Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος είναι ταξίδι ζωής
Πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν απελευθερώνονται πιο ισχυρές, πιο καθαρές και μυστηριακές δυνάμεις που να έλκουν και να ταιριάζουν, να "δένουν" τόσο αρμονικά μεταξύ τους τη Φύση, την Τέχνη, τον Άνθρωπο, και την Πίστη του, όσο σε αυτή την κατάφυτη ορεινή και παραθαλάσσια μαζί, μικρή λωρίδα γης στη χερσόνησο της Χαλκιδικής που άλλοι ονομάζουν Άθω και άλλοι Άγιον Όρος.
Όπως και να το αποκαλέσεις, το Άγιον Όρος αντέχει 11 ολόκληρους αιώνες εκεί, αγέρωχο. Ένα μεγαλειώδες "μοναστήρι" σε μια κουκίδα του σύμπαντος, εμβληματικό, θρυλικό, μοναδικό. Κυρίως φιλόξενο για κάθε μοναχικό επισκέπτη ή παρέα ανδρών που θέλει να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του.
Που είναι πολλά: Μέσα σε αυτά τα γενναιόδωρα 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα της αρχαίας ελληνικής γης, καταφέρνουν να συνυπάρξουν απαράμιλλο φυσικό κάλλος, θρυλικές αλλά και πιο ταπεινές μονές, εμβληματικά μετόχια, μυστηριακά άβατα, μοναχικά κελιά και χιλιάδες πιστοί που ο βαθμός της άρνησής τους στην κοσμική ζωή και η δύναμη του "καλέσματός" τους, άλλους τους ονόμασε μοναχούς, άλλους καλόγηρους, άλλους αναχωρητές, ησυχαστές ή ηγούμενους και άλλους απλούς επισκέπτες.
Πιστοί αλλά και τουρίστες που έρχονται για μια φορά ή που ξανάρχονται και που τα βήματά τους, τους οδήγησαν στον Άθω είτε από πίστη βαθιά είτε από απλή αγάπη για το ωραίο.
Γιατί το Άγιο Όρος δεν είναι μόνο μια λωρίδα γης με ζωντανή ιστορία και 20 μονές. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένας προορισμός για ψαγμένους τουρίστες και πνευματικούς ανθρώπους, ένας τόπος ιερός που πάλλεται από πίστη, λατρεία και ευλάβεια. Μια εκδρομή, ένα ταξίδι ζωής, που αν δεν το κάνεις, έστω και νοερά (για τις γυναίκες), πάντα θα σου λείπει κάτι. Αν σκέφτεσαι να κάνεις επιτέλους το βήμα και να επισκεφτείς τον άγιο Τόπο του Άθω, οι παρακάτω ερωταπαντήσεις θα ρίξουν φως σε όλα τα μυστήρια και θα σε βοηθήσουν να πάρεις την απόφαση: Μια απόφαση ζωής.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Το Άγιο Όρος είναι ένας τόπος απόλυτης γαλήνης και ηρεμίας που ωστόσο αποτελεί άβατο για τις γυναίκες. Αντιθέτως, άνδρες κάθε ηλικίας, εθνικότητας και θρησκείας μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή καθώς και να μείνουν στα διαμονητήρια, για να ζήσουν στιγμές ηρεμίας και προσευχής, μακριά από τους εξωφρενικούς ρυθμούς της κοσμικής ζωής.
Μπορεί να πάει κάποιος άπιστος ή αλλόθρησκος;
Το Άγιο Όρος είναι ανοικτό για όλους. Είναι μεν κοιτίδα του χριστιανισμού και πνευματικός τόπος αλλά ακριβώς για αυτόν το λόγο μπορεί οποιοσδήποτε να το επισκεφθεί, αλλόθρησκος ή μη. Αρκεί φυσικά να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τις συνθήκες και να μην προσβάλλει την πίστη των άλλων.
Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας
της αγιορείτικης κουζίνας;
Η κουζίνα στο Άγιο Όρος είναι εξαιρετική, λιτή, νόστιμη, με συνταγές ωφέλιμες για την υγεία. Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια και ό,τι προσφέρει η θάλασσα. Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, πολλά χορταρικά και φρούτα που καλλιεργούν οι καλόγεροι. Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία. Οι μοναχοί και επισκέπτες τρώνε με εγκράτεια. Ακόμα και στις γιορτές, όπως το Πάσχα, δεν τρώνε κρέας, αλλά ψάρι. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, νηστεία με αλάδωτα γεύματα.
Επιτρέπεται να κολυμπήσω
στο Άγιο Όρος;
Το κολύμπι δεν επιτρέπεται στις ακτές του Αγίου Όρους. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε μετά το Αγιο Ορος, τις παραλίες στην Ουρανούπολη και την Τρυπητή καθώς και τις παραλίες Αλέξανδρος, Φίλιππος, Άγιος Παύλος, Κομίτσα, Ξηροπόταμος, Τζάφα, Βουλίτσα και Ιβηρίτικο. Το νησάκι της Αμμουλιανής, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Ουρανούπολη και την Τρυπητή, διαθέτει παραλίες με ψιλή άμμο και τιρκουάζ νερά. Μπορείτε να πάτε στην Αμμουλιανή με φέρι μποτ από την Τρυπητή ή μ' ενοικιαζόμενο βαρκάκι από την Ουρανούπολη.
Πόσες και ποιες και είναι οι μονές του;
Σήμερα στο Άγιον Όρος υπάρχουν 20 μοναστήρια, 17 από τα οποία είναι ελληνικά: Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Αγίου Παύλου, Διονυσίου, Ξενοφώντος, Σταυρονικίτα, Γρηγορίου, Κωνσταμονίτου, Εσφιγμένου, Δοχειαρίου, Καρακάλου, Ξηροποτάμου, Παντοκράτορος , Σίμωνος Πέτρας, Φιλοθέου. Ένα μοναστήρι είναι ρωσικό (Αγίου Παντελεήμονα), ένα άλλο είναι Σέρβικο (Χιλανδραρίου) και ένα είναι Βουλγάρικο (Ζωγράφου). Υπάρχουν επίσης 14 σκήτες, πολλά κελιά, καλύβια και καθίσματα.
Έχει άλλα αξιοθέατα το Άγιο Όρος;
Στην Ουρανούπολη, θα δείτε το Βυζαντινό Πύργο του Προσφορίου, τα ερείπια της Μονής του Ζυγού (Φραγκόκαστρο) και το Μουσείο της Χριστιανικής Χαλκιδικής. Κοντά στον οικισμό της Νέα Ρόδας, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Διώρυγα του Ξέρξη και τον Αρχαιολογικό Χώρο Σάνης/Ουρανούπολης. Στην Ιερισσό βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακάνθου και ο Βυζαντινός Πύργος "Κρούνος".
Τι είναι το Άγιο Όρος; Κρατίδιο ή
μέρος της διοικούσας εκκλησίας;
Τίποτα από τα δύο. Το Άγιο Όρος είναι μια αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ελλάδας και γεωγραφικά καταλαμβάνει ολόκληρη την τρίτη χερσόνησο της Χαλκιδικής μήκους περίπου 50 χλμ και πλάτους 8-12 χιλιομέτρων που καλύπτει έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πρέπει να εκδώσω Διαμονητήριο;
Πρόκειται για το "διαβατήριο" του Αγίου Όρους;
Ακριβώς. Είναι πολύ απλό! Προκειμένου να εξασφαλίσετε μια άδεια εισόδου και να εκδοθεί ένα "Διαμονητήριο" στο όνομά σας (εκδίδεται για 4 ημέρες το πολύ), θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 8:30 π.μ. ως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12 το μεσημέρι. Καλό είναι να κλείσετε έγκαιρα την άδεια εισόδου, (ακόμα και ένα ή δύο μήνες νωρίτερα αν μπορείτε να το προγραμματίσετε) γιατί ο αριθμός των προσκυνητών είναι περιορισμένος κάθε μέρα. Το ποσόν που θα πληρώσετε για το διαμονητήριο σας είναι 25 ευρώ.
Αρχικά τηλεφωνείτε στο Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη στο τηλέφωνο 2310 252575 το οποίο βρίσκεται στην οδό Εγνατίας 109 ή στο Γραφείο Προσκυνητών Ουρανούπολης στο τηλέφωνο 23770 71421. Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής.
Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που θέλετε να μείνετε περισσότερο χρόνο, μπορείτε να ζητήσετε παράταση από την Ιερά Μονή στην οποία φιλοξενείστε.
Τι θα χρειαστώ για να εκδώσω
το διαμονητήριο;
Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις Ιερές Μονές πρόκειται να επισκεφτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε ενημερωθεί για το που σας ενδιαφέρει πραγματικά να πάτε (δείτε παρακάτω) και φυσικά να έχετε κάνει μια επικοινωνία με τις Ιερές Μονές (βρείτε τα τηλέφωνα παρακάτω), για το που θα μπορούσατε να μείνετε.
Οι αλλοδαποί τι ντοκουμέντα πρέπει
να έχουν μαζί τους;
Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:
1. Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
2. Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).
3. Διαβατήριο.
Είσοδος στο Άγιο Όρος
Μπορείτε να φτάσετε στη χερσόνησο του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική με αυτοκίνητο (το αφήνετε σε parking στην Ουρανούπολη ή την Ιερισσό) ή λεωφορείο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη:
Σταθμός ΚΤΕΛ Αθήνας: Τηλ. 210 515-4800
Σταθμός ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 924-4444
Σταθμός ΚΤΕΛ Πολύγυρου: Τηλ. 23710 22309
Μπορείτε επίσης να έρθετε με αεροπλάνο, πλοίο ή τραίνο έως τη Θεσσαλονίκη κι έπειτα να επιβιβαστείτε σε λεωφορείο με προορισμό το Άγιο Όρος (Ουρανούπολη/Ιερισσός).
Από την Ουρανούπολη εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για τα μοναστήρια της δυτικής ακτής του Αγίου Όρους, ενώ από την Ιερισσό εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για τα μοναστήρια της βορειοανατολικής και της βορειοδυτικής ακτής του Αγίου Όρους.
Λιμάνι Ουρανούπολης: Τηλ. 23770 71248
Λιμάνι Ιερισσού: Τηλ. 23770 22576
Από την Ιερισσό με το πλοίο που σας πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους και η παραλαβή του Διαμονητηρίου γίνεται στο λιμάνι από τον εκεί πράκτορα του Γραφείου Προσκυνητών. Καλό είναι να δηλώνετε κατά τη στιγμή της έκδοσης του Διαμονητηρίου και από ποιο λιμάνι θα γίνει η αναχώρησή σας.
► Από την Ιερισσό:
Μπορείτε να επισκεφθείτε με ταχύπλοο σκάφος τις Μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων και Μορφωνού. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβετε στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το ταχύπλοο), από εκεί να πάτε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμείτε.
► Είσοδος από την Ουρανούπολη:
Από την Ουρανούπολη τα πλοία και ταχύπλοα σας πηγαίνουν στη δεξιά πλευρά και κάνουν στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου και στης Σκήτες: Νέα Σκήτη, Αγία Άννα, Κατουνάκια και Καυσοκαλύβια.
☑ Για τις άλλες μονές θα πρέπει να αποβιβαστείτε στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και 45 λεπτά με ταχύπλοο.
Από το λιμάνι της Δάφνης με λεωφορείο και mini bus μεταβαίνετε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο), την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Αεροδρόμιο "Μακεδονία": Τηλ. 2310 985-000 ή 2310 473-212
Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 531-505
Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 517-517 έως 18
Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος": Τηλ. 210 353-0000
Λιμάνι Πειραιά: Τηλ. 210 422-6000 έως 03
Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας: Τηλ. 210 529-7777
Τηλέφωνα για κρατήσεις στις μονές:
Μονή Αγίου Διονυσίου: Τηλ. 23770 23686
Μονή Αγίου Παντελεήμονα: Τηλ. 23770 23201
Μονή Αγίου Παύλου: Τηλ. 23770 23208
Μονή Βατοπεδίου: Τηλ. 2377023219
Μονή Γρηγορίου: Τηλ. 23770 23218
Μονή Δοχειαρίου: Τηλ. 23770 23245
Μονή Εσφιγμένου: Τηλ. 23770 23796
Μονή Ζωγράφου: Τηλ. 23770 23247
Μονή Ιβήρων: Τηλ. 23770 23248
Μονή Καρακάλλου: Τηλ. 23770 23225
Μονή Κασταμονίτου: Τηλ. 23770 23901
Μονή Κουτλουμουσίου: Τηλ. 23770 23226
Μονή Μεγίστης Λαύρας: Τηλ. 23770 23761
Μονή Ξενοφώντος: Τηλ. 23770 23249
Μονή Ξηροποτάμου: Τηλ. 23770 23251
Μονή Παντοκράτορος: Τηλ. 23770 23253
Μονή Σίμωνος Πέτρας: Τηλ. 23770 23254
Μονή Σταυρονικήτα: Τηλ. 23770 23255
Μονή Φιλοθέου: Τηλ. 23770 23674
Μονή Χελανδαρίου: Τηλ. 23770 23281
Πρέπει να εκδώσω Διαμονητήριο;
Πρόκειται για το "διαβατήριο" του Αγίου Όρους;
Ακριβώς. Είναι πολύ απλό! Προκειμένου να εξασφαλίσετε μια άδεια εισόδου και να εκδοθεί ένα "Διαμονητήριο" στο όνομά σας (εκδίδεται για 4 ημέρες το πολύ), θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 8:30 π.μ. ως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12 το μεσημέρι. Καλό είναι να κλείσετε έγκαιρα την άδεια εισόδου, (ακόμα και ένα ή δύο μήνες νωρίτερα αν μπορείτε να το προγραμματίσετε) γιατί ο αριθμός των προσκυνητών είναι περιορισμένος κάθε μέρα. Το ποσόν που θα πληρώσετε για το διαμονητήριο σας είναι 25 ευρώ.
Αρχικά τηλεφωνείτε στο Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη στο τηλέφωνο 2310 252575 το οποίο βρίσκεται στην οδό Εγνατίας 109 ή στο Γραφείο Προσκυνητών Ουρανούπολης στο τηλέφωνο 23770 71421. Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής.
Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που θέλετε να μείνετε περισσότερο χρόνο, μπορείτε να ζητήσετε παράταση από την Ιερά Μονή στην οποία φιλοξενείστε.
Τι θα χρειαστώ για να εκδώσω το διαμονητήριο;
Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις Ιερές Μονές πρόκειται να επισκεφτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε ενημερωθεί για το που σας ενδιαφέρει πραγματικά να πάτε (δείτε παρακάτω) και φυσικά να έχετε κάνει μια επικοινωνία με τις Ιερές Μονές (βρείτε τα τηλέφωνα παρακάτω), για το που θα μπορούσατε να μείνετε.
Μπορώ να πάρω μαζί στο Άγιο Όρος τις…
συνήθειες μου;
Εξαρτάται. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την καθημερινότητα και τις συνήθειες των μοναχών, να ακολουθούν τα προγράμματά τους και να μην διαταράσσουν τις ισορροπίες της ζωής τους.
Σε ορισμένες μονές πρέπει να τηρούνται αυστηρά και τα ωράρια, οπότε αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των πολύ "πρωινών τύπων", των αξημέρωτων, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Το κάπνισμα στις μονές απαγορεύεται, όπως και η ελεύθερη χρήση κινητών (ήχος) αλλά και η είσοδος των ΜΜΕ (κάμερες κλπ).
Οι αλλοδαποί τι ντοκουμέντα
πρέπει να έχουν μαζί τους;
Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:
1. Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
•2. Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).
3. Διαβατήριο.