Υπέροχο νηστίσιμο παστίτσιο μανιταριών

Η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο προ-εορταστική. Πέρα από την κοσμική της διάσταση, έχει και χαρακτήρα πνευματικό καθώς αποτελεί μια περίοδο κάθαρσης, σωματικής και πνευματικής και ψυχικής ανάτασης που κορυφώνεται την ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού.

Η περίοδος αυτή της νηστείας, που ξεκινά από της 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 24 Δεκεμβρίου, δεν περιλαμβάνει καθόλου κρέας στη διατροφή του πιστού ενώ το ψάρι επιτρέπεται και συνιστάται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Σε αυτή τη δεύτερη πιο μακρά περίοδο νηστείας, μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, στη Νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα της Ορθοδοξίας και ως "Σαρανταήμερο", επιτρέπεται μόνο η κατάλυση οίνου και ελαίου εκτός, βέβαια, από τις Τετάρτες και Παρασκευές που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία.

Επίσης, με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ημέρα της νηστείας, 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, εκτός βέβαια και αν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή. Η νηστεία αυτή, πέρα από τη σωματική και πνευματική ευεξία που μας παρέχουν, μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε την κουζίνα του Αγίου Όρους με τις εκατοντάδες μοναδικές και πεντανόστιμες μοναστηριακές συνταγές της.

Μια κουζίνα αξιολογότατη, λιτή, νόστιμη, με πιάτα ωφέλιμα για την υγεία που βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια, το ρύζι και ό,τι προσφέρει η θάλασσα που περιβάλλει το Άγιο Όρος. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια νόστιμη παραδοσιακή συνταγή Αγίου Όρους για αγιορείτικο παστίτσιο με μανιτάρια.


Μαγειρεύεται σε 35 λεπτά

Τι Υλικά θα χρειαστείτε:

500 γρ. μακαρόνια χονδρά για παστίτσιο

Λίγη κανέλα (προαιρετικά)

1 κιλό μανιτάρια (μπορείτε να επιλέξετε λεντινούλες, κίτρινα πλευρώτους, ή πορτομπέλο ή ασπρομανίταρα) τεμαχισμένα

1 φλιτζάνι λάδι καλής ποιότητας

3 μέτρια κρεμμύδια ξερά

1 ποτηράκι λευκό κρασί (επιτραπέζιο)

300 γραμ. χυμός ντομάτας χωρίς φλοίδα

Για την μπεσαμέλ:

1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι

Ένα ματσάκι μαϊντανό

7 φλιτζάνια νερό

Λίγο μπαχάρι

Λίγο πιπέρι μαύρο τριμμένο φρέσκο

1 φλιτζάνι λάδι καλής ποιότητας

1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

✅ Καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα περνάμε από το μπλέντερ ώστε να λιώσουν καλά και να γίνουν σαν χυλός.

✅ Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με τη ντομάτα, τον μαϊντανό και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά.

✅ Σοτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν.

✅ Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια.

✅ Τα βράζουμε μαζί 5 - 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.

Για να φτιάξουμε την μπεσαμέλ

✅ Βράζουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.

✅ Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε τη σάλτσα.

✅ Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεσαμέλ για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

✅ Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει, σε θερμοκρασία 200 βαθμούς.

Έτοιμο το υπέροχο και κυρίως νηστίσιμο φαγητό μας.