Τι λέει ο Χριστός για τη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών; – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Τι λέει ο Χριστός για τη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Ο Ιησούς Χριστός δεν ασχολήθηκε συγκεκριμένα με το ζήτημα της φιλίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά εδάφια στην Καινή Διαθήκη που υποδηλώνουν ότι ο Ιησούς εκτιμούσε τις σχέσεις που βασίζονταν στον αμοιβαίο σεβασμό και την αγάπη.

Για παράδειγμα, στον Ιωάννη 15:13-15, ο Ιησούς λέει, «Μεγαλύτερη αγάπη δεν έχει κανείς από αυτή: να θυσιάσει κανείς τη ζωή του για τους φίλους του. Είστε φίλοι μου αν κάνετε αυτό που σας διατάζω. Δεν σας αποκαλώ πλέον υπηρέτες, επειδή ένας υπηρέτης δεν γνωρίζει τη δουλειά του Κυρίου του. Αντ' αυτού, σας αποκάλεσα φίλους, γιατί όλα όσα έμαθα από τον Πατέρα μου σας τα έχω γνωστοποιήσει».

Αυτή η περικοπή υποδηλώνει ότι ο Ιησούς εκτιμούσε τις βαθιές, ουσιαστικές σχέσεις που βασίζονταν στην αγάπη, την εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό, και ότι αυτές οι σχέσεις μπορούσαν να μοιραστούν μεταξύ ατόμων οποιουδήποτε φύλου.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, ο Ιησούς συμμετείχε σε ουσιαστικές και γεμάτες σεβασμό συζητήσεις με γυναίκες, κάτι που δεν ήταν τυπικό στην κουλτούρα του εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα, στον Ιωάννη 4, ο Ιησούς μιλάει με μια Σαμαρείτισσα σε ένα πηγάδι, εμπλέκοντάς την σε συζήτηση και αντιμετωπίζοντάς την με σεβασμό και αξιοπρέπεια παρά τα πολιτισμικά εμπόδια και τις προκαταλήψεις. Επίσης η Μαρία η Μαγδαληνή πέρα από μαθήτριά Του ήταν και φίλη Του, και έπεσε στα πόδια Του αμέσως μετά την Ανάστασή Του.

Γενικά, ενώ ο Ιησούς δεν ασχολήθηκε συγκεκριμένα με το ζήτημα της φιλίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι διδασκαλίες και τα παραδείγματά του υποδηλώνουν ότι εκτιμούσε τις σχέσεις που βασίζονταν στον αμοιβαίο σεβασμό, την αγάπη και τις κοινές αξίες, ανεξάρτητα από το φύλο.

Επομένως σε αντίθεση με μια κοσμική αντίληψη που θεωρεί ότι τα δύο φύλα μπορεί να έλκει μόνο η γενετήσια ορμή ή η ερωτική αγάπη, ο Ιησούς θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης βαθιάς φιλίας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

 

Το σώμα ναός της ψυχής

Ο Παύλος στην Α ́ Κορινθίους 6:18-20, δηλώνει, «Φύγε από τη σεξουαλική ανηθικότητα. Δευτερόλεπτο παρά δευτερόλεπτο αμαρτία που διαπράττει ένα άτομο είναι έξω από το σώμα, αλλά το σεξουαλικά ανήθικο άτομο αμαρτάνει ενάντια στο ίδιο του το σώμα. Ή μήπως δεν γνωρίζετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος μέσα σας, το οποίο έχετε από τον Θεό; Δεν είστε δικοί σας, γιατί αγοραστήκατε με μια τιμή. Δοξάστε λοιπόν τον Θεό στο σώμα σας».

Παρόμοια, στον Ματθαίο 19:4-6, ο Ιησούς λέει, «Δεν έχετε διαβάσει», απάντησε, «ότι στην αρχή ο Δημιουργός "τους έκανε αρσενικό και θηλυκό" και είπε, "Γι' αυτό ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα και τη μητέρα του και θα ενωθεί με τη σύζυγό του, και οι δύο θα γίνουν μία σάρκα"; Έτσι δεν είναι πλέον δύο, αλλά μία σάρκα. Επομένως, αυτό που ο Θεός έχει ενώσει, ας μην το χωρίσει κανείς».

Ο Χριστιανισμός δίνει επίσης έμφαση στη συγχώρεση, τη λύτρωση και την ικανότητα των ατόμων να επανορθώνουν για τα λάθη και τις αμαρτίες τους. Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα με ενσυναίσθηση και συμπόνια και να αναγνωρίσουμε ότι τα άτομα μπορεί να παλεύουν με διαφορετικές προκλήσεις και περιστάσεις στη ζωή τους. Το ερώτημα γιατί ο Ιησούς Χριστός δεν παντρεύτηκε αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και εικασιών μεταξύ μελετητών και θεολόγων. Δεν υπάρχει σαφής συναίνεση επί του θέματος, καθώς η Καινή Διαθήκη δεν παρέχει οριστική απάντηση.

Μερικοί μελετητές προτείνουν ότι ο Ιησούς μπορεί να παρέμεινε άγαμος προκειμένου να αφιερωθεί πλήρως στη διακονία και την αποστολή Του στη Γη. Ως θρησκευτικός ηγέτης, ο Ιησούς μπορεί να ένιωθε ότι είχε μια μοναδική κλήση που απαιτούσε να παραμείνει προσηλωμένος στις διδασκαλίες Του και στη σχέση του με τον Θεό.

Άλλοι εικάζουν ότι ο Ιησούς μπορεί να επέλεξε να μην παντρευτεί ως συμβολική πράξη, αντιπροσωπεύοντας την πνευματική του ένωση με την ανθρωπότητα και τη δέσμευσή Του στην ευρύτερη κοινότητα των πιστών. Παραμένοντας ανύπαντρος, ο Ιησούς ίσως μπόρεσε να δείξει ότι η αγάπη και οι διδασκαλίες του προορίζονταν για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση ή την κοινωνική τους θέση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αγαμία δεν ήταν ασυνήθιστες μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών και διδασκάλων στην εποχή του Ιησού, και υπήρχαν προηγούμενα για τέτοιες πρακτικές στις εβραϊκές και ελληνικές φιλοσοφικές παραδόσεις.

Γενικά, ενώ δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο γιατί ο Ιησούς δεν παντρεύτηκε, οι διδασκαλίες και το παράδειγμά Του υποδηλώνουν ότι εκτιμούσε την πνευματική δέσμευση και την αυτοθυσία πάνω από τις προσωπικές σχέσεις και τα υλικά αποκτήματα.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση