή της σχέσης, όταν τα ζευγάρια προσπαθούν να δείξουν τη δύναμή τους ο ένας στον άλλον, μια  δύναμη επίπλαστη που δεν έχουν, όταν προβάλλουν ένα πρόσωπο και μια εικόνα πλαστή που γρήγορα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Το όλο οικοδόμημα λοιπόν χτίζεται σε λάθος βάση, σε σαθρά θεμέλια και ο χωρισμός είναι περίπου προδιαγεγραμμένος. Έτσι ο εγωισμός θα πάρει εύκολα τη θέση της αγάπης, οι καυγάδες θα αντικαταστήσουν τις ήρεμες συζητήσεις, η επιδίωξη της ευτυχίας θα έρθει σε χρόνο DT εκτός του κάδρου της σχέσης. 

Στο γάμο τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά για αυτό και φαίνονται πολύ πιο μαύρα όταν η σχέση καταλήγει στο διαζύγιο. Αφού το ζευγάρι έδωσε τόση σημασία στην τελετή και όχι στην ουσία της σχέσης τους, αφού φύτεψε βαθιά τη ρίζα του κακού από την πρώτη ημέρα με την προετοιμασία μιας φιέστας έξω και πέρα από την ιερότητα της στιγμής, μετά αναρωτιέται τι έφταιξε και πήραν άλλους δρόμους. 

Όταν υποχωρεί η πίστη και ο σεβασμός σε ό,τι ο Θεός έχει καθορίσει, αυξάνει πάντοτε το ανθρώπινο και εγωιστικό στοιχείο. Αυτό δεν μας διδάσκει ο λόγος του Θεού για τον χωρισμό ανάμεσα σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις; Το θέλημα του Θεού είναι μονίμως η αγάπη και η ενότητα. Γιατί ο Θεός είναι αγάπη. Κάνει κανείς πέρα τον Θεό και το άγιο θέλημά Του; Κάνει πέρα την αγάπη, με αποτέλεσμα να αναφανεί ό,τι την καταργεί: ο εγωισμός και η αμαρτία. Σημειώνει κάπου ο Μέγας Άγιος Βασίλειος: «Δεν θα υπήρχε διαίρεση και χωρισμός και πόλεμος στους ανθρώπους, αν η αμαρτία δεν είχε διασπάσει την ανθρώπινη φύση».  Κι ο Άγιος Χρυσόστομος μας αποκαλύπτει το δαιμονικό στοιχείο που υφίσταται στους χωρισμούς και τους πολέμους: «Το να πολεμάει ο ένας τον άλλον σημαίνει ότι έχει δώσει τόπο στον διάβολο. Διότι σε τίποτε δεν βρίσκεται περισσότερο ο διάβολος από τις έχθρες».


Ο Άγιος Παΐσιος για το διαζύγιο και  τον χωρισμό

Ο Όσιος Παΐσιος εξέφραζε την αλήθεια αυτή με τον δικό του απλό και ευφυή τρόπο: «Για να υπάρξει σπίθα, χρειάζεται να συγκρουστούν δύο πέτρες». Δηλαδή για να υπάρξει η ένταση του χωρισμού έχουν συγκρουστεί δύο εγωισμοί. Διηγείται μάλιστα μια πολύ σοφή ιστορία: 

«Μια φορά ήρθε στο Καλύβι κάποιος και μου είπε ότι είχε προβλήματα με την γυναίκα του. Πήγαιναν για χωρισμό. Δεν ήθελε να δει ο ένας τον άλλον. Ήσαν και οι δύο δάσκαλοι, είχαν και δύο παιδάκια. Δεν έτρωγαν ποτέ στο σπίτι. Σε άλλο εστιατόριο έτρωγε ο ένας μετά το Σχολείο, σε άλλο ο άλλος, και αγόραζαν και κάτι σάντουιτς, για να φάνε τα παιδιά. Τα καημένα, όταν οι γονείς γύριζαν στο σπίτι, πήγαιναν και έψαχναν στις τσέπες και στις τσάντες τους, για να δουν τι τους έφεραν απ’ έξω να φάνε. Περνούσαν μεγάλο δράμα! Αυτός έκανε και τον ψάλτη. Σε άλλη εκκλησία πήγαινε η γυναίκα του, σε άλλη έψαλλε αυτός. Τόσο πολύ! «τι να κάνω, πάτερ, μου λέει, σηκώνω μεγάλο σταυρό, πολύ μεγάλο. Κάθε μέρα έχουμε φασαρίες στο σπίτι». «Πήγες στον Πνευματικό;», τον ρωτάω.

«Ναι, πήγα, μου λέει, και μου είπε: Υπομονή να κάνης σηκώνεις μεγάλο σταυρό». «Για να δω, του λέω, ποιος σηκώνει μεγάλο σταυρό. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν παντρευτήκατε, μαλώνατε έτσι;».

«Όχι, μου λέει. Οκτώ χρόνια ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Λάτρευα την γυναίκα μου περισσότερο από τον Θεό! Μετά εκείνη άλλαξε. Έγινε γκρινιάρα, ιδιότροπη…». Ακούς; Την λάτρευε περισσότερο από τον Θεό!

«Έλα εδώ, του λέω. Λάτρευες την γυναίκα σου περισσότερο από τον Θεό! Ή γυναίκα σου φταίει τώρα ή εσύ, που φθάσατε σ’ αυτήν την κατάσταση; Εξ αιτίας σου πήρε την Χάρη Του ο Θεός από την γυναίκα σου. Και τι σκέφτεσαι να κάμεις τώρα;», τον ρωτάω. «Μάλλον να χωρίσουμε», μου λέει. «Μήπως έμπλεξες και με καμιά άλλη;». «Ναι, έχω ύπ’ όψιν μου κάποια», μου λέει.

«Βρε, δεν καταλαβαίνεις ότι εσύ είσαι ο φταίχτης; Να ζητήσεις πρώτα συγχώρεση από τον Θεό, γιατί λάτρευες την γυναίκα σου περισσότερο από Εκείνον. Μετά να πας να ζητήσεις συγχώρεση από την γυναίκα σου. Να με συγχωρέσεις, να της πεις, εγώ έγινα αιτία να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση στο σπίτι και να ταλαιπωρούνται και τα παιδιά. Έπειτα να πας να εξομολογηθείς και να λατρεύεις τον Θεό σαν Θεό και να αγαπάς την γυναίκα σου σαν γυναίκα σου, και θα δεις, τα πράγματα θα πάνε καλά».


Και πως θα ξεπεράσω έναν χωρισμό αν δεν μπορώ να τον αποφύγω;

Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει… Το πιο σημαντικό δεν είναι να κάνεις αμέσως μια νέα σχέση στη λογική του «ο έρωτας με έρωτα περνάει». Σημασία έχει να πάρεις το μάθημα. 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πώς αισθάνεστε μετά από έναν χωρισμό μπορεί να περιλαμβάνουν:

- το αν τον ξεκινήσατε εσείς

- το ιστορικό της σχέσης σας

- πώς χειρίζεστε γενικά τα σύνθετα συναισθήματα


Τα 5 στάδια ενός χωρισμού

Το πένθος προκύπτει έπειτα από μια σοβαρή απώλεια ή σημαντική αλλαγή στη ρουτίνα και υποδηλώνει την απώλεια της ασφάλειάς μας. Δεδομένου ότι ο χωρισμός περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους και στην κοινωνική τους κατάσταση, μια κοινή αντίδραση σε έναν χωρισμό είναι η θλίψη και το πένθος. Έπειτα από έναν χωρισμό, μπορεί να βρεθείτε να βιώνετε τα πέντε στάδια θλίψης της ψυχολόγου Κιούμπλερ-Ρος. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτά τα στάδια διαφορετικά, όπως:

- Με διαφορετική σειρά

- Παλινδρομώντας από το ένα στο άλλο

- Βιώνοντας ένα στάδιο περισσότερο από τα άλλα

 

Η επαφή με τον Θεό μπορεί να τα κάνει όλα πιο εύκολα. Προσευχή, σκέψη, μετάνοια, καθημερινά και επίπονα. Η μετάνοια θα οδηγήσει στη συνειδητοποίηση και η συνειδητοποίηση σε μια νέα ζωή που μπορεί να φέρει έναν καλύτερο σύντροφο και έναν καλύτερο εαυτό. 

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση