Βυζαντινές εικόνες: ένα θαύμα Τέχνης και Πίστης – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Βυζαντινές εικόνες: ένα θαύμα Τέχνης και Πίστης

 
 

Δεν υπάρχει πιο στέρεη, πιο διαχρονική και αταλάντευτη "γέφυρα" ανάμεσα στον Άνθρωπο και το Θεό από τις Ορθόδοξες Βυζαντινές εικόνες, τις Εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων μας που προτείνει η παραδοσιακή Αγιογραφία. Τι είναι αυτό όμως που διαφοροποιεί και καθιστά πιο σημαντική τη Βυζαντινή Αγιογραφία από κάθε άλλη τεχνική όλων των εποχών, όπως η Αναγεννησιακή θρησκευτική ζωγραφική ή η τεχνοτροπία και αναπαράσταση των αγίων από τα θρησκεύματα της Δύσης;

Γιατί οι Ορθόδοξες εικόνες έχουν τόση συμπυκνωμένη δύναμη μέσα τους, γιατί αποπνέουν τόση θετική ενέργεια, γιατί απελευθερώνουν τόση πνευματικότητα, άλλοτε ενισχύοντας την Πίστη, άλλοτε δίνοντας αποκαλύψεις και άλλοτε θεραπεύοντας με θαύματα μοναδικά; Τι είναι αυτό που κάνει τις Εικόνες του Χριστού, τις Εικόνες της Παναγίας και των Αγίων τόσο υπέροχες και συγκλονιστικές ως Τέχνη απεικόνισης και τόσο πνευματικά σημεία αναφοράς του πιστού προς το Θείο;    

Η απάντηση είναι απλή: Χωρίς τις συγκεκριμένες απεικονίσεις του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων είναι αδύνατο για τον Ορθόδοξο πιστό να πλησιάσει καν αυτά τα πρόσωπα. Χάρις στην πιστότητα με την οποία οι αγιογράφοι αποδίδουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, τις εκφράσεις, τα συναισθήματά τους και την ένωσή τους με το Θεό, η εικόνα διαδραματίζει ρόλο ιδανικού διαμεσολαβητή και απόλυτου  πρεσβευτή των θείων με τον πιστό. Οι μορφές που αποτυπώνουν οι άγιες βυζαντινές εικόνες αποπνέουν πνευματικότητα, οι Άγιοι εικονίζονται αυστηροί αλλά επιεικείς ποτέ χαμογελαστοί ή με κοσμική έκφραση. Το χρυσό φόντο που χρησιμοποιείται στις εικόνες, δημιουργεί την εντύπωση ενός υπερβατικού κόσμου, που καταφέρνει να  απομονώσει τη μορφή από το γήινο περιβάλλον.

Η Βυζαντινή αγιογραφία βρίσκεται στην "καρδιά" της πνευματικότητας, πολύ μακριά από τον ρεαλισμό και τον ανθρωπομορφισμό της αγιογραφίας και των γλυπτών της Δύσης όπου όλα ζωγραφίζονται όπως ακριβώς φαίνονται και τα πρόσωπα των αγίων αποτυπώνονται αμετουσίωτα και κοσμικά, πιστά αντίγραφα των μοντέλων που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος. Αντιθέτως στις Βυζαντινές εικόνες όλα πρέπει να μετουσιωθούν σε πνεύμα, να αγιασθούν, ακόμη και τα άψυχα, τα βουνά τα δένδρα τα κτίρια, τα αντικείμενα. Τίποτε δεν πρέπει να μείνει όπως φαίνεται.

Επιπλέον το ύφος της βυζαντινής εικονογραφίας είναι ποιητικό, υπερβατικό, οι εικόνες δεν μοιάζουν με φωτογραφίες μιας και ο αγιογράφος  προβάλλει περισσότερο την αγιοσύνη και λιγότερο την εξωτερική εμφάνιση, αποδίδει περισσότερο το πνεύμα του Χριστού, της Παναγίας ή των Αγίων και λιγότερο τα πρόσωπα που χρησιμοποίησε για μοντέλα. Ο αγιογράφος αποφεύγει να αποτυπώσει στις ορθόδοξες εικόνες τα συναισθήματά του, τις ιδέες του για τον κόσμο και φυσικά την ψυχική του κατάσταση πολύ απλά γιατί μια τέτοια εικόνα στην οποία κυριαρχεί το προσωπικό του ύφος και η κοσμοθεωρία του δεν έχει καμία λειτουργική αξία για τον πιστό.

 

Οι ιδιότητες της Ορθόδοξης εικόνας

Η Christianity Art είναι γνήσιος συνεχιστής της παραδοσιακής Βυζαντινής Ορθόδοξης Αγιογραφίας. Οι αγιογράφοι της εδώ και 40 χρόνια αποτυπώνουν τις άγιες μορφές, τις εικόνες του Χριστού, τις εικόνες των Αγίων και της Παναγίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την ίδια οπτική που υιοθετούσαν οι πρώτοι Βυζαντινοί δημιουργοί.

Τα προϊόντα, εκτός από άρτια τεχνικά, τηρούν πιστά τους "κανόνες" της δημιουργίας εικόνων, σύμφωνα με τη βυζαντινή-χριστιανική παράδοση. Η αγιοκατάταξη, η παρουσίαση του Χριστού και της οικογένειάς Του στη γη, οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, στις εικόνες παρουσιάζονται βάσει της φιλοσοφίας με την οποία σχεδιάστηκαν από τα βυζαντινά χρόνια, ώστε να είναι εκτός από αισθητικά όμορφες, και ορθές.

Η μοναδικότητα και αυθεντικότητα των εικόνων της Christianity Art έγκειται στο γεγονός ότι αποπνέουν αυταπάρνηση, υποταγή του «εγώ», το οποίο συνθλίβεται μπροστά στην αποκαλυφθείσα αλήθεια. Καμία εικόνα δεν λούζεται από κοσμικό φως, σε καμία Ορθόδοξη εικόνα της Christianity Art δεν αποδίδεται σκιά: Όλα είναι φωτεινά και ευδιάκριτα, επειδή φωτίζονται από το "Άκτιστο Φως" του Θεού. Επιπλέον δεν υφίσταται κοσμικός χώρος και χρόνος και ανθρώπινα μεγέθη εξ ου και  αρκετές φορές ενώνονται στην ίδια εικόνα στοιχεία που απέχουν μεταξύ τους χρονικά. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι η εικόνα της Γεννήσεως στην οποία απεικονίζονται μαζί η εμφάνιση των αγγέλων στους βοσκούς, η συνομιλία του βοσκού με τον Ιωσήφ, το λουτρό και ο ερχομός των Μάγων. Τα γεγονότα αυτά δεν έγιναν ταυτόχρονα και όμως απεικονίζονται μαζί. Καμία βυζαντινή εικόνα της Christianity Art δεν εφαρμόζει προοπτική, σεβόμενη στο ακέραιο τους κανόνες της Βυζαντινής Αγιογραφίας.

Η ιεροτελεστία της Αγιογραφίας

Πιστοί και συλλέκτες από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη, την Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αυστραλία, τη Ρωσία και όλα τα μεγάλα θρησκευτικά κέντρα, έχουν στην κατοχή τους χειροποίητες αγιογραφίες, ιστορικής και θρησκευτικής πιστότητας, υψηλής ποιότητας και τεχνικής τελειότητας με τη σφραγίδα της Christianity Art. Για τους αγιογράφους και τεχνίτες της Christianity Art η δημιουργία θρησκευτικών εικόνων αποτελεί ιεροτελεστία, από την παραγγελία έως την παράδοση, παράγοντας έργα θρησκευτικής τέχνης.

Μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα μας μπορείτε και εσείς από το σπίτι σας όπου και αν αυτό βρίσκεται να παραλάβετε το έργο τέχνης ή αντικείμενο λατρείας με όλα τα πιστοποιητικά τους γνωρίζοντας ότι έχετε κάνει μια σωστή και ποιοτική αγορά για την αξία των χρημάτων σας.

Μοναδικά υλικά

Με βασικά υλικά τον καμβά, το ξύλο και το ασήμι, συνδυάζουμε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, τη γνώση της θρησκευτικής παράδοσης, την τεχνική της αγιογραφίας και το μεράκι της δημιουργίας ανάγοντας την κάθε εικόνα, από την πιο μικρή σε διάσταση έως την πιο απαιτητική σε χρήση υλικών και μέγεθος, σε έργο τέχνης.

Αυτά τα μικρά και μεγάλα έργα τέχνης - εικόνες, ευαγγέλια, εγκόλπια, εκκλησιαστικά είδη – έχουν σηματοδοτήσει την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, συγκαταλέγοντας την ανάμεσα στα μεγαλύτερα εργαστήρια μουσειακών αντιγράφων διεθνώς.

Στο εργαστήριο, το οποίο στεγάζεται σε ένα βιοκλιματικό κτίριο στην Αθήνα με θέα την Ακρόπολη, συνυπάρχουν όλες οι τέχνες που συνθέτουν τη δημιουργία των εικόνων. Από την εμπνευσμένη στιγμή του Αγιογράφου – σχεδιαστικό τμήμα – που παραδίδει το δημιούργημά του βασισμένο στο αυθεντικό πρωτότυπο ή στις γνώσεις του για την ορθή αναπαράσταση των μορφών, η εικόνα ξεκινά τη διαδρομή της.

Στο ξυλουργικό εργαστήριο, τα ξύλα κόβονται σε ποικιλία μεγεθών και σχημάτων και βάφονται, έτοιμα να παραδοθούν για το επόμενο στάδιο υλοποίησής τους στο τμήμα μεταξοτυπίας. Εκεί διαμορφώνεται στο χέρι η μακέτα, προστίθενται τα ποικίλα ζωγραφισμένα φύλλα, όπου ακουμπισμένα το ένα πάνω στο άλλο συνθέτουν την ολοκληρωμένη εικόνα και βγαίνει το τελικό φιλμ.

Η παραγόμενη εικόνα, με ιστορική και θρησκευτική πιστότητα, προωθείται στο επόμενο στάδιο του εργαστηρίου, αυτό της αργυροχρυσοχοΐας, όπου "φορά πουκάμισο" (πρόσθεση μεταλλικών επικαλύψεων) σκαλισμένο πάνω σε αρχικά καλούπια που έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς τεχνίτες, ενώ πριν την προώθησή της στο τμήμα πωλήσεων, επικολλούνται πέτρες Swarovski όπου και όταν χρειάζεται.

Οι εικόνες μας έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο από εμάς τους ίδιους αλλά και από τους χιλιάδες ανθρώπους που τις έχουν στην κατοχή τους. Το φινίρισμα των εικόνων με ειδικά βερνίκια και η άρτια τεχνική παλαίωσης έχουν αποδειχθεί ασπίδα προστασίας του ξύλου και των χρωμάτων από τον ήλιο και τη φθορά του χρόνου.

Η πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά στηρίζεται στο πρωτοπόρο πνεύμα των δημιουργών της, στην εμπνευσμένη δημιουργία των έμπειρων συνεργατών της και στην οργανωμένη κάθετη μονάδα παραγωγής της, όπου συγκεντρωμένα και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την πιστότητα, παράγουν και διαθέτουν μοναδικά, χειροποίητα, επώνυμα δημιουργήματα που δεν μπορούν να αντιγραφούν!

 

Εικόνες φιλοτεχνημένες με κριτήρια υψηλής ποιότητας

Το eShop Christianity Art με εμπειρία 40 και πλέον ετών, γνώση της υψηλής τέχνης της αγιογραφίας, χρήση εξαιρετικών υλικών, επιλεγμένων με αυστηρά κριτήρια ποιότητας, χειροποίητη παραγωγική διαδικασία και με ευλαβική προσήλωση στην ιστορική και θρησκευτική πιστότητα των προσώπων και των σκηνών που απεικονίζει, εξασφαλίζει ένα τελικό αποτέλεσμα ανώτερης ποιότητας.

 

ΣΗΜΕΡΑ: ΕΩΣ 50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Αποκτήστε τη δική σας Εικόνα υψηλής ποιότητας σε χαμηλή τιμή :

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση