Ποιοι Άγιοι της Ορθοδοξίας προστατεύουν τον Έρωτα, την Αγάπη και την Ο – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Ποιοι Άγιοι της Ορθοδοξίας προστατεύουν τον Έρωτα, την Αγάπη και την Οικογένεια;

Μπορεί στην κοσμική ζωή η 14η Φεβρουάριου να γιορτάζεται ως «Ημέρα των Ερωτευμένων» ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η ημέρα μνήμης αφορά στον San Valentino‎ της Ρώμης, έναν Ρωμαιοκαθολικό ιερέα του 3ου αιώνα που βοηθούσε και πάντρευε τους Χριστιανούς - θύματα διώξεων στην περιοχή.

 

Η Αγία Βαλεντίνα

Γνωστή και ως μια εκ των τριών παρθένων και μαρτύρων, η Αγία Βαλεντίνα γεννήθηκε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης και δεν έχει καμία σχέση με τον Ρωμαίο Βαλεντίνο. Επί αυτοκρατορίας του Γαλέριου Μαξιμιλιανού, η Αγία Βαλεντίνα προτίμησε να οδηγηθεί στο θάνατο με βάναυσο τρόπο παρά να θυσιάσει σε είδωλα. Ξυλοκοπήθηκε ανελέητα και αποκεφαλίστηκε.

 

Οι Άγιοι της Αγάπης

Ωστόσο η Ορθόδοξη Πίστη φαίνεται να αγνοεί τον συγκεκριμένο άγιο καθώς κάθε Άγιος στην Εκκλησία μας μαρτυρεί με τη ζωή και το αίμα Του την αγάπη Του για τον Χριστό. Η ζωή Του όλη είναι φως για τους Χριστιανούς, δείχνει το δρόμο προς την αλήθεια και την αγάπη. Το πρώτο θαύμα του Χριστού στη Γη ήταν σε ένα γαμήλιο τραπέζι, στο γάμο της Κανά ως εκ τούτου η Εκκλησία δεν μπορεί να μην θέλει τους ανθρώπους να ερωτεύονται υπεύθυνα και ισορροπημένα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, με σκοπό την αύξηση της αγάπης μεταξύ τους, με τον κόσμο και με τον Θεό.

Αυτόν τον έρωτα ευλογεί ο Θεός και η Εκκλησία. Συνεπώς οι άγιοί μας κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι «ερωτευμένοι» με τον Θεό άνθρωποι και ως εκ τούτου προστάτης του έρωτα και της αγάπης είναι ο ίδιος ο Θεός μας ο «ερωτευμένος», ο οποίος, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ερωτεύτηκε την αμαρτωλή και διαστροφική μας φύση, την ανέλαβε και την ανέδειξε σε νύμφη λαμπρή, την Εκκλησία Του. Η αγάπη στην Οικογένεια έρχεται με τη βοήθεια του Θεού και το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Αγία Οικογένεια της Θεοτόκου με τον Ιωσήφ και τον μικρό Ιησού.

 

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα

Στις 13 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, που θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων, ενώ υπάρχει και ο Άγιος Υάκινθος για τους ερωτευμένους του καλοκαιριού. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των νέων προς την ορθόδοξη πίστη, πρότεινε στους ερωτευμένους να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγουμένη του Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου, που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης.

Ο Ακύλας και η αγαπημένη του Πρίσκιλλα ήταν σκηνοποιοί και ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό κατά πάσα πιθανότατα όταν κατέφυγαν από τη Ρώμη στην Κόρινθο τον 1ο αιώνα μ.Χ. προκειμένου να αποφύγουν τους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Εκεί γνώρισαν τον Απόστολο Παύλο - ο οποίος μάλιστα τους μνημονεύει σε τρεις επιμέρους επιστολές Του - και τον ακολούθησαν στην Έφεσο, ως συνοδοί.

Η Παράδοση αναφέρει ότι ο Ακύλας έγινε επίσκοπος Ηρακλείας και μαρτύρησε για την πίστη Του μαζί με τη σύζυγό Του, ενώ κατ’ άλλους ερευνητές κοιμήθηκαν ειρηνικά. Στη μνήμη αυτού του αγαπημένου μέχρι τον θάνατο ζευγαριού, πρότεινε ο μακαριστός Χριστόδουλος να γιορτάζουν την αγάπη τους οι ερωτευμένοι. Ο άλλος ορθόδοξος “προστάτης της αγάπης”  είναι ο Άγιος Υάκινθος που τιμάται στις 3 Ιουλίου, την ημερομηνία δηλαδή που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού επί αυτοκράτορα Τραϊανού (το 98 μ.Χ.) σε ηλικία 20 μόλις χρόνων.

Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος Του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χλμ νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.

Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί 40 μέρες και τελικά πέθανε από ασιτία. Οι φρουροί Του βρήκαν στο κελί του αγγέλους, που κρατούσαν λαμπάδες, να τον στεφανώνουν. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την Ελληνορθόδοξη Παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό Του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα Του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό στον οποίο είχε ξαναδώσει το φως του.

Στα Υακίνθεια κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τιμώνται η νιότη και η αγάπη, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διαρκούν τρεις ημέρες. Έχουν εξελιχθεί, μάλιστα, σε θεσμό και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και μουσικών από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και όλη τη Μεσόγειο.

 

Ποιοι είναι οι Άγιοι Προστάτες του γάμου και της οικογένειας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνο τους προστάτες για την οικογένεια και το γάμο. Γνωρίστε τους.

 

Ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα, οι Απόστολοι (εορτάζουν στις 13 Φεβρουαρίου). Προστατεύουν την οικογένεια και τους σκηνοποιούς.

 

Η Αγία Γοργονία (Εορτάζει 23 Φεβρουαρίου). Υπόδειγμα Χριστιανής αδελφής. Αδελφή του Γρηγορίου του Θεολόγου και κόρη της Νόνας και του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Υπόδειγμα νοικοκυράς, συζύγου, μητέρας, μορφωμένη και πολύ καλή Χριστιανή. Θεραπεύει ανθρώπους.

 

Η Αγία Εμμέλεια, η Αγία Νόνα και η Αγία Ανθούσα, Μητέρες των τριών Ιεραρχών (εορτάζουν την Κυριακή μετά την Υπαπαντή). Υπόδειγμα χριστιανών μητέρων.

 

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Συκεώτης, Καρπός αμαρτωλής σχέσης ενός βασιλικού ταχυδρόμου και μιας νεαρής κοπέλας, της Μαρίας. Ο πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του και ο Θεόδωρος μεγάλωσε ως παιδί εκτός γάμου. Η μητέρα του συνήλθε, συνειδητοποίησε την αμαρτία της, ανέλαβε την υποχρέωσή της και αφιερώθηκε αποκλειστικά στη σωστή ανατροφή του μικρού Θεοδώρου. Αξιώθηκε να δει τον υιό της μεγάλο πνευματικό άνδρα, στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Δικαίως ο Άγιος θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προστατεύει τις εγκαταλελειμμένες μητέρες και τα παιδιά εκτός γάμου.

 

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Δίκαιος, εκτός από προστάτης των ξυλουργών – επιπλοποιών, προστατεύει και τους θετούς πατέρες και τα υιοθετημένα αγόρια, γι’ αυτό πολλές σχολές και ιδρύματα έχουν το όνομά του (εορτάζει 18 Δεκεμβρίου).

 

Ο Άγιος Μάμας, γεννήθηκε το 260 μ.Χ. στη Παφλαγονία. Οι Χριστιανοί γονείς Του πέθαναν στη φυλακή. Αυτός είχε την τύχη και υιοθετήθηκε από μια πλούσια Χριστιανή. Επειδή ο Άγιος τη φώναζε συνέχεια «μάμα – μάμα», τον ονόμασε Μάμα. Μπορεί αν θεωρείται προστάτης των υιοθετημένων παιδιών αλλά και των θετών γονέων. Πολλά ιδρύματα, που ασχολούνται με τα ορφανά παιδιά, έχουν το όνομά του. Στα 15 χρόνια του ο Άγιος συνελήφθη για την πίστη Του και μαρτύρησε περνώντας πολλά βασανιστήρια (νερό, θεριά, τρίαινα κ.λ.π.). Μάλλον πρόκειται για τον Παιδομάρτυρα που εορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου.

 

Η Αγία Μακρίνα, Υπόδειγμα χριστιανής αδελφής. Η μεγάλη αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης. Ανατράφηκε Χριστιανικά από τη μητέρα της Εμμέλεια και πρόσφερε τον καλύτερο εαυτό Της στην οικογένεια, τα αδέλφια Της και τους φτωχούς. Αργότερα μόνασε μαζί με την μητέρα Της σε γυναικεία μονή, κοντά στην μονή όπου μόναζε και ο αδελφός της, Μ. Βασίλειος. (Εορτάζει 19 Ιουλίου).

 

Ο Άγιος Στέφανος ο πρωτομάρτυρας, προστάτης των στεφάνων του γάμου. Κάποιοι παντρεμένοι του χάριζαν τα στεφάνια τους, για να έχουν καλό γάμο. (Εορτάζει 27 Δεκεμβρίου).

 

Σάρα, Ελισάβετ, για τις άτεκνες γυναίκες και ζευγάρια. Οι Αγίες ήταν άτεκνες. Ύστερα από πολλές παρακλήσεις, με τη χάρη του Θεού και με όλους τους φυσικούς νόμους, αξιώθηκαν τελικά να συλλάβουν και να γεννήσουν «καρπούς» αφιερωμένους στον Θεό. Η Σάρα γέννησε τον Ισαάκ και η Ελισάβετ τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. (Εορτάζουν: Ελισάβετ 5 Σεπτεμβρίου και 24 Ιουνίου, η δε Σάρα στις 18 Δεκεμβρίου).

 

Άννα η Προφήτης. Η Άννα, μητέρα του Προφήτη Σαμουήλ, ήταν Προφήτης και η ίδια. Παντρεμένη με τον Ελακανά, δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και εκείνος πήρε δεύτερη γυναίκα, τη Φενάνα. Περιφρονημένη, η Άννα παρακάλεσε τον Θεό να την απαλλάξει από την στειρότητα και εκείνη θα του αφιέρωνε το παιδί που θα αποκτούσε. Εισακούσθηκε και απέκτησε τον Σαμουήλ και άλλα έξι παιδιά! Εξ ου και η ευχαριστία της: «Εστερεώθη η καρδιά μου εν Κυρίω, υψώθη κέρας μου εν Θεώ μου, ότι στείρα έτεκεν επτά και η πολλή εν τέκνοις ησθένησε». Η Άννα έχει ταυτιστεί με την ελπίδα προς τα άτεκνα ζευγάρια (Εορτάζει 9 Δεκεμβρίου).

 

Η Αγία Άννα, η μητέρα της Θεοτόκου, Η χείρα της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους. Υπενθυμίζουμε ότι και η μητέρα της Θεοτόκου, που άλλωστε ήταν και μεγάλης ηλικίας, είχε πρόβλημα γονιμότητας και τη μέρα αυτή γιορτάζεται και η σύλληψη της Παναγίας, που έγινε με υπέρβαση των νόμων της φύσης. Η Άννα έχει ταυτισθεί με την ελπίδα προς τα άτεκνα ζευγάρια. (Εορτάζει 25 Ιουλίου).

 

Ζαχαρίας, σύζυγος της Ελισάβετ, μητέρας του Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή. Ο Ζαχαρίας ήταν μεγαλόσχημος ιερέας του Υψίστου. Είχε μάλιστα το δικαίωμα να μπαίνει στα Άγια των Αγίων. Όταν σε μεγάλη ηλικία του ανακοινώθηκε ότι η Ελισάβετ θα αποκτήσει υιό και πρέπει να τον ονομάσει Ιωάννη, δεν το πίστεψε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει κωφάλαλος μέχρι την ημέρα που θα πρέπει να δώσει το όνομα του παιδιού, που πράγματι γεννήθηκε. Αυτός πήρε μια πινακίδα και έγραψε το όνομα «Ιωάννης» και αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και άνοιξαν τα αυτιά Του. Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ μπορούν να θεωρούνται προστάτες των ηλικιωμένων γονέων ή όλων αυτών που είναι άτεκνοι και παρακαλούν για ένα παιδί. Ο Ζαχαρίας φυσικά σχετίζεται και με τους κωφαλάλους (εορτάζει 24 Ιουνίου).

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση