Ο Άγιος Νικόλαος: Ο αγαπημένος θαυματουργός των Ορθόδοξων Ελλήνων – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Ο Άγιος Νικόλαος: Ο αγαπημένος θαυματουργός των Ορθόδοξων Ελλήνων


Ο
Άγιος Νικόλαος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους Αγίους του χριστιανικού κόσμου και η μνήμη του γιορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 6 Δεκεμβρίου.

Ποιος είναι όμως ο σπουδαίος αυτός Άγιος πατέρας που έχει δώσει το όνομά του σε τόσους πιστούς Χριστιανούς και θεωρείται προστάτης των ναυτικών της χώρας;

Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινό Γκελεμίς της Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Σε νεαρή ηλικία, ο Νικόλαος, έμεινε ορφανός και κληρονόμησε μεγάλη περιουσία. Από νωρίς στη ζωή του είχε αφιερωθεί στα Θεία. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους άπορους, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (σημερινό Ντεμρέ Τουρκίας), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια.

Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αφοσιώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325 μ.Χ.), όπου διαμορφώθηκε ως γνωστόν το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Κοιμήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 343 μ.Χ. και μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Στον Άγιο Νικόλαο αποδίδονται και πολλά θαύματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας και ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας. Η μεταφορά τους στην Ιταλία έγινε επί βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Β' Κομνηνού (1180-1183 μ.Χ.), όταν τα Μύρα κατακτήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και υπήρχε κίνδυνος να τα καταστρέψουν.

Στην ελληνική λαϊκή παράδοση η εορτή του Αγίου Νικολάου αποτελεί το τέλος του εορταστικού τριημέρου που ονομάζεται «Νικολοβάρβαρα» και είναι ταυτισμένα με το δυνατό κρύο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

 

Ο προστάτης των Ναυτικών

Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον ελληνικό χώρο από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι προστάτης των ναυτικών, τόσο του Πολεμικού όσο και του Εμπορικού Ναυτικού. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξιδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας και της Σύρου.

Στον Ρωμαιοκαθολικό Κόσμο ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από τους ναυτικούς, είναι προστάτης των παιδιών, των απασχολουμένων στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, των ενεχυροδανειστών, των φαρμακοποιών, των μεταμελημένων κλεπτών, των βαρελοποιών, των εμπόρων και των αδίκως κατηγορηθέντων. Στη δυτική παράδοση ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus) είθισται να φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά, όπως, στη δική μας παράδοση, ο Άγιος Βασίλης.

 

Αναρίθμητα θαύματα

Θαύμα σε αγιορείτικο μοναστήρι

Στην Κατοχή ένας άγνωστος ιερέας πήρε λίγο αλεύρι το ευλόγησε και το έριξε πάνω στο υπόλοιπο αλεύρι. Ευλόγησε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, το μοναστήρι, τη θάλασσα και ετοιμάστηκε να φύγει.

-«Από πού έρχεσαι»; τον ρώτησαν οι πατέρες. «Κάθισε μαζί μας να φας λίγο ψωμί με ελιές»

-«Έρχομαι από πολύ μακριά, από τα Μύρα της Λυκίας» απάντησε και απομακρύνθηκε.

Τελικά οι 150 οκάδες που είχε ευλογήσει ο άγιος έφτασαν για μισό χρόνο, από τον Δεκέμβριο όταν ο Άγιος Νικόλαος εμφανίστηκε στο μοναστήρι μέχρι τον Ιούλιο όταν βγήκε η νέα σοδειά.

 

Ο Άγ.Νικόλαος σώζει θαυματουργικά έναν Κινέζο

Στην Κίνα πριν ανεβούν στην εξουσία οι Κινέζοι, υπήρχε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χάρπιν μια εικόνα του Αγίου Νικολάου την οποία είχαν τοποθετήσει Ρώσοι μετανάστες. Την σέβονταν ακόμη και οι μη-ορθόδοξοι Κινέζοι. Μια ημέρα ήρθε στον σταθμό ένας βρεγμένος Κινέζος ο οποίος είχε πέσει στα γόνατα ευχαριστώντας τον Άγιο Νικόλαο στα κινέζικα.

Αυτός μια ημέρα κατά την διάρκεια του χειμώνα προσπάθησε να διασχίσει τον Σάνγκαρι ποταμό ο οποίος περνάει μέσα από το Χάρπιν και τον Χειμώνα παγώνει. Όπως προχωρούσε βιαστικός, ο πάγος έσπασε και βρέθηκε κάτω από τον πάγο. Όπως βυθιζόταν θυμήθηκε την εικόνα του σιδηροδρομικού σταθμού και φώναξε: «Γέρε άνθρωπε από τον σιδηροδρομικό σταθμό, βοήθησε με»!

Μετά έχασε τις αισθήσεις και γλίστρησε κάτω από τον πάγο. Ο θάνατος φαινόνταν βέβαιος. Το επόμενο πράγμα που θυμάται είναι ότι βρέθηκε στην όχθη του ποταμού! Το δέρμα του ήταν παγωμένο. Όσο πιο γρήγορα μπορούσε έτρεξε προς τον σιδηροδρομικό σταθμό και έπεσε μπροστά στην εικόνα ευχαριστώντας τον Άγιο ιεράρχη Νικόλαο για τη θαυματουργική του επέμβαση.

 

Ο Άγ.Νικόλαος θεραπεύει μουσουλμάνα

Μια μουσουλμάνα από τη Ρωσική Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν, η οποία επί 14 χρόνια υποβαλλόταν σε εξετάσεις και θεραπείες για να μείνει έγκυος, το κατάφερε αφού προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα του Αγίου Νικολάου.

 

Η εικόνα του Κρεμλίνου που χάθηκε και ξαναεμφανίστηκε

Ένας από τους 20 πύργους του Κρεμλίνου στη Μόσχα είναι ο πύργος του Αγίου Νικολάου ο οποίος χτίστηκε το 1492. Από τον 16ο αιώνα η εικόνα του Αγίου Νικολάου Μοζάινσκ κοσμεί τον πύργο. Υπό το βλέμμα του Αγίου έγιναν οι παρελάσεις και οι στέψεις των Τσάρων στο Κρεμλίνο για 500 χρόνια.

Το 1812 ο Ναπολέων έβαλε φωτιά στο Κρεμλίνο. Ο πύργος του Αγίου Νικολάου ανατινάχθηκε και ο τρούλος κατάρρευσε. Η εικόνα όμως σώθηκε. Το 1916 ο πύργος αναστηλώθηκε. Κατά την Οκτωβριανή επανάσταση η πύλη και ο πύργος του Αγίου Νικολάου Μοζάινσκ δέχθηκε επίθεση με εκρηκτικά, ριπές πολυβόλου και χειροβομβίδες, η εικόνα του Αγίου όμως, διασώθηκε για δεύτερη φορά. Το 1934 η εικόνα εξαφανίστηκε και όλοι πίστεψαν ότι, κατά διαταγή του Στάλιν, η εικόνα είχε καταστραφεί. Οι αναστηλωτικές εργασίες, το 2010, επανέφεραν την εικόνα στο φως. Η εικόνα ανακαινίστηκε και τα αποκαλυπτήρια της έγιναν στις 15/28 Αυγούστου 2010 παρουσία του προέδρου Μεντβέντεβ.

 

Απολυτίκιο Αγίου Νικολάου

Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος

εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε

τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια

δια τούτω εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά

τη πτωχεία τα πλούσια.

Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ

σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση