Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συντήρησε Μαρμαροθέτημα που κοσμεί τη γλυπτοθήκη της Παρηγορήτισσας
Η βυζαντινή μονή της Παντάνασσας στην περιοχή της Άρτας χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Β΄ Άγγελο Κομνηνό Δούκα. Πρόκειται για ναό στον τύπο του σύνθετου σταυροειδούς με πέντε τρούλους. Το 1990, κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας, αποκαλύφθηκε στο δάπεδο του νάρθηκα του ναού, μαρμαροθέτημα από πολύχρωμα μάρμαρα. Το μαρμαροθέτημα αναπαριστά πέντε κύκλους που εφάπτονται -παραλλαγή του θέματος των πέντε άρτων από το γνωστό θαύμα του χορτασμού του πλήθους που ακολουθούσε τον Χριστό από μόλις πέντε άρτους και δύο ψάρια.
Επίσης, στον διάκοσμο του μαρμαροθετήματος περιλαμβάνονται δύο μαρμάρινες πλάκες με μικρότερους κύκλους που οι περισσότερες αναπαριστούν μορφές ζώων. Ο υπόλοιπος διάκοσμος καλύπτεται με μικρά χρωματιστά κομμάτια μαρμάρου που προσδίδουν βάθος, ενώ οι πλάκες φαίνεται πως έχουν τοποθετηθεί σε δεύτερη φάση. Το μαρμαροθέτημα αποκολλήθηκε από ειδικούς συντηρητές σε δεκαοκτώ κομμάτια και έμεινε αποθηκευμένο για χρόνια, στις αποθήκες της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας. Το 2019 αποφασίστηκε η συντήρηση του ώστε η αναδειχθεί η εξαίρετη αισθητική του αξία αλλά και η ιστορία του.
Οι συντηρητές σεβόμενοι τα αρχικά υλικά και φυσικά την αυθεντικότητα των επιμέρους στοιχείων, επέλεξαν με προσοχή τα νέα υλικά και προχώρησαν σε προσεκτικές επεμβάσεις. Το όλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και το μαρμαροθέτημα εκτίθεται πλέον στη γλυπτοθήκη της Παρηγορήτισσας μαζί με άλλα γλυπτά από μνημεία της Άρτας. Video με τη συντήρηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video :