ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ: Όσο πιο θερμή η παράκληση, τόσο περισσότερο εισακούε – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ: Όσο πιο θερμή η παράκληση, τόσο περισσότερο εισακούεται από τον Θεό

Η ώρα της προσευχής μας, όποτε και αν γίνεται – καλό είναι να προσευχόμαστε 3 φορές την ημέρα - είναι η πολύτιμη, η μοναδική στιγμή της επικοινωνίας, της επαφής μας, της συνάντησής μας με τον Θεό.

Είτε προσευχόμαστε στην Παναγία, είτε στον Χριστό, είτε σε κάποιον Άγιο, ακόμη και σε Αγγέλους, Αυτοί μεσολαβούν και πάντα ο Θεός τελικά ακούει τις προσευχές μας. Δυστυχώς πολλοί πιστοί δεν βρίσκουν τον χρόνο να προσευχηθούν, όχι επειδή δεν υπάρχει αυτός ο πολύτιμος χρόνος, απλά επειδή τους «καταπίνει» ο ανεμοστρόβιλος της ζωής τους και δεν συντονίζονται εύκολα πνευματικά για να μπορέσουν να ανοίξουν την ψυχή και την καρδιά τους.

Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι επειδή έχουν τον Χριστό στην καρδιά τους, βρίσκονται σε διαρκή, σε αέναη προσευχή, άρα δεν χρειάζεται να ζητήσουν κάτι με καθαρή ψυχή.

Πολλοί Χριστιανοί ωστόσο, αν και δεν εντάσσουν ιδιαίτερα στην καθημερινότητά τους την προσευχή και περιορίζονται σε έναν απλό σταυρό όταν περνούν έξω από Εκκλησίες, αναγνωρίζουν τη δύναμη και την αξία της και σε πολύ δύσκολες στιγμές προστρέχουν στους ναούς, τα παρεκκλήσια η στα μοναστήρια και παρακαλούν τους ιερείς ή τους μοναχούς να προσευχηθούν γι’ αυτούς.

 

Οι μεσολαβητές και η προσωπική ευθύνη

Οπωσδήποτε οι πνευματικοί μεσολαβητές μπορούν να «οδηγήσουν» την προσευχή πιο γρήγορα και πιο σίγουρα στον προορισμό της, ωστόσο έχει μεγαλύτερη αξία όταν οι πιστοί αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτού που εξομολογούνται ή αυτού που ζητούν. Τότε μόνον, όταν αναλαμβάνουμε την προσωπική μας ευθύνη να επικοινωνήσουμε εμείς οι ίδιοι με τον Θεό, τότε η προσευχή μας αποκτάει μια ιδιαίτερη θέρμη και μπορεί να εισακουστεί.

Και βέβαια η προσευχή μας αυτή θα πρέπει να έχει αντίκρισμα στη ζωή μας. Να συνδυάζεται με εντονότερο πνευματικό αγώνα. Και κυρίως να είναι οριστική και πολύ συγκεκριμένη, να ξέρουμε δηλαδή τι ζητάμε και να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε τις όποιες συνέπειες αν αυτό γίνει πραγματικότητα.

 

Η δύναμη της προσευχής στη Βίβλο

Κατά τη Βίβλο η δύναμη της προσευχής, ισοδυναμεί με την ισχύ του Θεού που ακούει και απαντά στις παρακλήσεις. Σκεφτείτε το εξής:

Ø  Ο Παντοδύναμος Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα, τίποτα δεν είναι αδύνατον για Εκείνον (κατά Λουκά 1:37)

 

Ø  Ο Κύριος ο Θεός ο Παντοδύναμος καλεί τους ανθρώπους Του να προσεύχονται εις Αυτόν. Η προσευχή προς το Θεό πρέπει να είναι ακατάπαυστη (κατά Λουκά 18:1), με ευγνωμοσύνη (προς Φιλιππησίους 4:6), με πίστη (Ιακώβ 1:5), στα όρια του θελήματος του Θεού (κατά Ματθαίο 6:10), για τη δόξα του Θεού (κατά Ιωάννη 14:13-14) και εκ καρδίας η οποία να είναι σε σωστή σχέση με το Θεό (Ιάκωβος 5:16).

 

Ø  Ο Κύριος ο Θεός ο Παντοδύναμος ακούει τις προσευχές των παιδιών Του. Εκείνος μας διατάσσει να προσευχόμαστε και υπόσχεται να ακούει όταν το κάνουμε. «Στη στενοχώρια μου επικαλέστηκα τον Κύριο και αναβόησα στον Θεό μου. Άκουσε από τον ναό Του τη φωνή μου και η κραυγή μου ήρθε μπροστά Του, έφτασε στ' αυτιά Του» (Ψαλμός 18:6).

 

Ø  Ο Κύριος ο Θεός ο Παντοδύναμος απαντάει στις προσευχές. «Εγώ, Θεέ, σε επικαλέστηκα, επειδή θα με εισακούσεις• στρέψε το αυτί σου σε μένα, άκουσε τα λόγια μου (Ψαλμός 17:6). «Έκραξαν οι δίκαιοι, και ο Κύριος εισάκουσε, και από όλες τους τις θλίψεις τούς ελευθέρωσε» (Ψαλμός 34:17).

 

Η δύναμη της προσευχής έρχεται από το Θεό

Άλλη δημοφιλής ιδέα είναι πως η ποσότητα της πίστης μας, ορίζει αν ο Θεός θα απαντήσει στις προσευχές μας. Αλλά κάποιες φορές ο Θεός μας απαντά ακόμα και αν μας λείπει πίστη. Στις Πράξεις των Αποστόλων, στο κεφάλαιο 12, η Εκκλησία προσεύχεται για την απελευθέρωση του Πέτρου από τη φυλακή (στ. 5) και ο Θεός απαντά στην προσευχή (στ. 7-11). Ο Πέτρος φτάνει στη πόρτα της προσευχητικής συγκέντρωσης και την χτυπά αλλά οι άνθρωποι που προσεύχονται, στην αρχή, αρνούνται να πιστέψουν πως είναι, στ’ αλήθεια, Εκείνος. Οι άνθρωποι αυτοί προσεύχονταν να απελευθερωθεί ο Πέτρος αλλά δεν πίστευαν πως θα λάβουν απάντηση στην προσευχή τους.

Η δύναμη της προσευχής δεν προέρχεται από εμάς, δεν είναι συστατικό κάποιων ειδικών λέξεων που λέμε και δεν είναι τρόπος να ειπωθούν κάποια λόγια ή η συχνότητα με την οποία ειπώνονται. Η δύναμη της προσευχής δεν βασίζεται στην κατεύθυνση προς την οποία κοιτάμε και δεν εξαρτάται από τη θέση του σώματός μας. Η δύναμη αυτή προέρχεται από το Θεό που ακούει τις προσευχές μας και απαντά σ’ αυτές. Η προσευχή, μας συνδέει με τον Παντοδύναμο Θεό και πρέπει να αναμένουμε παντοδύναμα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν Εκείνος θα επιλέξει να απαντήσει θετικά στα αιτήματά μας ή θα μας αρνηθεί. Όποια κι αν είναι η απάντηση στις προσευχές μας ο Θεός στον οποίο προσευχόμαστε είναι η πηγή της δύναμης της προσευχής και Εκείνος μπορεί και θα μας απαντήσει κατά το τέλειο θέλημά Του και στον ορισμένο από Εκείνον χρόνο. Οι άγιες εικόνες δεν αποτελούν δεσμευτικά συνοδευτικά της προσευχής, ωστόσο εμπνέουν τον πιστό να απευθύνει το αίτημά του και να μεταδώσει την ευχαριστία του.


Προσευχή εν λευκώ

Η προσευχή έχει τόσο μεγάλη δύναμη, ώστε θα μπορούσαμε να πούμε: «Προσεύχου και κάνε ό,τι θέλεις», η προσευχή θα σε οδηγήσει στο σωστό και στο αγαθό. Πολύ απλά μπορούμε να πούμε στο Θεό γεννηθήτω το θέλημά Σου, να του δώσουμε «ελευθέρας» να κάνει ό,τι κρίνει Εκείνος, να τον διαπιστεύσουμε να ορίσει τη ζωή μας, να υπογράψουμε εν λευκώ ότι,δήποτε ακολουθήσει μετά την προσευχή και να το αποδεχθούμε πλήρως στη συνέχεια. Το μόνο που χρειάζεται για να ευαρεστήσουμε το Θεό είναι η Αγάπη: «Αγάπα και κάνε ό,τι θέλεις», έλεγε ο ιερός Αυγουστίνος, «επειδή εκείνος που αγαπά αληθινά, δεν μπορεί να θέλει τίποτε άλλο παρά αυτό που ευχαριστεί τον αγαπώμενο». Αφού η προσευχή είναι έκχυση αγάπης, μπορούμε κατ’ αναλογία να πούμε: «Η αδιάλειπτη προσευχή είναι αρκετή για να κερδίσεις τη σωτηρία». «Προσευχήσου και κάνε ό,τι θέλεις» και θα επιτύχεις το σκοπό της προσευχής. Αυτή θα σε φωτίσει.

 

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Ø  Προσεύχου και σκέψου ό,τι θέλεις. Η προσευχή θα εξαγνίσει τις σκέψεις σου. Η προσευχή θα σου δώσει διάκριση, θα διώξει κάθε κακό λογισμό, θα σβήσει τις αμαρτίες και θα ακυρώσει το χρεωστικό έγγραφο. Είναι αυτό για το οποίο μας βεβαιώνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης: Αν θέλεις να καθαρίσεις το νου σου και να διώξεις τους κακούς λογισμούς, «φυγάδευσέ τους δια της προσευχής», διότι τίποτε δεν μπορεί να κυριαρχήσει επί των λογισμών όπως αυτή. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος λέει για το ίδιο θέμα: «Ἰησοῦ ὀνόματι μάστιζε πολεμίους», δηλαδή να μαστιγώνεις τους εχθρούς με το όνομα του Ιησού, διότι ούτε στη Γη ούτε στον Ουρανό θα βρεθεί άλλο όπλο ισχυρότερο από αυτό.

 

Ø  Προσεύχου και κάνε ό,τι θέλεις. Οι πράξεις σου θα ευχαριστούν το Θεό και θα είναι χρήσιμες και σωτήριες. Η συχνή προσευχή, για οποιοδήποτε θέμα, δε μένει ποτέ άκαρπη, διότι μέσα της έχει τη δύναμη της Χάρης: «Καὶ ἔσται πᾶς ὃς ἂν ἐπικαλέσηται τὸ ὄνομα Κυρίου σωθήσεται» (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. β΄ 21).

 

Ø  Προσεύχου και μη κοπιάζεις πολύ να νικήσεις τα πάθη σου με τη δική σου δύναμη. Η προσευχή θα τα εξαλείψει από μέσα σου, επειδή «μείζων ἐστὶν ὁ ἐν ὑμῖν ἢ ὁ ἐν τῷ κόσμῳ» (Επιστολή Ιωάννου Α΄, κεφ. δ΄, 4), αναφέρει η Αγία Γραφή. Ο Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος διδάσκει ότι, «αν δεν έχεις το δώρο της αυτοκυριαρχίας, δεν πρέπει να θλίβεσαι, αλλά να γνωρίζεις ότι ο Θεός σου ζητά να επιμελείσαι το έργο της προσευχής και η προσευχή θα σε σώσει».

 

Ø  Προσευχήσου και μη φοβάσαι τίποτε. Ούτε ατυχίες ούτε καταστροφές. Η προσευχή θα σε προστατεύσει και θα αποσοβήσει κάθε κακό. Να θυμάσαι τον Απόστολο Πέτρο που είχε ολιγοπιστία και άρχισε να βυθίζεται ή τον Απόστολο Παύλο που προσευχόταν μέσα στη φυλακή.

 

Ø  Προσευχήσου με όποιον τρόπο θέλεις, αλλά μην αφήνεις τίποτε να σε αποτραβήξει από την προσευχή. Να είσαι χαρούμενος και γαλήνιος. Η προσευχή θα τα τακτοποιήσει όλα και θα σε διδάξει. Να θυμάσαι συχνά τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του οσίου Μάρκου του Ασκητή για τη δύναμη της προσευχής. Ο πρώτος δηλώνει ότι «η προσευχή, ακόμη κι αυτή που κάνουμε εμείς, οι γεμάτοι με τόσες αμαρτίες, μας καθαρίζει αμέσως». Ο δεύτερος πάλι αναφέρει: «Το να προσευχόμαστε εναπόκειται στη διάθεσή μας, αλλά το να προσευχόμαστε με καθαρότητα είναι δώρο της θείας χάρης». Πρόσφερε λοιπόν στο Θεό αυτό που είναι στο χέρι σου να προσφέρεις. Δώσε Του, στην αρχή, μόνο την ποσότητα, αυτό που μπορείς, και ο Θεός θα εκχύσει δύναμη στη δική σου αδυναμία. Η προσευχή, ακόμη κι αν είναι στεγνή ή διασπασμένη, όταν είναι συνεχής, θα δημιουργήσει συνήθεια, θα γίνει δεύτερη φύση και θα μεταβληθεί σε καθαρή, φωτεινή, φλογερή προσευχή.

 

Η διαρκής βοήθεια της Παναγίας

Δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που μας συμβαίνει κάτι κακό λέμε «Παναγιά μου» ή έστω προληπτικά… για να μην συμβεί.. σαν να ξορκίζεις το κακό.. πάλι «Παναγιά μου» θα φωνάξεις, θα σκεφτείς, θα σιγοψιθυρίσεις!

Η Παναγία είναι δίπλα μας, πάμπολλες οι μαρτυρίες ανθρώπων (πιστών και απίστων) που βίωσαν το Θαύμα Της. Είτε σαν εκπλήρωση της επιθυμίας που ήταν αίτημα στη Προσευχή, είτε σαν όραμα, είτε σαν ένα απλό σημάδι..

Ο Χριστός ακούει την Παναγία και ό,τι του ζητήσει,  Αυτός θα Της το εκπληρώσει. Η παρρησία που έχει η Παναγία μας στο Χριστό είναι μοναδική, θα μπορούσε κανείς να πει, πως ακόμα και από την κόλαση η Παναγία μπορεί να πάρει κάποιον άνθρωπο και να τον πάει στον Παράδεισο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι μόνο το Σταυρό σας…και δυο ευχές: «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» και «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» … αυτά αρκούν!

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση