ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Το ιμαρέτ (τούρκικη λέξη που σημαίνει πτωχοκομείο ή κτιριακό συγκρότημα που περιλάμβανε και τζαμί) της Κομοτηνής, ισλαμικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί ένα χαρακτηρισμένο μνημείο, όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των κατοίκων της Κομοτηνής, στη θέση που χτίστηκε το ιμαρέτ υπήρξε βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, πάνω στον οποίο ενσωματώθηκε η ανοικοδόμηση του κτηρίου.

 

Το ιμαρέτ που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης (αρχές 1360 μ.Χ.), χτίστηκε αρχικά από τον Οθωμανό Γαζή Αχμέτ Εβρενό. Τον 19ο αιώνα, όταν την πόλη της Κομοτηνής κατείχαν οι Βούλγαροι, το ανατολικό τμήμα του οθωμανικού συγκροτήματος μετατράπηκε σε εκκλησία, ενώ το 1924 δημιουργήθηκε στον χώρο εργοτάξιο παγοποιείου και κάποιοι άλλοι του χώροι χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από διάφορες υπηρεσίες, όπως υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού της πόλης.

 

Το 1994 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης με αντικατάσταση των παραθύρων σύμφωνα με την αρχική τους μορφή, τοιχοποιία όπου ήταν απαραίτητο και αντικατάσταση της κεραμωτής σκεπής. Η μετατροπή ολοκληρώθηκε το 1999 και έκτοτε στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής, με εκκλησιαστικά εκθέματα από τον 16ο έως τον 20ο αι., όπως εικόνες, άμφια και ιερά σκεύη.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση