Τρία εμβληματικά μοναστήρια για το Καλοκαίρι – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Τρία εμβληματικά μοναστήρια για το Καλοκαίρι

Ξέξασπρες, άγιες, εμβληματικές κουκίδες σε γκρίζους βράχους, άλλοτε επιβλητικές και άλλοτε πιο ταπεινές, πιο μικροσκοπικές, μα πάντα με γαλάζιες προεκτάσεις στη θάλασσά τους. Αυτά είναι τα μοναστήρια των νησιών που ταυτίζονται με την ιστορία τους, τα ταξίδια, τις εκδρομές, τα αξιοθέατα. 

Δεν υπάρχει νησί στην Ελλάδα χωρίς μοναστήρι, μεγάλο ή μικρό. Ο ταξιδιώτης-πιστός πάντα ανταμείβεται στους θερινούς προορισμούς καθώς συνδυάζει το τερπνό των διακοπών με το ωφέλιμο της άσκησης του λατρευτικού καθήκοντος και του προσκυνήματος σε χώρο ιερό. Ξεχωρίζουμε τρία θαυμαστά μοναστήρια με βαριά ιστορία, θαυματουργή δράση και χιλιάδες κόσμου να τα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.

Ιερή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου – Πάτμος

Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, μπορεί να είναι ένα από τα πιο μικρά νησιά του Αιγαίου, διατηρεί όμως έναν από τους μεγαλύτερους «θησαυρούς» της Ορθοδοξίας.

Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου είναι Ορθόδοξο μοναστήρι και ιδρύθηκε το 1088 στη Χώρα της Πάτμου για να κηρυχθεί το 1999 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Κτίστηκε στο σημείο που ο Απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης.

Το 1088 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α' Κομνηνός παραχώρησε το νησί της Πάτμου στον μοναχό Χριστόδουλο. Το μεγαλύτερο τμήμα του μοναστηριού ολοκληρώθηκε από τον Χριστόδουλο τρία χρόνια αργότερα, ο οποίος οχύρωσε το εξωτερικό του λόγω των απειλών από τους πειρατές και τους Σελτζούκους Τούρκους, επί υψώματος ψηλότερα από του σπηλαίου της Αποκαλύψεως ακριβώς επί του αρχαίου βωμού της Θεάς Άρτεμης.

Φτάνοντας στη Μονή, καλωσορίζουν τον επισκέπτη τα πελώρια τείχη που είναι δείγμα της ιδιαίτερης Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Γραφικά παρεκκλήσια, όπως αυτό των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Γεωργίου, βρίσκονται επίσης στον χώρο.

Η ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου συνεχίζει στις μέρες μας να είναι προστάτης της βυζαντινής παράδοσης και των θησαυρών της Ορθοδοξίας.

Μπορείτε να φτάσετε περπατώντας και από το λιμάνι της Σκάλας (2,3 χλμ) και από τη Χώρα (2,2 χλμ). Η είσοδός βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Σκάλα με τη Χώρα. Αν επιλέξετε να μετακινηθείτε με λεωφορείο, τα δρομολόγια είναι συχνά, και θα κατεβείτε στο μισό της απόστασης μεταξύ Σκάλας και Χώρας, κοντά στην είσοδο του μοναστηριού.

 

Ιερή Μονή Παναγιάς Χoζοβιώτισσας - Αμοργός

Στην Αμοργό θα βρείτε «κρεμασμένο» πάνω σε έναν απότομο βράχο και από κάτω το απέραντο γαλάζιο της Αγίας Άννας τη διάσημη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Το Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας στέκει εκεί κατάλευκο από το 1088 που ιδρύθηκε.

Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα έφτασε, κατά την εποχή της εικονομαχίας, από τα Χόζοβα της Παλαιστίνης στη θέση της παραλίας «Αγία Άννα». Λέγεται ότι ήταν μέσα σε μια βάρκα, απεσταλμένη από μια ευσεβή γυναίκα, που ήθελε να σώσει την εικόνα από την καταστροφή. Είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι η τοποθεσία που βρίσκεται η Χοζοβιώτισσα, και που ονομαζόταν δαιμονότοπος, μοιάζει καταπληκτικά με το τόπο από όπου ξεκίνησε.

Προς τιμή της Παναγίας, οι Αμοργιανοί, ξεκίνησαν την κατασκευή μιας εκκλησίας. Όμως κάθε πρωί, έβλεπαν ό,τι είχαν κτίσει την προηγούμενη μέρα να είναι την επόμενη γκρεμισμένο. Μέχρι που μια μέρα είδαν τα εργαλεία τους κρεμασμένα σε μια σμίλη ψηλά σε απάτητο σημείο του βράχου, το οποίο και έλαβαν σαν θέλημα της Παναγίας: να κτίσουν το εκκλησάκι της εκεί ψηλά.

Δεσπόζει επιβλητική και κατάλευκη, σκαρφαλωμένη σε απότομους βράχους, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι ορατή μόνο από τη θάλασσα.

Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και προς τιμήν της Παναγίας διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Μάλιστα, την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Παναγίας (20η Νοεμβρίου), ο κόσμος που επιθυμεί, μπορεί να διανυκτερεύσει στο Μοναστήρι. Είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς το να βρεθείς εκεί πάνω τη νύχτα, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στον ουρανό, και γίνεσαι ένα με τα αστέρια που ακουμπούν το βράχο.

Τα ξημερώματα, το θέαμα είναι εξαιρετικό, με τον ήλιο που ανατέλλει μέσα από τη θάλασσα, δίνοντας στα νερά μοναδικά γαλαζοπράσινα χρώματα. Η γιορτή είναι μεγάλη και προσελκύει κόσμο από όλη την Ελλάδα.

Πώς να πάτε: Για να φτάσετε πριν το μονοπάτι, υπάρχει το τοπικό λεωφορείο της Αμοργού που φτάνει κοντά στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, ενώ μπορείτε να καλέσετε και τοπικό ταξί. Επίσης, υπάρχει πάντα η λύση να πάτε με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

 

Μονή των Ταξιαρχών – Σέριφος

Ανάμεσα στη διασταύρωση προς Πλατύ Γιαλό και το χωριό Γαλανή, στο βόρειο κομμάτι της Σερίφου, βρίσκονται η εκκλησία της Παναγιάς Ζωοδόχου Πηγής με το μικρό κοιμητήριο και απέναντι το ανδρικό Μοναστήρι των Ταξιαρχών αφιερωμένο στους προστάτες του νησιού, Αρχάγγελους Γαβριήλ και Μιχαήλ, η θαυματουργή εικόνα των οποίων μεταφέρθηκε από την Κύπρο.

Αν και δεν είναι ακριβώς γνωστή η ημερομηνία που δημιουργήθηκε, επικρατεί η άποψη ότι χτίστηκε το 1572. Βέβαιο όμως είναι ότι ξαναχτίστηκε το 1659 αφού είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές όπως αναφέρεται σε επιγραφή που υπάρχει στην είσοδό της. Ένα χαμηλό μπλε πορτάκι στην κορυφή των σκαλιών οδηγεί στο εσωτερικό του μοναστηριού και το δικό του λιτό, απέριττο κι ευλαβικό χώρο.

Διαθέτει μια μόνο είσοδο στα 4 μέτρα ύψος, την οποία προσέγγιζαν με κινητή σκάλα, με σκοπό την πλήρη ασφάλιση του οχυρού της Μονής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1617 ως το 1911 λειτουργούσε διδακτήριο. Την περίοδο της Ενετοκρατίας λεηλατήθηκε αρκετές φορές. Για το λόγο αυτό πήρε και τη φρουριακή μορφή που το βλέπουμε σήμερα και τα παράθυρά του μοιάζουν με πολεμίστρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τέμπλο του καθολικού, σμιλεμένο με μάρμαρο και ξύλο, καθώς και δύο τοιχογραφίες. Αξίζει, επίσης, να προσέξετε τον ανάγλυφο δικέφαλο αετό στη μαρμάρινη πλάκα του δαπέδου της Εκκλησίας (1659).

Η Μονή Ταξιαρχών γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου που γίνεται ο επίσημος εορτασμός των Ταξιαρχών.

Πώς να πάω: Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, πριν την επίσκεψή σας όμως φροντίστε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 22810 51027, για να ενημερωθείτε για τις ώρες που είναι ανοικτή προς το κοινό.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση