Μία φωτογραφική έκθεση, με ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ αφηγούνται το πέρασμα της Αθήνας από μία μικρή πόλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μία σύγχρονη, νεοκλασική, ευρωπαϊκή πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής. Η Μαρία Ηλίου, σκηνοθέτης και επιμελήτρια της έκθεσης και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, ερεύνησαν, συνέθεσαν και έφεραν πίσω στο ελληνικό κοινό, τις εικόνες μιας Αθήνας, που ίσως να μην την έχουν ξαναδεί.

 

Ο τρόπος ανασύνθεσης των εικόνων συνιστά μια ιστορία μετεξέλιξης, μία ιστορική διαδρομή που μεταμόρφωνε την πόλη με γρήγορους ρυθμούς και ολοκληρωτικά. Στο ντοκιμαντέρ, ιστορικοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική μιλούν για τις σταδιακές αυτές μεταμορφώσεις, ενώ οι αφηγήσεις ντύνονται ηχητικά από ήχους της εποχής με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μουσικού Νίκου Πλατύραχου αλλά και τραγούδια – επιτυχίες της εποχής.

 

Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου του 2020, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει εκθέματα – αρχεία από αμερικανικά πανεπιστήμια, ιδρύματα και ινστιτούτα και θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την κατάλληλη ώρα από μία σειρά καθημερινών προβολών του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού.