Παναγία Γιάτρισσα: Θεραπεύει Ψυχή και Σώμα – Christianity Art
ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για παραγγελίες από 59€
ΤΗΛ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
210 3210840

Παναγία Γιάτρισσα: Θεραπεύει Ψυχή και Σώμα

Θεοτόκος, Μητέρα του Κυρίου, Μητέρα όλων μας και προστάτιδα, ιερό πρόσωπο, αειπάρθενος, όπως και να την αποκαλέσει κανείς, η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των Χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ορθοδοξίας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, αξεπέραστα μοναστήρια αλλά και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια, ένα από αυτά είναι και το «Γιάτρισσα», μια ιερή γιατρός που ακούει τον πόνο του Χριστιανού και τον θεραπεύει, είτε βασανίζει το σώμα του, είτε ταλανίζει την ψυχή του.

Εννοείται ότι η «Πλατυτέρα των Ουρανών» γιατρεύει κάθε πόνο και ασθένεια όταν το ζητήσει ο Χριστιανός με καθαρή καρδιά και κάθε εκδοχή της Παναγίας έχει μέσα την ιδιότητα της θεραπεύτριας που ανακουφίζει και λυτρώνει την αρρώστια.

 

Η ιστορία της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι:

Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα με το όνομα Μαρία, μαία το επάγγελμα. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία, όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ’ Αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι Της να καίει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.

Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε.

Η εικόνα περιήλθε στα χέρια της Μ. Σώκου το 1928. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να οικοδομήσουν μια Εκκλησία. Συστάθηκε λοιπόν μια επιτροπή με τη βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή Εκκλησία, τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, που  ονομάστηκε έτσι χάρις στα θαύματα θεραπείας που έκανε.

Παναγία η Γιάτρισσα ονομάζεται και το μοναστήρι που βρίσκεται στον Ταϋγετο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και  γιορτάζει ανήμερα του Γενεσίου της Θεοτόκου. Στη μονή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και αγίασμα.

Η Μονή της Παναγίας Γιάτρισσας είναι κτισμένη στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, κοντά στο δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου και απέχει 5 χλμ. από την Καστάνια. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας, από την ομώνυμη εικόνα που υπάρχει στη Μονή, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα έχει χτιστεί πάνω στα φυσικά σύνορα των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, γι' αυτό διοικητικά υπάγεται και στους δύο νομούς.

Η Μονή έχει ανεγερθεί στη θέση των ερειπίων αρχαίου ναού της Αθηνάς γιατρίσσης και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δομικά στοιχεία από τον αρχαίο ναό ενσωματωμένα στο εσωτερικό της. Η μετατροπή του ναού από παγανιστικό σε χριστιανικό έγινε το 382 μ.Χ. Στις 10 Μαρτίου 1960 θεμελιώθηκε ο σημερινός Ναός επί Κορινθίας Προκοπίου, η τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο που φιλοξενεί το προσκυνητάρι της εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας. Η μονή έγινε ανδρική το 1977, αφού πρώτα κατά το 1972, είχε ανακηρυχθεί σε ιερό προσκύνημα.

 

Η θαυματουργή προσευχή στην Παναγία Γιάτρισσα

Χαίρε ω Μεγαλόχαρη Παρθένε Ευλογημένη

Εσύ γιατρεύεις την καρδιά την κάθε πονεμένη

Πάντα τη θεία χάρη σου όλη επικαλούμαι

Καί τη Γλυκιά Μανούλα τους ζητούν να γιατρευτούνε

Είσαι η Μάνα η Στοργική που δεν κρατάς κακία

Βασίλισσα Βασιλισσών Γιάτρισσα Παναγία

Μνήσθητι και τον δούλου Σου (τάδε) που σε έχει ζωγραφίσει και αν είναι ανειδίκευτος Εσύ τον εξειδικεύσεις

Εγώ είμαι η Γιάτρισσα όπου με λεν Μαρία

και ο Θεός με βάπτισε Δέσποινα Παναγία.

Ω Παναγία μου Γιάτρισσα γλυκιά μας Παναγία.

Που οι Αγγέλοι εκτελούν την κάθε προσταγή σου.

Δώσε σε κάθε ασθενή που σε επικαλείται

Υγεία εις στο Σώμα του, μαζί και στην ψυχή του.

Όλος ο κόσμος Ερωτά, που θαύρη Σωτηρία

μες την Σχολή της Γιάτρισσας που δίνει ευλογία

θα είναι η σχολή αυτή στον κόσμο η πιο ξακουστή

και με Μεγάλη Προσευχή θα δώσωμεν εις τον καθή

ό,τι η καρδιά του μας ζητεί

Άσπιλε και Αμόλυντε Γιάτρισσα Παναγία δώσε σε κάθε άρρωστο στο σώμα του υγεία.

Προσθήκη σχολίων για την παραγγελία
Προσθήκη Κωδικού Έκπτωσης

Προσθέστε συσκευασία δώρου

Αναζήτηση